Tar tempen på ekonomin

Jag har fört kassa- och stashbok sedan jag flyttade hemifrån hösten 2009. Sedan Herr Lugn och jag flyttade till gemensam lägenhet i december 2017 så har vi tittat på vår gemensamma ekonomi på samma sätt.

Kassaboken innehåller i sitt nuvarande format en översiktsflik och en låneflik, samt en transaktionsflik per månad. Här registreras alla inkomster, utgifter, tillgångar och lånedetaljer på månadsbasis. I översikten beräknas våra individuella sparandegrader och nettoförmögenheter med och utan pension. I månadsflikarna finns även tabellen som jag publicerar här på bloggen varje månad.

I stashboken registreras alla innehav på månadsbasis per specifikt konto, fond, aktie och pension. Här finns även FIRE-prognosen i form av framtida förväntade värden och tillhörande grafer. I en annan flik håller jag koll på portföljens totala fördelning, i en tredje min nettoförmögenhet, och i en fjärde min löneutveckling sedan jag började jobba.

Nu är det ju så att jag är störd och har hur mycket data som helst, medan Herr Lugn inte har några siffror alls från tiden fram till december 2017, så jag har valt att presentera vår ekonomi som den har sett ut sedan vi började titta på den gemensamt. Förutom våra månadssammanställningar är det alltså de här nyckeltalen vi använder för att ta tempen på vår ekonomi. Sparandet varierar från månad till månad, och tillgångarna följer börsens upp- och nedgångar, men så länge nettoförmögenheten ökar så är vi nöjda 🙂

Sparande (över-/underskott per månad)

sparande

Såhär har vårt sparande inkl. amorteringar sett ut de senaste 14 månaderna. Jag hade väldigt oregelbundna inkomster förra året då jag var sjukskriven i perioder, ibland utan sjukpenning. Min tidigare arbetsgivare blåste mig dessutom på ca 50 tkr sjuklön, som å andra sidan vägdes upp lite av en utbetalning från densammas sjukförsäkring. Jag var även arbetslös i en dryg månad som jag fick a-kassa för. In alles blev det ett bättre inkomstår än jag hade räknat med!

Min sparandegrad under 2018 landade på 38.63%, och Herr Lugns på 47.47%. Under samma period sparade vi totalt 147 160.325 resp. 104 575.025 kr, dvs. 251 735.35 kr.

Tillgångar inkl. boende

tillgångar

Våra tillgångar under de senaste 14 månaderna har bestått av vår lägenhet, fonder, aktier, och sparkonton.

Nettoförmögenhet

nettoförmögenhet

Vi beräknar vår nettoförmögenhet som samtliga tillgångar (exkl. pension) minus samtliga skulder. Pensionen presenteras separat i grafen ovan och består av båda våra allmänna pensioner och samtliga tjänstepensioner. I dagsläget har vi två CSN-skulder, ett bolån och ett privat lån. Vi amorterar minimibelopp på CSN och bolån, och det privata lånet som bidrog till handpenningen på huset har 3% ränta och betalas tillbaka på 2 år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s