Munskydd

Jag börjar tröttna rejält på Folkhälsomyndighetens inställning till munskydd och andningsmasker. Hur mycket jag än googlar så har jag inte hittat någonting som tyder på att smittspridningen skulle öka ytterligare pga. användning av munskydd, oavsett om alla lär sig att använda dem på rätt sätt eller inte. Det kan alltså inte bli sämre med munskydd. Däremot så finns det mycket som tyder på att det kan bli bättre med munskydd, speciellt om de flesta lär sig att använda dem på rätt sätt.

Att forskarna är oense är en sak, och att det vetenskapliga underlaget fortfarande är bristfälligt och öppet för tolkning är närmast en självklarhet i mina ögon. Helt säkra kommer vi inte vara förrän om flera år, när man har hunnit genomföra rätt typer av och tillräckligt många studier. Men vad gör vi under tiden? Kostnaden och utbildningsinsatsen verkar vara två punkter där FHMs sko klämmer rejält, och Sparos inlägg om Jämlik smittspridning pekar på ytterligare en öm punkt som ärligt talat har gett mig en bitter bismak ända sedan allt det här drog igång. Vi skulle inte jobba hemma för att inte alla kan göra det, och vi ska inte ha munskydd för att det är en ekonomisk och kompetensmässig omöjlighet för vissa? Om målet är populationens överlevnadsfrekvens som helhet så är det väl bättre att alla gör det de kan för att minska smittspridningen så mycket som möjligt? Även om inte alla kan göra allt.

Jag kan förstå poängen i att vissa inte tycker att det finns tillräckliga bevis för att massanvändning av munskydd hjälper tillräckligt mycket för att motivera kostnaden (eller sopberget?), men samtidigt anser jag mig vara en relativt intelligent människa. Jag önskar att FHM skulle gå ut med rekommendationer om vilket munskydd man ska välja i olika situationer, och hur man använder dem på ett korrekt sätt. Sen skulle det vara upp till oss som medborgare att processa den informationen. Kommer alla att lyckas? Nej. Kommer de flesta att lyckas till någon grad? Jag tror det. Det bygger såklart även på att det finns tillräckligt med munskydd att köpa för gemene svennebanan, utan att vården blir utan. Det borde inte vara så svårt att samordna, för redan idag går det att köpa både munskydd och handsprit i varenda mataffär, trots att det var tvärstopp för bara några månader sedan. Folk har gjort sig business på att sälja tygmasker, och produktionen följer efterfrågan, om än med viss fördröjning. Kanske krävs det fler tillstånd från olika myndigheter, men det kan inte vara en omöjlighet.

Det coolaste vore väl om någon uppfann en tvättbar ffp3-mask utan ventil, som sedan kunde masstillverkas? Förutom gasmask så verkar ffp3 utan utandningsventil vara den enda som skyddar både bäraren och omgivningen, oavsett om omgivningen har skydd eller mask. Vanliga munskydd skyddar bara omgivningen, och ffp2/3 med utandningsventil skyddar bara dig själv, om jag har förstått det rätt. Det här är min egen högst lekmannamässiga bedömning, reds. anm.

Det är förmodligen skitjobbigt att andas genom en ffp3a utan ventil för det är jobbigt redan i ffp2a som vi har haft vid diverse renoveringsjobb, men jag skulle vara villig att ha en de få gånger och korta stunder som jag är i mataffären, hämtar paket, eller besöker barnmorskan eller läkaren.* I övrigt är vi hemma och andas och dreglar bara på varandra… det är säkert sjukt orättvist enligt FHM, men jag väljer att se det som att vi tar vårt ansvar och gör vad vi kan.

På samma sätt så tycker jag att det vore bättre om alla rekommenderades att ha minst två tygmasker, där den andra kan tvättas/kokas medan den första används, snarare än att ge sken av att munskydd aldrig hjälper. Ja, vi ska vara hemma om vi är sjuka, men man smittar ju även om man inte märker att man är sjuk! Argumenten håller helt enkelt inte. Min uppdragsgivare erbjöd alla sina anställda två tygmasker per person redan för ett halvår sen (tyskt företag). I Sverige har de löst det genom att ALLA jobbar hemifrån, men de har fortfarande möjlighet att få två tygmasker per person. Jaja, jag vet att tygmasker inte är lika bra, jada jada, men är inte 90+% skydd bättre än inget de få gånger och kortare stunder som man riskerar att trängas med andra människor?

