Vi sänker den effektiva räntan från 4.73% till 1.65%

Eller ja, vi har ökat bolånet för att betala av vårt äckliga billån. Belåningen blir densamma och nettoförmögenheten kommer inte röra sig ur fläcken just precis nu, men i längden kommer vi spara flera tusenlappar i månaden.

Från och med imorgon så kommer vår lånebild bestå av följande:

 • Bolån 3 156 247 kr @1.65%
 • Studielån 258 072 kr @0.05%
 • Studielån 44 387 kr @0.05%

Vi fortsätter att utnyttja den tillfälliga amorteringsfriheten pga. corona och petar in motsvarande summa på ISKarna varje månad istället. När vi väl börjar amortera igen så har det hänt sig så snajsigt att vi har sålt vår gamla lägenhet (vilket vi inte hade när vi tog bolånet från början), så vi kommer hoppa ned ett hack i amorteringskrav till 2%. Egentligen borde vi ha snackat med banken om det så fort vi sålde, men bättre sent än aldrig.

Jag kan fortfarande inte riktigt förstå att vi fick köpa hus samtidigt som vi hade kvar lägenheten, även om det var väldigt skönt och ett krav från vår sida för att slippa stressa med försäljningen. Det var dessutom det som gjorde att vi vann budgivningen, för de andra ville ha villkorat försäljning av sin dåvarande bostad. Men det säger ju samtidigt en hel del om hur mycket folk faktiskt lånar när de köper boende för det som banken tycker att de har råd med. I dagsläget skulle vi tydligen få köpa hus för ungefär det dubbla av vad vi gav för det vi bor i, förutsatt att vi har (eller lånar) till handpenningen. Tanken svindlar!

För några år sen skulle jag direkt ha sagt att nästa mål blir att betala av bolånet, men med dagens ränteläge så håller jag med dem som tycker att det är småkorkat – förutsatt att vi petar in överflödet på börsen istället.

Vår ekonomi kommer ju att se ganska annorlunda ut de närmaste åren med föräldraledighet och deltidsarbete, men det får vi återkomma till vid ett senare tillfälle. Det ska bli jättespännande att få skriva lite om hur vi rättar munnen efter matsäcken igen – denna gång under obetald föräldraledighet och sedan på föräldrapenning. Några inlägg om min budget som student har det ju blivit även på den här bloggen, och föräldrapenningen lär hamna på ungefär 2-3 ggr mer än CSN. Det är för tidigt för faktiska beslut än, men Kassakollen föreslår att vi kommer att få ungefär 30 tkr innan skatt om vi tar ut 7 dagar per vecka (vilket vi förmodligen inte kommer göra om vi inte blir tvungna att maxa för SGIns skull).

Oavsett så lär det bli ett bra mellanläge på 12-21 tkr netto, vilket bör hamna långt under eller mer i linje med svennebanans medellön, beroende på hur många dagar vi tar. Fast vi kommer ju fortsätta leva på en lön då, fördelat på två vuxna, en bebis och två hundar 🙂 Spännande tider väntar!

6 reaktioner till “Vi sänker den effektiva räntan från 4.73% till 1.65%

 1. För SGI:ns skull krävs bara fem dagar per vecka. Det räknas som heltid så ni lär inte behöva ta ut sju dagar om ni inte typ får ekonomiska problem. 😛

  Gillad av 2 personer

  1. Bra tips! Jag vågar inte uttala mig om de faktiska reglerna när det gäller det där än för det är ju mer än krångligt… speciellt som jag inte jobbar heltid till att börja med.

   Ekonomiska problem – om hela värmesystemet pajar, värdet på huset sjunker som en sten medan vi blir akut tvungna att lägga om hela taket, och vi samtidigt fortfarande insisterar på att bygga växthus för bufferten, typ? Vet inte ens om det skulle räcka faktiskt… kanske måste någon bli arbetslös också, samtidigt som börsen går riktigt dåligt 😛

   Gillad av 1 person

 2. De summor som man kan låna för boende är faktiskt lite absurda. Jag är lite sugen på att köpa hus och insåg att jag själv kunde köpa ett hus för ca 4 mkr. Det är mer än jag vill betala och låna.

  Personligen irriterar jag mig på CSN-lånet som jag skulle vilja betala bort men med nuvarande ränta känns det inte försvarsbart. Jag har börjat betala hela årets avgift i början av året för att slippa de månatliga räkningarna och spara på ett separat isk-konto som kan användas för att betala av hela lånet när summan överstiger lånet om så önskas.

  Gillad av 1 person

  1. Eller hur, och samtidigt blev jag förvånad över att de fortfarande räknar med att vi behöver ca 17 tkr/mån att leva för, trots att vi nu bor i hus. Tror att det är samma summa som de använde när vi bodde i lägenhet, inte hade någon tomtmark, enskilt avlopp, vägunderhåll, mm.

   Jag håller med, CSN känns surt! Samtidigt ångrar Herr Lugn att han försökte ta så lite studielån som möjligt… jag lade grunden för mitt sparande redan då, utan extrajobb 😉 Det är tvådelat det där, betala av för att slippa tänka på det eller inte betala av för att det är så förmånliga villkor?

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s