Göra lite i taget

Min tidsuppfattning har ställts helt på ända de senaste månaderna. Bebis Lugn fyller tolv veckor på lördag, och allt jag trodde jag visste om hur man planerar, estimerar och utför uppgifter behöver uppdateras. Jag kommer osökt att tänka på serien Lark Rise to Candleford som jag satt helt fast i när det begav sig, och då speciellt avsnitten om när järnvägen och klockan kom till stan. Jag kommer inte ihåg vilket som kom först, men att hela deras levnadssätt ställdes på ända när det plötsligt fanns exakta tider att passa, det har etsat sig fast. Vi struntar i vad solen, kroppen, arbetsbelastningen och vädret säger och går istället på vad pinnarna på den här runda tavlan visar, typ.

Det enda rätta sättet att leva har länge varit förknippat med regler, rutiner och fasta tider. Ska man tro myndigheterna så ska den goda medborgaren äta, sova och arbeta på bestämda klockslag. Ska man tro arbetslivet så ska den goda medarbetaren arbeta lika effektivt, med samma hastighet och mellan samma klockslag varje dag. Robotiseringen av människan har pågått länge, och maskinen har varit målet. Effektiv och förutsägbar.

Att passa exakta tider är trots allt en förutsättning för att få något gjort tillsammans med andra människor, och vi har blivit fantastiskt bra på det. Kan man inte passa tider så blir man sedd som en sämre människa. Jag har själv varit nitisk när det gäller att planera och exekvera, vara på rätt plats vid rätt tid och möta och oftast överträffa omgivningens förväntningar. Optimera mera! Avsluta det du påbörjar! Sluta inte förrän du är färdig!

Det fungerar inte längre, och det är klart att man kan känna sig lite vilsen när man har strävat efter att vara duktig på ett visst sätt i åtminstone 24 år, och sedan måste omdefiniera vad duktig är. Bebis Lugn är vår nya klocka, och hon går inte på timmar och minuter. Hennes rytm är kroppens rytm – något som vi för länge sedan har blivit tvingade att ignorera. Nu är det dags att lära om på nytt! Vila när vi är trötta, äta när vi är hungriga, leka när det är roligt, arbeta när det behövs och hinns med. Att oavbrutet jobba med något tills det är färdigt är nu historia.

Jag har länge varit imponerad av (och undrat hur) Sara Bäckmo kan vara så nöjd med att göra lite i taget och ändå kunna åstadkomma så mycket. Att exempelvis fylla trågen med jord en liten bit i taget för att sedan så en sak i taget när tid finns, istället för att göra allt på en gång. Men när man inte vet när saker kan utföras så är det ju enda sättet att få något gjort – en liten bit i taget och när möjligheten finns, över flera dagar. Tidsbegreppet förändras. En halvtimme är plötsligt lång tid, och tiden med två lediga händer behöver hårdprioriteras. En och en halv timme är en veritabel ocean av tid, och en vilopaus på femtio minuter känns som tre timmar i kroppen. Coolt! Istället för helt färdig så lär vi oss att vara nöjda med det som faktiskt genomförs, oavsett hur mycket eller lite det är.

Herr Lugn och jag är annars mästare på att dyka in i något och sedan inte titta ut förrän vi är just helt färdiga. Om vi inte tror att vi hinner färdigt så börjar vi inte ens, ”för då är det ju ingen mening”. Istället för att ta några borsttag eller klippa några klor varje dag så har vi föredragit att borsta, trimma och klippa åtminstone en hel hund i ett svep, och ännu hellre båda. Städa hela huset, klippa ned alla tomatplantor, måla alla delar som får plats, osv.

Lite i taget känns som ett mer naturligt sätt att jobba, och på många sätt lättare och lugnare än alternativet. Mer mänskligt. Men visst är det en stor förändring, och det kommer nog ta ett tag innan jag har vant mig vid att även de små sakerna i princip aldrig är färdiga men att allting istället är ständigt pågående.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s