Begagnade bebissaker

Det råder verkligen ingen brist på bebis- och barnsaker på begagnatmarknaden. En snällare inkörsport till att köpa mer begagnat får man leta efter, för folk är i det närmaste besatta av att bli av med grejer när de väl är färdiga med dem. Toppen för såna som dig och mig som inte tänker spendera konsumentverkets beräknade 52 tkr på saker till bebis under det första året (till deras försvar så inkluderar det löpande kostnader som mat och blöjor (jag antar att de räknar kallt med att svennebanan använder engångsblöjor)). Men kanske landar vi där ändå, för jag är ju något av en pryl-/miljö-/hälsosnobb som föredrar fina saker i naturmaterial som gärna får vara så giftfria som möjligt.

Att köpa något jag ändå kan tänka mig att betala fullpris för till halva eller en tredjedel av priset tackar jag inte nej till, oavsett vad slutsumman kommer landa på! Som en ekologisk madrass i naturmaterial med matchande bäddmadrass för 1 000 kr (nypris 2 968 kr). Eller en skötbyrå för 200 kr (nypris 1 495 kr). Eller en Emmaljungavagn med alla tillbehör för 6 195 kr (nypris 19 607 kr). Då är dessutom en sprillans ny liggdel inkluderad, för en sådan köpte vi på mellandagsrean efter att ha konstaterat att det är nästintill omöjligt att hitta en begagnad till bättre pris utan tillhörande vagn.

Cam Cam lekfilt (250 kr mot nypris 569 kr). Kanske vårt mest fancy/smått onödiga inköp hittills? Ibland gör priset att det blir svårare att stå emot… jag tvivlar dock inte på att vi kommer få användning för den, och den uppfyller alla bortskämda krav jag har på fina saker 😉

Av någon anledning har jag fortfarande svårt för begagnade bebiskläder, inte för att jag har problem med plaggen i sig, utan för att det ofta handlar om sådana enorma mängder. Asbilligt, men jag vill ha typ 1-2 bodies per annons, och blir lätt illamående av klädbergen som folk lägger upp till inga pengar alls. Varför har man ens 32 par bebisstrumpor i samma storlek? 20 bodies i storlek 50 med matchande byxor till var och en? Jag har inte ens hälften så många strumpor, och mina fötter har växt färdigt! Innan vi köpte hus så har jag alltid bott i hyreslägenheter med gemensam tvättstuga, så en viss differens i klädbehov kan jag förstå, men inte de enorma garderober som verkar vara vanliga. Den miljömässiga och ekonomiska vinsten av att köpa begagnat är potentiellt enorm, men bara tanken på att släpa hem allt, sortera ut och skänka eller sälja vidare tar emot så till den milda grad att vi än så länge har köpt nytt.

Hur kommer jag över det? Sen ska jag inte sticka under stol med att jag faktiskt tycker att det är viktigt att det inte är tjocka volanger eller stora knappar under bebis rumpa och rygg, obekväma sömmar, mm. Vem vill ligga på sånt liksom? Själv skulle jag bli galen, hur gulligt det än kan tyckas vara. När vi når krypålder så tänker jag att det på samma sätt är att föredra att det inte är öron eller andra ojämna applikationer på knäna… dock gärna dubbelt tyg så att de håller i mer än fem minuter. Kanske överanalyserar jag en smula?

Är det försvarbart att köpa ett smärre klädberg för 200-500 kr, sortera ut det vi vill ha, och sedan skänka resten till välgörenhet? Rent ekonomiskt så kanske det vore smartast att lämna in på ex. Kappahl i utbyte mot värdecheckar, för det är den enda butiken vi är medlemmar i (nyblivna pga. bebis). Men jag tror egentligen inte på idén att skeppa alla våra oanvända plagg till andra världsdelar där det snarare slår ut den inhemska produktionen och företagsamheten på lång sikt. Helst vill jag således bara köpa det jag faktiskt behöver och inte mer. Någon annan som behöver kan få köpa de andra 25 paren strumpor liksom… hur göra?

Garbo & Friends spjälskydd (200 kr mot nypris 1 249kr).

Ytterligare ett område där vi har ”fuskat” är själva spjälsängen. Vi har nämligen bara hittat en enda som uppfyller alla våra krav, för listan är ganska lång:

 • Höj- och sänkbar botten i flera steg, varav ett är i någorlunda samma höjd som vår madrass
 • Utbytbar långsida med anpassad juniorsida
 • Gärna minst en förvaringslåda under
 • Allra helst något annat (vad som helst!) än vitt
 • Någorlunda rimligt pris (Stokke Sleepi, Sebra och Cam Cam går fetbort, till och med på begagnatmarknaden!)
 • Det gör inte ont om den är lite fin också 🙂

Det svåraste var att hitta en i samma höjd som vår madrass, för vi har (tydligen) en ganska hög kontinentalsäng. Om man ska tro Blocket så är det fler än vi som tycker att det är en bra idé att ha spjälsängen som en förlängning av föräldrarnas säng i början, att döma av det överflöd av Troll Bedside Crib som flyger omkring. Men jag klarar inte av att köpa en liten minisäng med tillbehör bara för att se den bli urväxt i ett nafs (dessutom tycker Herr Lugn att de ser ut som sjukhussängar… inte avgörande men knappast en fördel), så i söndags åkte Herr Lugn till IKEA och fick en ljusturkos MYLLRA inlastad i bakluckan (”Click and Collect” får helt enkelt vara värt 39 kr extra just nu). Åtminstone i teorin så kommer den duga alldeles utmärkt tills Bebis Lugn är redo för sin första vuxensäng.*

Vi firade alla hjärtans dag genom att skruva ihop och halvbädda en spjälsäng. ”Älskling, vi ska ha barn!”, typ 🙂 Finare och mer iordningställda bilder får vänta, för just nu är Bebis Lugns rum ett virrvarr av möbler och vagnar, varav hälften inte ens ska vara där sen.