Studier som visar på att smitta kan spridas upp till 5 meter bort från smittbäraren gör ju inte direkt att jag känner mig komfortabel ens på 1-2 meters avstånd i mataffären, och ärligt talat så slarvar de flesta med det. Personligen så tror jag att vi behöver någon ny seriös påminnelse om att det faktiskt är allvar! Nej, man åker inte på semester. Nej, man går inte runt i shoppingcentrum. Nej, man småhandlar inte i mataffären. Nej, man firar inte påsk/jul/födelsedag med släkten och nej, du bjuder inte hem folk på middag eller går på restaurang. Jag firade min 30-årsdag med Herr Lugn och hans bonusmamma, som är den enda personen som vi umgås med utöver varandra. Är det synd om mig? Inte direkt. Jag tror att det var någon som kommenterade på Oasen på Åsens inlägg på Instagram här om dagen, och jag håller med: om du inte känner dig begränsad just nu så gör du förmodligen fel.

Skulle inte en allmän rekommendation om användning av munskydd i vissa situationer (ex. kollektivtrafik och affärer) tillsammans med tydlig information om HUR man gör vara en utmärkt påminnelse om att det inte är över? Som skulle få fuskarna att börja tvätta händerna, nysa i armvecket och hålla avstånd i mataffären och på apoteket igen? Det är en väldigt speciell känsla att ha munskydd på sig (ju bättre skydd desto svårare att andas), och jag vågar påstå att gemene svennebanan inte har upplevt det speciellt många gånger. Det skulle säkert bli lite krigsstämning igen, men jag tror att det är precis vad vi behöver.

Nu när det finns toapapper och skafferivaror i överflöd igen så är det inte mycket som påminner oss om allvaret och det personliga ansvaret i vardagen. Vissa branscher jobbar precis som vanligt, men bygger inte det på att andra faktiskt INTE gör det? Delar av skolan kanske kan fortsätta vara öppen som vanligt, för att andra verksamheter INTE är det? Jag vet, svindlande tanke. Senast på väg till barnmorskan i fredags så reagerade jag på att ett gäng byggjobbare stod i tät klunga och tittade på något på en cykelväg. Hålla avstånd? Haha, say whaa..? Väl på sjukhuset fick jag en del konstiga blickar av folk jag mötte för att jag gick åt sidan i korridoren så mycket som möjligt. Om det inte går att passera med tillräckliga avstånd så brukar jag vända bort ansiktet och hålla andan. Är det jag som är konstig eller de? Ibland kan man ju undra.

Som det är så känner jag mig bara totalt dumförklarad av myndigheterna och relativt hjälplös. Jag vill ju göra mer, men vad? Förbannad blir jag också av att jag måste vända mig till typ finska myndigheter för att hitta någon information alls om HUR man använder munskydd på rätt sätt och vilken typ man ska ha för att inte det i sig ska bli en riskfaktor. Fördelen med finska myndigheter är att de har väldigt bra information på svenska.

Jag tror inte att vi kommer få någon annan information från FHM, men nu har jag i alla fall avreagerat mig lite… Är det någon som vet om det finns tvättbara ffp3-masker? Hur tänker ni när det gäller munskydd/andningsmask? Har ni testat?


*Om det innebar att Herr Lugn fick följa med till barnmorskan, på ultraljud, osv. så är jag villig att ha både mask, visir, handskar, prata på fem meters avstånd, Mathemma, och vad mer som nu skulle krävas för att hålla barnmorskorna friska. Som det är så börjar vårt jämställda föräldraskap ganska knaggligt eftersom han inte får följa med någonstans. Uppleva första hjärtslagen tillsammans? Glöm det. Om vi har tur så får han vara med på rutinultraljudet via videolänk. Vad kommer resultatet bli av att mammor än en gång får ta det största ansvaret under graviditeten, att föräldragrupper, förberedande kurser och öppna förskolor är ickeexisterande, att en hel generation blivande föräldrar behöver oroa sig för att partnern kanske inte får vara med vid förlossningen, och att partnern troligtvis inte får sova över även om mamma och barn blir kvar på sjukhuset efteråt? Är det inte bättre att lära oss hur vi ska göra för att hålla smittrisken så nära noll som möjligt för några av de viktigaste ögonblicken i livet? Resten skippar jag gladeligen.

