Ut ur dimman

Jag vet inte riktigt hur jag ska få till några vettiga inlägg just nu. Bebis Lugn är såklart prio ett, med mig, Herr Lugn och Jyckarna Lugn på en delad andraplats. Efter snart 7 veckor har vi fått hyfsad kläm på amningen, och Bebis Lugn sover allt längre pass på natten och är mer och mer vaken på dagarna. Herr Lugn verkar klara sig bra på den nattsömn han får och behöver inte längre sova på dagarna, trots att han går upp och byter alla blöjor på nätterna (och går ut med hund runt tre/fyra på morgonen när Jr är dålig i magen…). Själv är jag bajstrött just nu, trots att jag ”bara” behöver sova och amma på nätterna, och dessutom får sova vidare efter morgonamningen om jag vill. Samtidigt har jag svårt att lyckas äta mig mätt, så kroppen jobbar väl stenhårt.

Jag blir mer och mer rörlig men har fortfarande ont någonstans hela tiden vilket såklart också tar på krafterna. Idag är jag exempelvis mäkta stolt över att jag gick en kort promenad med Jycke Lugn och jobbade lite lydnad, samt att vi lyckades åka till Bauhaus och köpa de sista stolpskorna och skruvarna till kastanjestaketet. Inte många meter kvar nu! Hundpromenaden tog max 30 minuter, men jag var UTOMHUS! Dessutom själv med en hund och (nästan) utan att stappla fram. Hur skönt? Det kändes bara så himla normalt på något sätt.

I övrigt så har jag blivit bröstmjölksdonator, vilket jag gärna skriver mer om vid tillfälle om någon är nyfiken. Jag jobbar även på ett mastodontinlägg om amning, inte minst för att jag själv har saknat vettig information både från vården och riktiga människor. Efter sju veckor, två amningsböcker, praktisk trial and error och oräkneliga googlingar så känns det helt okej, men herregud vad jag inte var beredd på vad helamning skulle innebära, trots alla förberedelser!

Vad har egentligen hänt de senaste veckorna? Väldigt mycket tid har spenderats på rumpan i en fåtölj med Bebis Lugn vid bröstet eller sovande i famnen eller knäet. Nattetid har hon sovit i sitt babynest, men dagtid har vi knappt lagt ifrån oss henne alls. Således har jag hunnit läsa flera böcker och kollat på hur många animerade barnfilmer som helst (perfekt när jag behöver något roligt och lagom lättsmält) – åtminstone sedan jag kunde sluta mer eller mindre desperat leta amningsinformation eller läsa på om än det ena än det andra bebisrelaterade ämnet.

Förutom att mysa med, trösta, flaskmata med urpumpad bröstmjölk (ca 1 ggr/dag just nu) och byta de flesta blöjorna på Bebis Lugn, så har Herr Lugn sprungit runt och servat mig med allt och lite till när jag har suttit i den där fåtöljen. Gått med hundar, lekt med hundar, lagat mat, vattnat odlingarna, ringt otaliga samtal, samlat in offerter för byte av värmepump och panna, osv. Dessutom har han puttrat på med isoleringen av blivande snickerboa några timmar här och där. Det första lagret är snart klart så att elektrikern kan slanga innan vi isolerar färdigt.

Om mina första sju veckor som mamma mest har handlat om hud mot hud, bröstmjölk, fysisk läkning, att hantera smärta, och ganska extrem research om allt vi har behövt veta och lite till, så har Herr Lugns första sju veckor som pappa mest handlat om att ta hand om mig, Bebis Lugn, hundarna och huset. Vi har underhållit och matat de allra närmaste släktingarna, och börjar komma ut ur den initiala dimman nu.

Vad gäller ekonomin så kommer börsutvecklingen förmodligen att slå nysparandet med hästlängder i år, åtminstone för egen del. Plus dryga 166 tkr på snart åtta månader exkl. insättningar är ju inte direkt småpotatis med tanke på att portföljen inte ens har passerat miljonen än. Det går verkligen som tåget just nu.

Bebis Lugn köpte ”sina” första fondandelar den 28 juli. Det ska börjas i tid 😉 Vi tänker lägga undan motsvarande barnbidraget i en separat ISK i mitt namn varje månad. Vad pengarna ska gå till, hur mycket det ska bli, osv. är inte planerat, men att spara är som bekant aldrig en dålig idé. Våra egna månadssparanden är pausade nu under föräldraledigheten, men vi kommer återuppta amorteringen på bolånet i september.

Vad gäller föräldraledigheten så är planen nu att vi är helt lediga tillsammans i ett år, att båda jobbar 50% under år två, 75% under år tre, och 75-100% under år fyra. Vad gäller föräldrapenningen så vill vi ha kvar de tillåtna 96 dagarna när Bebis Lugn fyller fyra år.

I praktiken innebär det att vi tar ut 100 dagar under år ett, och sen får vi se vad som händer. Vi tror ju att vi vill ha flera barn, så den här planen kommer förmodligen att ändras tusen gånger till. Men i teorin och givet ett barn så kan vi jobba som ovan även utan någon goodwill från våra arbetsgivare vad gäller deltidsarbete, eftersom den planen bygger helt på föräldradagar och rätten till deltidsarbete som småbarnsförälder. Vi ser den lite som ett worst case scenario, då ev. syskon bara kommer fylla på potten med föräldradagar ytterligare.

På det stora hela har vi det bra, alla mår bra, och vi hade inte räknat med att hinna med några andra hemmaprojekt än bebis såhär tidigt i hennes liv. Trots det tar snickerboa form, 1.5 kg hemodlad broccoli ligger i frysen, och Herr Lugn gräver upp en kärra i taget ur hålet som ska bli växthuset. Jag skulle bli mycket förvånad om vi lyckas plocka blåbär, hallon eller svamp i år, men det är okej. Att gå ut varje dag är ett lagom mål för mig just nu. Baby steps 🙂

Just nu sitter jag i sängen och skriver det här på mobilen med en dotter i famnen som snart har ammat i 40 minuter efter att ha sovit sitt första nattpass på ca 1.5h. Herr Lugn och hundarna sover, och när Bebis Lugn har somnat om så ska jag bara pumpa till Modersmjölkcentralen innan jag också får sussa sött i ca 2.5-6h 🙂

En reaktion till “Ut ur dimman

  1. Häftigt med mjölk-donator! Berätta gärna mer om du orkar. Jag minns också att det släppte lite efter 5-6v amning.. Konstigt egentligen att man ska ha så ont så länge! Verkligen imponerad av att du orkar pumpa ur som donator.. Jag pumpade några dagar för att låta ett sår läka och fick kämpa 30min för 60-80ml..

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s