Svennebanans vanor: kaffe på maten

ozgu-ozden-421909-unsplash

Svennebanans vanor är en serie där jag förfasar mig över återger vanor som jag observerar hos människor omkring mig, idag på temat kollegor.

Jag har tidigare skrivit om att jag är den enda på mitt jobb som äter matlåda, men jag har noterat en sak till – de som går ut och äter tar alltid kaffe på maten, oavsett om det ingår i dagens eller om det kostar 20 kr extra. Detta har hänt varje gång jag har varit social och fått möjlighet att studera dem i deras normala lunchhabitat. Jag gjorde samma misstag en gång (trodde i min enfald att det ingick…), men sedan dess är jag den enda som inte vill ha kaffe på maten.

Vi har vettigt ekologiskt bryggkaffe, en Moccamasterbryggare och fin lounge på kontoret, men trots detta väljer svennebanan att lägga upp till 100 kr/vecka på uteblask som intas i stimmig lunchmiljö.

Givet fem veckors semester blir det upp till 4700 kr per år, bara på kaffe på maten. Sätt in motsvarande månadssparande på ISKen i 30 år och du har sköna 508 214 kr* att vältra dig i, allt medan arbetsgivaren betalar din kaffekonsumtion. Eller så gör du som Utbrytningen och slutar upp med sådana dumheter altogether, och låter arbetsgivaren betala för din tekonsumtion istället. Win win win!

Om du är riktigt badass så skippar du uteluncherna helt och simmar i dina extra 2 544 968 kr** likt Joakim von Anka om 30 år. Jag är inte riktigt så badass just nu eftersom jag faktiskt vill umgås lite med mina kollegor, men det är ett medvetet beslut som innebär max en (1) utelunch/vecka, utan kaffe 🙂

Hur hackar ni kollegornas dyra vanor för att kunna hänga på utan att ruinera er själva?


** https://rikatillsammans.se/verktyg/kalkylator-rakna-pa-ranta-pa-ranta/ med sparande ca 391.67 kr/mån (100 kr/vecka, 47 arbetsveckor/år) i 30 år med defaulträntan 8%
** https://rikatillsammans.se/verktyg/kalkylator-rakna-pa-ranta-pa-ranta/ med sparande ca 1958.33 kr/mån (500 kr/vecka, 47 arbetsveckor/år) i 30 år med defaulträntan 8%

En reaktion till “Svennebanans vanor: kaffe på maten

  1. Mina kollegor dricker inte kaffe ute. Jag brukar ibland möta upp kollegorna på ett café före möten. Då tar jag exakt det jag vill ha utan att tänka på priset. Jag betalar gärna för en kaffe som innebär att jag kan sitta i en härlig miljö och umgås med andra människor. För mig är det värt pengarna. Men om du tex tycker det är stimmigt på cafét och tycker kaffet på kontoret är lika god och miljön till och med bättre, då förstår jag att det känns surt. Du kanske kan skapa en tradition där ni turas om och bakar något, på så sätt kanske du kan locka dina kollegor till att stanna kvar på kontoret och dricka kaffet där med dig.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s