Ekonomi November 2020

Översikt

Nettoförmögenhet: 1 021 050,74 kr <– första miljonen!
Nettoförmögenhet inkl. pension: 2 352 617,74 kr
Sparandegrad inkl. amortering: 66,36%

Nettoförmögenheten tar alltid ett rejält skutt såhär års när
det uppdaterade värdet på den allmänna pensionen trillar in

Den här månaden känner jag bara YÄÄÄS!! När vi inte lägger massa pengar på renoveringar och trädgårdsprojekt så går sparandet som tåget. Det har tydligen börsen också gjort, och som vanligt trillar det uppdaterade värdet på den allmänna pensionen in såhär års. Resultatet är att vår nettoförmögenhet exkl. pension har passerat den första miljonen för första gången!

Nedräkningen på privatlånet till min mamma fortsätter, och nu är det bara en (1) enda avbetalning kvar. Mycket skönt! Jag ser fram emot sparprojekt Föräldraledighet med spänd förväntan… jag är inte helt övertygad om att vi kommer att lyckas, men det är nog bara mina vanliga hjärnspöken. Alldeles oavsett om vi kommer upp i de 228 tkr som vi har planerat för så kommer vi vara i en bättre sits om ett halvår än vad vi är nu. I värsta fall får vi ta ut lite föräldraledighet tidigare än planerat, vilket knappast är hela världen med tanke på att det är så de flesta svennebananer lever?

Ju längre vi kommer på sparresan desto enklare blir det att ta ett steg tillbaka och prioritera om. Bara för att pengarna råkar vara öronmärkta för x eller y just precis nu så betyder inte det nödvändigtvis att de måste spenderas på x och y. Planen kan ändras, och jag blir bättre och bättre på att tänka om. Vi har en kontantbuffert på ca 220 tkr, vilket är både faktisk krisbudget, pengar vi har sparat för att gå igenom elen i huset, samt pågående sparande till barnsaker (bara några tusenlappar kvar till mål), föräldraledighet, renovering av friggebod, samt bygge av växthus. I kassaboken håller vi koll på hur långt vi har kvar till de olika delmålen.

Ibland blir jag osäker, och då kan det nästan kännas som att vi inte har några pengar alls – bara för att jag inte vill riskera ISKen eller spendera en viss öronmärkt pott på något som den inte var tänkt till. Samtidigt vill jag inte tumma på drömmarna. Egentligen är hela resonemanget fånigt, eftersom vi klarar oss i flera år utan att behöva jobba en enda dag om det skulle vara så. Alla har vi våra käpphästar, och lite tvivel är nyttigt antar jag. Nu kör vi vidare! Vi har trots allt kommit så långt att vi lever på en lön utan att snåla så länge vi inte köper något oplanerat för mer än 5 tkr. Dvs. vi kan spara 30-35 tkr per månad (exkl. amortering) när vi skärper oss. Ännu mer när vi inte köper en enda icke livsnödvändig sak och har betalat av de värsta lånen.

Det kan till och med bli aktuellt att baka in billånet i bolånet snabbare än vi hade planerat! Någon typ av galen köpboom här omkring. Folk köper småhus på konstiga tomter till hutlösa summor som om det inte fanns någon morgondag. Och jag tyckte att vi tog i! Är det ren desperat längtan till landet pga. corona, kosta vad det kosta vill? Resultat: värdet på vårt hus har gått upp ca 650 tkr på 1.5 år enligt banken. Vi vore ju korkade om vi inte utnyttjade möjligheten att spara flera tusenlappar till varje månad! Bilen står trots allt på över 4% (jag veet… bajsmacka). Vi får se när det blir av för det kräver lite planering, räkna på nya pantbrev, osv. Kanske äventyrar vi den tillfälliga amorteringsfriheten då? Det är fortfarande värt det såklart, men vore skönt att veta exakt vad vi ger oss in på.

Månadens utgifter

Såhär fördelades våra inkomster under månaden.

