Målar med mjölkfärg

Lärande torn, hjälpa-till-torn, kökshjälptorn, etc. Kärt barn har många namn. Fast det verkar inte vara ett kärt barn i Sverige? Alltså en högre pall med väggar eller spjälor runt, som gör att ett litet barn kan nå upp till köksbänken vid tidig ålder, utan att riskera att ramla ned från en stol eller vanlig pall. Den vanligaste rekommenderade åldern jag har sett är 18 månader, men Bebis Lugn har stått och gått stabilt så pass länge nu, så hon fick ett redan för en månad sedan, vid drygt 13 månader.

Jag har aldrig sett skymten av något liknande på begagnatmarknaden, så vi köpte ett lärande torn Morten från Woodif. Det är ett danskt märke tror jag, och där verkar de vara mer vanligt förekommande än här. Åsikterna verkar gå isär om det är en Montessoriuppfinning från början eller inte, men det verkar åtminstone vara populärt bland föräldrar som likt Montessori tycker att saker ska finnas i barnens nivå så att de kan vara med och testa så mycket som möjligt själva så tidigt som möjligt.

Bebis Lugns torn är nu målat med mjölkfärg och oljat med 2-3 lager tungolja. Båda är nya bekantskaper för mig. Jag har mest målat med linoljefärg som tar tre dagar att torka, så den största utmaningen var att få till jämna lager med en färg som är övermålningsbar efter 15 minuter! Jag gillar färgskalan, formatet och ingredienserna, så vi funderar just nu på om vi ska måla träpanelen i hönshuset med mjölkfärg också. Om man inte bara vill ha färg som är low VOC utan faktiskt no VOC så är ju utbudet ganska begränsat.

Oljan ska torka i två dygn till, men sen ska här bakas, röras, kladdas, guckas och upptäckas! Än så länge har vi lyft henne i och ur tornet, men det lär inte ta lång tid innan hon tar sig både upp och ned själv när hon väl får chansen. Bara de senaste dagarna har hon lärt sig att klättra i och ur barnfåtöljerna på öppna förskolan helt själv. Vi funderar också på när det är dags att byta till juniorsida och flytta hennes säng till eget rum. Hon verkar bli mer och mer irriterad över att vara instängd i sängen, och i blöjan, vilket får oss att tro att det är läge att dumpa båda ganska snart. Bygeln på Tripp Trapp skruvades bort här om veckan efter liknande besvikelse över att sitta fast. Det händer mycket nu!

En annan typ av matlagning.

Igår hade Herr Lugn möten nästan hela arbetsdagen (3h 40 min av 4h…), så han tog tre möten i bilen medan jag och Bebis Lugn lekte med öppna förskolan. Sen grillade vi korv tillsammans och lekte lite till, innan vi åkte hem så jag kunde jobba min eftermiddag. Det var helt underbart – mer sånt!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s