Vi letar vidare efter skötbädd, filtar, kläder och leksaker. Ett lite för fint babynest ligger uppe på Blocket just nu för lite för lite pengar – är det värt eller inte? Jag hade ju typ bestämt mig för inte, men alltså såatteh… I övrigt börjar Bebis Lugns rum sakta men säkert fyllas. Sjukt skönt att ha tömt det tidigare gästrummet så vi kunde gömma undan vagnen, skötbyrån, bokhyllan, byrån och babyskyddet någonstans istället för att snubbla på dem överallt! Vårt hus må vara ganska stort, men varje rum är liksom millimeterplanerat för att fylla just sin funktion och inte så mycket mer. Med pågående hallgarderobsprojekt, måleriverkstad istället för matplats, osv. så är det lite rörigt just nu. Nu har vi gästsängen stående på högkant i hallen istället, men det är ändå bättre än det var innan. Någon frivillig som vill hjälpa Herr Lugn att kånka ut den till lillstugan? Please? Vi konstaterade ganska snabbt att min gravida kropp inte ens skulle försöka.

Har ni några bra tips på hur man kommer över tröskeln för just begagnade bebiskläder? Jag har som sagt inga problem med att använda dem, men vad gör vi med alla plagg som oundvikligen kommer vara i fel storlek vid fel årstid eller helt enkelt blir överflödiga för att de är för många?


*Ingen behöver oroa sig för att Bebis Lugn kommer ramla ur sin säng – vi har klämt, känt, detaljstuderat konstruktionen både på MYLLRA, andra spjälsängar och vår egen säng, samt mätt dem och sovrummet, så det kommer bli bra 🙂

8 reaktioner till “Begagnade bebissaker

 1. Oj, vilka olika tankar man kan ha om beg bebiskläder! Jag har sagt till de vi känner som vill bli av med barnkläder att vi tar allt. Mycket är oanvänt/pytte lite använt och kanske används enstaka gånger av oss.. Sen har jag tvättar det och sorterat i storlekspåsar. Om det blir ett barn nr 2 (som kanske är född en annan årstid än ettan kanske de används av oss igen). Eller så skänker/säljer jag vidare. Tycker inte alls det känns som ”värdelöst” att de ligger hos oss något år eller två. Tycker det känns mycket mer onödigt att köp nytt! Då går det ju ytterligare resurser än de beg kläderna som redan är i cirkulation!? Jag är så pass lyckligt lottad att vi har en jättebra beg affär i området som säljer på kommission och allt är tydligt sorterat i storleksordning och lättöverskådligt, där kan man ju punktköpa om det är något man behöver.

  Gilla

  1. Tack för din kommentar! Kanske är jag bara lat? Jag är så inkörd i minimalisttänket att inte ha några oanvända saker hemma att det som sagt tar emot ganska rejält… men vi planerar ju faktiskt en tvåa, så vi kommer behöva förvara oanvända saker vare sig jag vill eller inte. Det kommer bli ett ickeproblem så snart vi har färdigställt snickerboa och kan flytta ut alla verktyg från klädkammaren… 😉

   Gilla

 2. Intressant att läsa om förberedelser inför bebisankomst! Jag tillhör skaran vars barn aldrig sovit i spjälsäng mer än enstaka gånger. Jag tror faktiskt katten sov där mer. Överlag så var väldigt få saker nödvändiga, särskilt bebisstrumpor, hehe.

  Gilla

  1. Tack! Vi håller tummarna för att Bebis Lugn vill använda sin säng någon gång de första 3-4 åren eftersom den är en kombinerad spjäl- och juniorsäng, men vad vet jag? Hoppet är det sista som överger en! Just 32 par bebisstrumpor kanske vi inte behöver skaffa då? 😉

   Gilla

   1. Juniorsäng kan absolut accepteras, vår står intill stora sängen. Annars har jag mest uppskattat att vi har haft två sovrum så man kan turas om att få sömn (om man har en bebis/barn som vaknar mycket).

    Ni kommer långt på bara 20 par! Haha

    Gillad av 1 person

 3. Ifall Bebis Lugn skulle vara av det kräkigare slaget kan det gå många bodies på en dag. Tro mig 🙂 ibland kan verkligheten sätta käppar i hjulet för kloka tankar om småskalighet, minskat fotavtryck, osv. Vi har valt att ta emot allt arvegods vi fått och det har nackdelen att vi får krupp av alla grejer vi kommer behöva ge vidare, men fördelen att vi kan sortera ut det vi faktiskt gillar och som sitter bra och har rimlig knäppning. Det finns alldeles för mycket bebiskläder som är jättegulliga men totalt opraktiska pga måste träs över huvudet, t.ex.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s