Inget blir gjort om man inte börjar

1.5 veckor in i semestern så har jag tröttnat på att slappa, men energin finns liksom inte där hur mycket jag än vill. Det är ingen nyhet att jag fungerar såhär, min motivation och energi kommer och går i perioder, och värst är dippen under vinterns mörker. Kanske speciellt i år, när december har varit den mörkaste på typ 90 (?) år? Under våren och början av sommaren har jag alltid sjuka mängder energi och drar igång femtielva olika projekt och allt går i en rasande fart. Sen blir det en del slappande under sommarsemestern, men också ganska mycket gjort eftersom det är ljust mest hela tiden. Ju mörkare och blötare höst, desto snabbare drar jag in alla tentakler i stugvärmen och fastnar i soffan – speciellt om jag har varit sjuk en längre tid eller av annan anledning (läs graviditet) inte mår speciellt bra. Fastnar i TV- eller filmtittande, svär över att det inte finns fler bra bloggar att slösa livstid på, osv. Önskar bort tiden helt enkelt, fast det är ett helt galet sätt att leva.

Jag har blivit mycket bättre på att acceptera de här säsongsdipparna, men grejen är att jag har så lätt för att falla in i gamla mönster och helt enkelt inte göra någonting alls – inte ens sådant som jag njuter av eller tycker är roligt. Allt blir bara en grå matta och jag kommer mig inte för någonting. Orkar inte ens spela spel med Herr Lugn, plocka undan hemma, eller gå med hundarna. Jag vet, det låter som en klassisk spiral ned i en depression, och där har jag ju varit så jag är väl medveten om att det är en reell risk. Men oftast tröttnar jag på mig själv efter en vecka eller två, eller som nu när jag börjar känna pressen av att det bara är en vecka kvar av semestern. Vi skulle ju göra massa saker!

Vi fick ett litet break på fyra dagar när det faktiskt var sol och delvis snö. Underbart! Men den lilla energikicken räckte inte långt och nu är den slut. Och när det inte finns någon extern energikälla att förlita mig på så har åtminstone jag bara två val; 1. Ramla ned i ett svart hål alt. depression, eller 2. Tvinga mig själv att göra något annat. Nummer 2 är dessutom enda vägen ut ur nummer 1 om det skulle vara så. När jag ”inte orkar” göra något alls men vet att jag inte mår bättre av att fortsätta göra ingenting eller tycka synd om mig själv så är det bara att börja i någon ände. Förr eller senare så går det av bara farten och lite energi, livsglädje och motivation uppenbarar sig.

Nu låter det kanske som att jag har haft en kass semester såhär långt, men det stämmer inte alls. Den första veckan spelade vi massa Settlers, förberedde julmat, lyssnade på julmusik, städade lite, kollade på en och annan film, samt gosade och promenerade med hundarna. Hur mysigt som helst, men grejen är ju att det bara är mysigt så länge man klarar av att faktiskt njuta av de sakerna. Så fort man fastnar inomhus och/eller i soffan för mycket, börjar känna att ingenting orkas med, och att energin bara sipprar iväg mellan soffkuddarna så är inte tillvaron njutbar längre. Jag tycker faktiskt att 1177s reklam på Instagram är ganska träffsäker för en gångs skull; ”Scrollar du för att det känns meningsfullt, eller för att ingenting känns meningsfullt?”. Touché.

Jag har slutat göra oändliga listor på saker som jag ska hinna med under ledigheten, men det är ändå en utmaning att skapa en meningsfull och återhämtande ledighet, precis som med vardagen. Just nu är jag på väg ut ur kokongen och har tagit de första trevande stegen genom att dammsuga, städa köket, och hälla ättika i toastolen. Ugnen står på 100 grader insmetad i såpa, så den ska snart svalna och sedan torkas ur. Under tiden ska jag fortsätta måla hallgarderoben som har varit ett dåligt samvete i flera veckor nu. Som sagt, börja i någon ände bara, spelar ingen roll vilken. Jag började nog egentligen med att sortera fröpåsar, planera nästa års odling och beställa nya i de fall vi behövde i förrgår. Sen gick vi vidare genom att shoppa de lite dyrare bebissakerna på mellandagsreorna igår.

Nu väntar vi helt plötsligt på typ 6-7 paket, och även om det alltid hugger till i magen när vi spenderar mycket pengar så har vi därmed sparat ganska många tusenlappar både på liggdel till vagnen och babyskydd med bas (vi har inte hittat någon liggdel till vår begagnade vagn till ett vettigt pris, och vi känner ingen som har ett babyskydd till övers). Herr Lugn har dessutom undersökt våra möjligheter att utöka bolånet för att baka in vårt äckliga billån och komma någon vart med de fortsatta växthusplanerna, samtidigt som vi är hemma med bebis tillsammans i ett år utan föräldrapenning och utan att nalla av ISKarna. Satan vad pengar är billiga just nu! Inte konstigt att folk fortsätter låna mer än de egentligen har råd med… Vi jobbar på att ta reda på hur mycket vi tycker att vi har råd med. Det här ränteläget kommer vi väl aldrig mer att få uppleva under vår livstid, eller vad tror ni?

På tal om ingenting så var värmepumpsteknikern här igår och servade vår värmepump som lade av på julaftons morgon. Det visar sig att det i själva verket är värmepannans cirkulationspump som har lagt av, men också att vi har haft en läckande ballofix ända sedan vi flyttade in, och vem vet hur länge innan dess. Det droppar inte tillräckligt för att det ska märkas och ingen av styrenheterna har upptäckt det heller, så vad gör man liksom. Enda symtomet är att det är dåligt tryck i radiatorslingan, vilket vi inte heller har upptäckt eftersom ingenting har larmat.

Har jag nämnt att vi fortfarande jobbar på att lära oss att vara bra husägare? Det borde finnas en komplett handbok eller bibel eller nåt – Husägarens ABC, med riktiga råd, lekmannaförklaringar och underhållsrutiner, snarare än ”hur man bygger en pergola”. Vi lyckas ändå oftast ganska bra med hjälp av tålamod, långa diskussioner, googlingar och manualer, men när manualen bara säger ”Kontakta servicetekniker” och internet inte har något konkret att komma med så är man ju lite lost om man inte har varit i samma situation förut, eller råkar känna någon som vet hur just en Nibe Fighter 2025 dockad till en VVM 300 funkar 😉

Hemförsäkringen får vi ut mindre än självrisken på då värmesystemet installerades 2011, så på måndag kommer de tillbaka och byter cirkulationspump för en nätt summa på ca 7-8 tkr. Håll tummarna för att värmepumpen faktisk ÄR fullt funktionsduglig när pannan väl fungerar som den ska igen, snälla? Jag är fortsatt tacksam (och stolt som en tupp, det kan inte förnekas) över att vi har pengarna att byta den också om det skulle vara så, men det var ju inte det vi skulle lägga 50 papp på just nu…

Total stiltje är det trots allt inte här, men kan ni känna igen er i att det ibland känns som det ändå? Ibland räcker det att påminna sig själv om alla saker som man faktiskt har gjort, men inte alltid. Nu ska jag gå och stänga av ugnen och måla garderoben. God fortsättning och gott nytt år!

En reaktion till “Inget blir gjort om man inte börjar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s