Ännu en grym månad med över 50% sparandegrad! Trots att vi har köpt ett 5-6 år gammalt körsbärsträd och gångjärn till de sista grindarna så landar nysparandet på 32 917,53 kr. Energierna är låga, så inget speciellt har hänt den här månaden. Herr Lugn tar hand om hundarna och hushållet medan jag ligger i soffan och tycker synd om mig själv. Vi får se om blodproverna visar något utöver det vanliga, eller om det helt enkelt är såhär jag ska må under den här graviditeten. Det är stundtals ganska bajs och pannkaka, men ekonomin tuffar på och det är säkert nyttigt på något sätt. Om jag bara orkade gå ut i dagsljus och slutade kolla på TV igen så skulle livet säkert vara toppen. Som sagt, ganska låga energier just nu… Jycke Lugn var hos Lillhusse hela förra veckan, så vi fick krama lite extra på Jycke Lugn Jr. Han som aldrig har varit utan storebror förut tog det hela med ro. Chillaste valpen (unghunden?) i skogen! Förutom när rådjuren vägrar bli rädda för honom 😉

Inkomsterna var helt normala denna månad, förutom att cashbacken från våra kreditkort trillade in (Everydaycard).

Förra veckan hade vi en kille här som inspekterade taket. Vi har bara sopat lite mossa sedan vi flyttade in och har ingen aning om vad skicket egentligen är förutom att några pannor är trasiga och att sponten ser ok ut på vinden. På onsdag kommer han tillbaka och ska klättra runt och lyfta lite, då det var för blött och halt när han var här sist. Den preliminära bedömningen är att det mesta borde hålla i minst 30 år till, så vi hoppas att den prognosen står sig! Att tvätta bort mossan, byta några pannor och sätta dit en ståndskiva är klart mycket trevligare än att även behöva byta papp, läkt, pannor, osv. Papptaken på pannrummet och burspråket kommer inte hålla lika länge, men det verkar inte som att det är akut just nu i alla fall. Man lär sig något nytt varje dag! Lättnaden i magen när man inte behöver punga ut 250 tkr, eller klura ut hur vi ska kunna byta tak själva medan jag är gravid… det skulle vara lite dålig tajming kanske? 😉

De gemensamma utgifterna är de som vi delar lika mellan oss, medan tabellen till höger visar våra egna respektive utgifter inklusive hälften var av de gemensamma utgifterna.

Hur var er november? När tycker ni att det är rimligt att skriva upp värdet på huset i uträkningen av nettoförmögenheten? Det står kvar på precis samma summa som vi köpte för men jag blir ju sugen… justera en gång om året oavsett upp-/nedgång? Hur gör ni?

2 reaktioner till “Ekonomi November 2020

 1. Så fin utveckling ni har! Energinivåerna är nog låga hos de flesta nu. Vi är biologiska varelser och ljuset (eller frånvaron) styr nog mer än vad man tror.

  Huset uppdaterar vi ungefär en gång per år eller när vi får mer säker data – typ som nu när vi tog ut billån i huset. Banken räknade värdet med 300K mer än vad vi satt upp i våra beräkningar och därmed justerades det.

  Pensionen – följer ni den månad för månad och är det hela pensionskapitalet ni följer (allmän+tjänste)?

  Gilla

  1. Tack, det går som tåget! 🙂 Visst påverkar det och det är lätt att glömma! Men det känns ändå som att mörkret inte är riktigt lika tärande i år… jag tror att det beror på att vi är hemma hela tiden. Det brukar kännas tyngre när det är mörkt när man åker till jobbet, mörkt när man kommer hem, och däremellan har man liten möjlighet att lapa dagsljus. Jag är nog trots allt mindre trött än jag brukar vara, även om jag alltid glömmer att anpassa aktivitetsförväntningarna efter årstiden…

   Låter rimligt! Det är ju trots allt bankens värdering som styr hur stora lånen ”egentligen” är. Vi kommer definitivt att skriva upp värdet i samband med att vi  bakar in billånet.

   Vi följer hela pensionskapitalet varje månad. Det mesta kommer från MinPension, men jag brukar även ta dagsfärska siffror för de två av mina tjänstepensioner som jag förvaltar själv via Avanza resp. Nordnet. Alltid lika trevligt när det ”magiskt” dimper ned 100 tkr ”extra” i allmän pension i november varje år, plus premiepensionen i december! 😉

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s