Vi inför andningsmask

Nu har jag tröttnat på allt velande och frustrationen över andra människors oförmåga att följa de enklaste riktlinjer (läs avstånd). Avreagerade mig gjorde jag för ett tag sen här på bloggen, och nu får folk tycka vad de vill. Vi inför användande av andningsmask i vår familj, och hittade ett gäng CE-märkta ffp2-masker utan utandningsventil på ÖoB till någorlunda överkomligt pris.

I praktiken innebär det att Herr Lugn har en när han åker och handlar mat och ev. hämtar paket en gång i veckan, och jag har en när jag ska till barnmorskan eller läkaren, vilket med början i februari kommer vara ungefär varannan vecka fram till förlossningen i juni. Handsprit finns ju mest överallt, och i småflaskor i jackfickan.

Jag tänker mig följande förfarande när någon av oss måste befinna oss i närheten av andra människor:

 1. Tvätta händerna
 2. Åk bil
 3. Handsprit
 4. Ny mask på
 5. Spring ärende(n) (naturligtvis inkl. avstånd, rör inte masken efter påtagning, osv.)
 6. Handsprit
 7. Använd mask av i närmaste soptunna
 8. Handsprit
 9. Åk bil
 10. Tvätta händerna
 11. Häpp!

Om någon medicinskt utbildad läsare ser någon brist i ovanstående förfarande så får hen gärna rätta mina antaganden. De är baserade på det jag har lyckats läsa mig till online, och jag har gjort mitt bästa för att hålla mig till fakta och inte falla offer för folks åsikter, fördomar, fixa idéer och rena konspirationsteorier. Jag vill lära mig exakt hur man gör för att använda andningsmask på ett säkert sätt, och jag tror mig ha förstått att en ffp2-mask utan utandningsventil är den variant som är säkrast både för bäraren och omgivningen av de som enkelt går att få tag i och andas igenom. Vidare tror jag mig ha förstått att en ffp3-mask utan utandningsventil är lite bättre, men jag har inte hittat dem lättillgängligt någonstans. Rätta mig som sagt gärna om jag har fel! Helst med bra källa/källor 🙂

Till och med människor i vår närhet som har varit försiktiga hela tiden verkar ha börjat besöka varandra mer fritt under julledigheten (för att inte tala om mer perifert bekanta kollegor som åker skidor i Åre (!) eller firade jul med fler än de de bor tillsammans med). Vi har som ni kanske redan har förstått i princip bara umgåtts med en enda person utöver varandra sedan i somras, men nu har andra också börjat besöka henne så jag är mer tveksam än någonsin. Kanske får vi nöja oss med utomhusövningar framöver?

Hur gör ni för att hålla er säkra? Som det ser ut just nu så kommer jag inte ens att få vaccinera mig eftersom jag är gravid, och faktum är att jag inte är tillräckligt långt gången för att ta det annars rekommenderade vaccinet mot säsongsinfluensan heller. Om jag nu ens vill det – jag tänker inte vara bland ens de första hundratusen gravida som testar covid-vaccinet. Jag ångrar så gruvligt att jag vaccinerade mig mot svininfluensan när det begav sig. Kunskapsläget förändras ju hela tiden, så vi får se. Just nu är jag faktiskt mest orolig för hur vaccinerade människor kommer bete sig. Ungefär som i somras när man träffade grannar som kom fram och stack fram handen för att hälsa med ett glatt ”Jag har antikroppar!”? Good for you, men det har (förmodligen) inte jag, liksom… Jag ska inte påstå att jag går omkring och är orolig regelbundet, men det beror nog mest på att jag bara utsätter mig för risken för närgångna människor typ en gång varannan vecka eller mer sällan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s