Annons

3 reaktioner till “Munskydd

 1. Bra skrivet! Utan att ha någon utbildning som kvalificerar mig för att ha en uttalad åsikt om munskydd så känner jag generellt en större tilltro till WHO och världens samlade läkarkår än just FHM. Att de inte själva reflekterat över hur märkligt det är att de vet bättre än i princip alla andra, tycker jag är extremt konstigt.

  Vad gäller det sista du skriver om graviditeten så kan jag inte annat än att hålla med. Min man hörde aldrig hjärtslagen, han missade ultraljud och när väl förlossningen började fick han vänta hemma innan jag var tillräckligt öppen för att han skulle få vara med. Han hann dock in i tid, vilket inte alla gör. Hade han haft en förkylning hade han inte fått vara med alls, eftersom det inte verkar möjligt att få testa sig för Covid-19 och om man väl får det så dröjer det ett halvår innan man får resultatet. Det verkar dessutom vara extremt oklart vilka regler som gäller och jag minns att jag fick rätt olika besked från VC, MVC och förlossning. Väl på BB fick jag också andra besked gällande besök från pappan än andra som vistades på samma sjukhus. Extremt rörigt med andra ord. Jag blev gravid innan jag åtminstone personligen hört talas om Corona, men jag kan säga att jag inte hade försökt bli gravid den här våren/sommaren/hösten om jag inte hade extremt brådskande skäl att bli det (typ hög ålder eller infertilitet). Det beror på att såväl graviditet och föräldraledighet främst handlat om att överleva och hålla sig frisk, något som jag inte hade räknat med när jag planerat och drömt om föräldraledighet och graviditet. Jag hoppas det hinner bli lite bättre för dig och att din man inte missar allt.

  Gilla

  1. Tack för din kommentar! Fattar inte hur jag kan ha missat att svara på den!

   Jag håller med, och det verkar bli fler och fler som ställer sig frågande till FHMs ovilja att ompröva sina beslut, eller åtminstone gå ut med tydlig och övertygande information om varför de gör som de gör…

   Jag börjar vänja mig vid tanken på att gå på alla kontroller själv. Vi får göra det bästa av situationen, använda videosamtal när det går och så. Herr Lugn sitter i bilen utanför medan jag är på sjukhuset och sen försöker jag upprepa allt som har sagts innan jag glömmer det just nu 😉 Ultraljuden ska man kunna följa via FaceTime påstår de. Förlossningsläkaren påstår även att det är samma regler ”som vanligt” – är man förkyld eller har någon annan typ av infektion så får man inte vara med på förlossningen i vanliga fall heller? Kanske fick din man inte vara med hela tiden för att du är omföderska..? Jag har ingen aning, men det låter skitjobbigt!! ❤ De förlossningskliniker som vi väljer mellan godkänner 1-2 medföljare just nu, och på båda så får partnern stanna kvar. De kanske har gjort en ny riskbedömning? Ramaskri och traumatiserade mammor kanske har trumfat coronaskräcken lite? Eller så har de bara börjat vänja sig och hunnit arbeta fram nya vettigare rutiner?

   För egen del så är det perfekt timing i mitt eget mående. Vi har trots allt planerat för barn i tre år och ville inte vänta längre. Jag har prokrastinerat för att jag själv inte har känt mig tillräckligt stark varken fysiskt eller mentalt, men jag har hittat tillbaka till mig själv mer och mer i och med hemmajobb sedan mars, mindre arbetstid, mm. Visst är det konstigt och det är säkert många gruppträffar, föreläsningar, kurser, öppna förskolor, mm. som vi inte kommer få uppleva på samma sätt som det "är tänkt". På ett sätt gör det att det känna ännu bättre att vi kommer vara hemma tillsammans en längre period. Då har vi åtminstone varandra, även om det vore trevligt att även träffa andra i samma situation. Prata om saker som man funderar på och undrar över… barnmorskebesöken kan aldrig ersätta den biten tror jag?

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s