Ekonomi December 2020

Översikt

Nettoförmögenhet: 1 706 145,27 kr
Nettoförmögenhet inkl. pension: 3 081 465,27 kr
Sparandegrad inkl. amortering: 44,14%

Nettoförmögenheten tog ytterligare ett stort kliv pga. premiepensionen
och att vi skrev upp värdet på huset

Den här månaden kan ju se helt sjuk ut, men det har sina förklaringar. Jag trodde att den enda skjutsen vi hade kvar under 2020 skulle vara premiepensionen, men vi har dessutom upptäckt att vi har tillgång till exakt vad vår bank tycker att vårt hus är värt just nu. Eftersom vi ändå loggar in där en gång per månad när vi gör vår månadsavstämning så kommer vi från och med nu att uppdatera värdet på huset varje månad. Således tog nettoförmögenheten ett extra skutt på 646 tkr, vilket är värdeökningen sedan köpet i maj 2019 enligt SBAB (eller åtminstone det de tycker att vi får utöka bolånet med just nu). Förutom den rent teoretiska övningen så har premiepensionerna trillat in, och resten är amortering, nysparande samt börsutveckling.

Ytterligare en glädjande nyhet är att vi har betalat av hela privatlånet till min mamma. 200 tkr på två år – mycket skönt att det är klart! Så snart helgerna är över så ska vi utöka bolånet så det kan svälja billånet också.

Månadens utgifter

Såhär fördelades våra inkomster under månaden.

Sista veckan på året såg det fortfarande ut att bli ännu ett nysparande på ca 30 tkr, men sedan tog vi vårt förnuft till fånga och lusläste alla mellandagsreor på babysaker online – det är ju trots allt sista mellandagsrean innan Bebis Lugn föds. Resultatet blev nyköp av liggdel till vagn, babyskydd, ISOFIX-bas och en gigantisk gravidkudde. Jag ser mest fram emot den sista och hoppas såklart att den ska hjälpa mig att sova bättre, förutom att hela familjen kommer vilja gosa med den i soffan sen 😉 En liggdel till vår begagnade vagn har jag letat efter i flera månader utan större resultat, och babyskydd bör man som bekant inte skaffa begagnat annat än från någon man litar på. Jag kanske är överdrivet misstänksam, men jag skulle inte ens köpa en begagnad ridhjälm från någon jag känner väl, för vill man bli av med grejer så är det klart att man inte erkänner att de eventuellt kan ha dolda skador… tänker jag.

Eftersom värmepumpen slutade fungera på julaftons morgon så har en tekniker varit här och servat värmesystemet också. 2622,50 gick det kalaset på, och på det stora hela ser det bra ut förutom att cirkulationspumpen i pannan behöver bytas. Vi hoppas såklart att det är det enda som behövs, och då kommer den totala kostnaden inkl. service att landa på ca 10 tkr. Buffert/husfond ftw!

I övrigt syns det att det har varit jul och nyår, trots att vi inte hade några gäster överhuvudtaget. Herr Lugns födelsedag, julafton, nyårsafton och långledigt gör att vi gärna spenderar lite extra på god mat, julgodis, julkort, presenter, och gigantiska sallader med både frukt, nötter och grönsaker. Mums! I år fick vi tag i Änglamarks julskinka från ekogris men som ändå är sprängfylld med nitrit, och priset är därefter. Vi får se om vi lyckas få tag i en faktisk KRAV-skinka nästa år – ni vet en sån där som bara består av skinka och därmed är grå istället för knallrosa och vattenfylld. Hittills har vi alltid kommit på det för sent när de redan är slutsålda för säsongen.

Inkomsterna var helt normala denna månad, dvs. två löner.

De gemensamma utgifterna är de som vi delar lika mellan oss, medan tabellen till höger visar våra egna respektive utgifter inklusive hälften var av de gemensamma utgifterna.

Vilka typer av månadsavstämningar tycker ni är mest intressanta? Såna här där fokus ligger på totalen, utvecklingen och de större posterna som är speciella för just den månaden, eller de där varje enskild utgift är specad exakt? Jag tycker själv att den senare är mest lärorik för då ser man exakt vad folk lägger på vissa saker och exakt vilka de sakerna är, vilket är mycket lättare att lära sig något av (eller känna sig duktig i jämförelse med ;)) än en klumpsumma som man inte vet vad den innehåller. Men ärligt talat så är det bara Frugalwoods som fortfarande gör en sådan detaljerad redovisning vad jag vet, vilket jag tycker är jättesynd. Skulle det ge något mervärde om jag började med såna igen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s