Att avsluta projekt och förbereda framtiden

Gardinhängningen på hemmakontoret är bara ett exempel på hur småprojekt faller på målsnöret här hemma. Vi möblerade om, tog bort massa onödiga möbler, rotade fram gardinstänger, organiserade den enda förvaringsmöbeln som fick vara kvar i rummet, planerade fortsatt möblemang, och vips var klockan läggdags för längesen. Såhär har det således sett ut i ganska många veckor nu, för alltid finns det något annat som är viktigare än att hänga gardiner att göra (typ sova, laga matlådor, kramas). Ända tills klumpen i magen börjar tala om att nu är det fasen dags att du tar dig i kragen och gör färdigt innan du påbörjar något nytt!

20191022_1341135734146452459571782.jpg
Not very pretty. Färgprovet på väggen har bytts ut flera gånger… vi får se vad det blir sen när allt annat som är viktigare än ytskikt inomhus är gjort (aldrig?) 😉
Djävulen i detaljerna och sådär. Hål i kanalen på rätt ställe och lite broderitråd för att hålla ihop rynket i innerkanten. Woop!

Ett skrivbord till ska in vid det andra fönstret, sedan är vårt hemmakontor och ena gästrum färdigt. Målning, tapetsering och att hänga upp sladden till taklampan finns också på önskelistan, men de är inte strikt nödvändiga. Rummet fyller sin funktion ändå, vilken främst är att vi ska kunna jobba hemifrån oftare. Två skärmar och ett tangentbord är på väg, curtesy of min arbetsgivare, och anländer enligt uppgift senast imorgon. Drömmen om mer hemmatid hägrar!

De andra rummen har i princip möblerat sig själva, men det här var riktigt klurigt. Vårt hus är verkligen byggt runt umgänge, med ett vardagsrum som är lika stort som hela vår förra lägenhet, och ett stort kök med stor matsalsdel. Genomgående hall genom en av tillbyggnaderna som består av badrum, tre sovrum och en öppen klädkammare. Kontoret/gästrummet är det största av sovrummen, och har utsikt mot altanen och trädgården.

Vårt sovrum är precis lagom stort för att få in en dubbelsäng med ett sängbord på var sida, och samtidigt kunna bädda relativt obehindrat, och dessutom har det en egen utgång till en minialtan där Jycke Lugn kan sova när det är för varmt inomhus (och han har vant sig vid att rådjuren skäller i skogen…). Det tredje sovrummet brukar benämnas sovalkov på alla ritningar – där går det precis in en bredare enkelsäng och ett sängbord, sen är det finito. Således är alla rum utom kontoret mer eller mindre millimeterpassade efter avsedd funktion.

Vi har så många rum att det ibland känns löjligt, och samtidigt vill vi ju att alla ska fylla en riktig funktion. Att bara vara gästrum är liksom inte acceptabelt. Vi drömmer om barn, flera hundar och mer hemmatid, så alla lösningar vi kommer på just nu är dessutom ganska temporära. Samtidigt ska de fungera i vardagen och bidra till vårt liv i ökande frihet.

20191022_174700524625733564428146.jpg
Sladdhärvan är inte ideal men fungerar också.

Eftersom vi är utvecklare båda två (.NET resp. Business Intelligence, om det för en gångs skull faktiskt råkar vara någon som fattar vad det innebär… ;)) så är två skärmar var ett måste för att kunna göra ett bra jobb, och göra ett bra jobb måste vi om vi vill håva in stålars och samtidigt kunna hålla huvudet högt. Vissa saker är inte bara nice to have, även om de kan verka överflödiga för utomstående.

Jag börjar få snits på det här med att definiera ett rums funktion och vilka saker som är nödvändiga, bara jag ger mig själv tid att tänka och känna efter. It ain’t rocket science, så att säga. Just det här rummet var klurigt länge, men när det väl faller på plats så känns det i magen. Magkänslan är egentligen det enda måttet på framgång som man behöver, oavsett vad det gäller.

Kan man kalla det inredning för framtiden? En eklektisk mix av arvegods, möbler från våra tidigare boenden, några saker som de tidigare ägarna lämnade kvar, och några väl valda nyinköp. Allting kommer slitas med hälsan tills det inte går längre. Säsongsbetonad inredning kan gå och dra något gammalt över sig, för här gör vi någonting ordentligt en gång och sedan får det i princip vara så. Sovrummen kommer byta funktion, men sakerna i sig kommer bestå. Det ger en otroligt skön känsla av att när man är klar så är man klar och kan rikta energin mot viktigare saker.

Det är också lite av ett fake it till you make it – vi skapar bra förutsättningar för att jobba hemifrån, samtidigt som vi tränar våra arbets- och uppdragsgivare i insikten att vi jobbar jävligt bra på det sättet. Vi fungerar bättre som människor och anställda, och skapar mer värde på kortare tid. Mer värde är arbetsgivare alltid intresserade av. Jag kan inte heller låta bli att fundera över möjligheterna att starta eget. Att bygga sin framtid innan man riktigt är där är ett ypperligt sätt att vänja hjärnan vid tanken på en större förändring.

2 reaktioner till “Att avsluta projekt och förbereda framtiden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s