Ekonomi Februari 2021

Översikt

Nettoförmögenhet: 1 796 568,58 kr
Nettoförmögenhet inkl. pension: 3 220 186,58 kr
Sparandegrad inkl. amortering: 42,60%

Nettoförmögenheten tuffar på

Fåglarna har börjat kvittra, snön har smält och nettoförmögenheten tickar på. Februari blev ytterligare en månad med endast 1 530 kr i amortering (CSN), och det börjar sjunka in att vi inte kommer kunna spara någonting alls under början av föräldraledigheten eftersom vi då mest kommer leva på sparade pengar. I september drar amorteringarna på bolånet igång igen också (om inte möjligheten till amorteringsfrihet a la corona förlängs?). Jag njuter av att dra ytterligare 26 932,67 strån till stacken medan lönen fortfarande rullar in!

Vi kanske kan räkna med 3-3.5 vanliga månadslöner till innan Bebis Lugn är här, åtminstone om jag får fortsätta må så bra som jag gör just nu. Kanske lite mer eftersom Herr Lugn har fått ett ganska sweet och helt frivilligt erbjudande om övertidsjobb. Själv har jag funderat på att temporärt gå upp i tid för att boosta sparandet ytterligare, men jag är svårövertalad. De extra slantarna är helt enkelt inte mer värda än den lediga tiden, även om jag mot förmodan skulle orka att jobba heltid utan att må sämre igen.

Månadens utgifter

Såhär fördelades våra inkomster under månaden.

Det som sticker ut mest under februari är boendekostnaden. 3 835 kr av den är avgift för de nya pantbreven som krävdes när vi bakade in billånet i bolånet, och resten av ökningen stod elen för. Skyhöga elpriser gjorde att elräkningen hamnade på hela 4 191 kr, vilket är nästan dubbelt upp jämfört med januari då det också var kallt och vi inte heller hade någon fungerande värmepump. Ouch! 8 000 kr i kategorin Inredning & underhåll är dessutom en förskottsbetalning på material och bokning av kyltekniker. Vi håller tummarna för att följetongen värmepump slutar lyckligt med kompressorbytet, för annars snackar vi byte av rubbet för ca 130 tkr till.

I övrigt har vi shoppat en del bebissaker, både begagnat och nytt. Spjälsäng, ett mindre berg P.O.P-kläder från Blocket, samt diverse tvättlappar, filtar, blöjor, reflexer, förlossningsbindor och amningsinlägg inhandlades på rea. Vi är snart helt kittade för första halvåret och i många fall för mycket längre tid än så, och det vet i tusan om det är något utöver spjälsängen som vi faktiskt har betalat fullpris för. Det är ju rea överallt hela tiden, och nya erbjudanden varje vecka, bara man orkar hålla ett öga på Blocket och står ut med mejlbombningen från diverse nätbutiker… Ytterligare en springande punkt är så klart att man inte shoppar andra grejer till fullpris samtidigt, utan håller sig till det som är billigt just nu 🙂

Jag stör mig lite väl mycket på att vi hade kunnat spara ytterligare 10 tkr om det inte vore för värmepumpen (för att inte tala om kommande faktura för själva arbetet…), men det går verkligen ingen nöd på oss. Trots alla ”ovanliga” utgifter så har vi inte behövt använda en enda krona av kontantbufferten än, utan tar det löpande på lönerna. Krisbufferten är intakt, och vi har redan sparat ihop pengar till alla bebissaker till första året (och mer därtill), delar av föräldraledigheten, växthuset och diverse smårenoveringar. Än så länge ligger de kvar och gosar på sparkontot och fortsätter växa för varje månad som går.

De gemensamma utgifterna är de som vi delar lika mellan oss, medan tabellen till höger visar våra egna respektive utgifter inklusive hälften var av de gemensamma utgifterna.

2 reaktioner till “Ekonomi Februari 2021

 1. Nyfiken, vad blev det för blöjor?

  Sen undrar jag hur ni räknar nettoförmögenheten. Är det något slags fiktivt bostadsvärde i det eller inkluderar ni bara vad ni köpte boendet för minus lån? Vi räknar bara med värdepapperskonton för närvarande och faktiskt inte ens kontanta medel, eftersom det är tänkt som till konsumtion egentligen, men eftersom det är rätt stora belopp i vårt hushåll är jag osäker på hur jag ska tänka.

  Kul att mycket till bebisen är färdigköpt. Vi köpte nog det mesta nytt förutom spjälsäng, men den köpte vi bara begagnad för att vi råkade ha en granne som sålde en på Blocket, annars hade det nog blivit en ny av transportskäl.

  Gillad av 1 person

  1. Det lutar fortfarande åt RetroPi med några extra hampainlägg från Eco Mini, men vi har inte köpt några än. Vi kommer förmodligen testa ett 5-pack och samtidigt använda ECO by Naty engångsblöjor under den allra första tiden, tills vi har bestämt oss och/eller fått in snitsen med tygblöjor, tvättrutin, mm.

   Sedan december 2020 använder vi bankens aktuella värdering (dvs. sedan vi lyckades hitta den uppgiften på deras hemsida, se https://villalugnet.wordpress.com/2021/01/04/ekonomi-december-2020/). Innan det använde vi inköpspris i brist på annat. Det känns mest rättvisande med värdering, för den beskriver bättre nuläget – hur stort är lånet i förhållande till värdet idag, hur stort låneutrymme tycker de att vi har, vad skulle vi få vid en försäljning nu, osv.

   Jag vill att nettoförmögenheten ska spegla nuläget så bra som möjligt, så ”allting” är med; ISKar, löne- och buffertkonton, samt husvärde. Bolån och CSN, samt ev. pengar vi är skyldiga varandra (vi delar allt gemensamt exakt 50/50 så det är sällan noll här). I pensionsdelen alla våra allmänna och tjänstepensioner. Bilvärdet borde också vara med, men där har jag ingenting att komma med så den räknas med resten av lösöret, dvs. inte alls…

   Vad som är ”rätt” är ju helt upp till dig 🙂 Det här funkar för oss för (nästan) allting syns hela tiden. Inkl. målsparande till diverse saker som sedan kommer spenderas – eller inte beroende på hur prioriteringarna ser ut då. Just nu är det bara lösa cash, och det är inte säkert att de kommer gå till det som var tanken från början.

   Det blir mycket bilåkande! Nu har vi hamnat i läget ”är det värt att åka fem mil för att rädda en skötbädd från soporna till halva priset?” Vi överslagsräknar både funktion, insats, ekonomi och miljöpåverkan i typ vartenda beslut… ”är det något annat vi behöver göra om vi ändå passerar x?”, osv. 😉

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s