Tvätta din hund

Jycke Lugn blir en liten plutt när fluffet är blött!

Bad, torkning, kamning och trimning av långhårig collie tar ca 2h och kostar i runda slängar 2000 kr på professionellt hundtrim. Om man ska tro experterna så ska en välskött collie dessutom genomlida denna behandling var åttonde vecka, åtminstone under fällningsperioderna.

I vårt hushåll badar, borstar, kammar, trimmar, promenerar, leker, kloklipper, matar, gosar och sover vi vår egen Jycke Lugn. Nog för att det tar (mycket) längre tid och vi tjänar definitivt mer än hundtrimmaren per timme (speciellt om övningen i fråga kräver fyra händer), men det är ju så mysigt, hårigt, relationsbyggande, karaktärsdanande och gosigt! En extra bonus är att avloppet måste rensas efter att han har badat badkar.

När han var bebis och fällde sin första vinterpäls (dvs. han hade valppäls, valpull, ny vinterpäls och ny vinterull i ett enda extremtovigt fluff) så tog det ca 6h och en halv flaska balsamspray innan matte (jag) hade rett ut alla tovor och rensat bort tillräckligt med lös ull… men det var den värsta perioden i hans päls liv (hoppas vi), och så länge vi borstar drygt en halvtimme i veckan och badar honom när han börjar lukta för illa så håller han sig frisk och lagom fin.

Vad jag försöker säga med det här? Om du har en hund med någorlunda lättskött päls – DIY it! Om du har en extremfluffig hund – det handlar inte bara om pengarna. Jycke Lugn har inte varit speciellt förtjust i att bada förut (i alla fall inte inomhus med schampo) men den här gången njöt han i fulla drag. Tålamod och rätt verktyg pays off!

En reaktion till “Tvätta din hund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s