Pengar rullar ut som de ska, det går bra nu ;)

Det är väldigt många saker som jag brukade göra som jag i princip inte alls gör nu. Typ loggar in på Avanza, räknar och räknar om vartenda öre, sitter vid datorn, bloggar, läser bloggar, tänker på jobbet, odlar grönsaker (jag ska så paprika vilken vecka som helst… det är åtminstone inte bråttom än), eller lyssnar på poddar. Men ett litet årsbokslut ska jag nog kunna bjuda på! Vi håller trots allt i vår månatliga kassabok, även om vi inte direkt verkar hålla i utgifterna.

Det är snarare så att föräldraledigheten och alla de där sakerna som jag inte måste göra just nu har bidragit till en ökande önskan om att äta ännu bättre (nyttigare och mer spännande) mat, och att tänka ännu mindre på pengar. Framför allt oroa mig betydligt mindre för pengar. Den som lever får se vad det leder till – bättre mående än så länge, men visst hade vi klarat oss på betydligt mindre, som vanligt. Bara den vetskapen gör att det känns mer och mer okej att flyta med lite mer och inte tänka så mycket jämt. En del lär sig baka surdegsbröd eller byter karriär under föräldraledigheten – jag fortsätter resan mot att ta livet lite mer som det kommer och släppa mitt extrema kontrollbehov, till förmån för mer flexibilitet, spontanitet, lugn, glädje, välmående och förnöjsamhet. Det löser sig.

Vår nettoförmögenhet 2020-2021

Kurvan har såklart planat ut betydligt, men fortfarande plus på totalen vilket jag ärligt talat inte hade räknat med. Jag har inte räknat in i minsta detalj, men en kvalificerad gissning är att det är värdet på huset, pensionen och ISKarna som räddade oss 2021. Vi hade liksom inga planer på att gå plus när vi bara jobbade halva året…

På inkomstsidan så jobbade jag ungefär 5.5 månader förra året (3.5 månader på 80% och 100% sista två månaderna innan föräldraledigheten). Herr Lugn jobbade 100% plus en massa frivillig övertid i 6 månader. Under hösten tog vi ut 50 heldagar var med föräldrapenning (totalt 100 dagar), och barnbidrag fick vi från augusti. Just nu är vi hemma föräldralediga utan ersättning båda två.

På lånesidan så började vi amortera på vårt bolån igen i september 2021 eftersom vi utnyttjade amorteringsfriheten under corona, och CSN-lånen är ständiga följeslagare med cirka 1500 kr/månad. I augusti utökade vi bolånet ytterligare för att installera ny värmepump och finansiera delar av växthusbygget. Banken trodde inte sina ögon utan var tvungna att dubbelkolla sin egen värdering, men höll med oss i slutändan. Huset ökade således med ytterligare 614 tkr, och vi amorterade totalt 41 890 kr under 2021.

I det här läget känns det fortfarande bara dumt att inte fortsätta utnyttja ränteläget och (i vanliga fall om än inte nu) lägga överskottet på ISKarna. Jag behövde lite övertalning för att låna till växthuset men jag fick inse mig besegrad – räntorna är fortsatt skitlåga, vi har ett begränsat antal större ingrepp kvar att göra på huset, och vi kommer inte tjäna multum de närmaste åren – speciellt inte som vi vill ha ett barn till och gärna vill vara lediga på liknande sätt då. Dessutom kommer vi bo här länge, och även om räntorna går upp betydligt så har vi råd att bo kvar. En vacker dag kommer vi byta riktning helt och utrota stora delar av bolånet, men den dagen är fortfarande inte nu.

Nysparande då? Ja det blir det såklart inget av just nu, men innan vi slutade jobba hann vi spara undan 210 831.28 kr under första halvan av 2021. Ingen aning om det är rekord, men det är ju skönt att veta att vi kan om vi vill – dvs. när den ultimata deadlinen bebis + typ-ingen-inkomst-på-ett-år närmar sig! Herr Lugns helt frivilliga övertidsdeal hjälpte säkerligen till massor. Bebis Lugn fick en ISK (i mitt namn) typ en dag efter sin födelse, och där har vi satt in motsvarande alla barnbidrag vi har fått hittills. Att kalla det ett sparande blir ju fel eftersom vi samtidigt lever på sparade slantar, men kanske en liten omfördelning från oss till henne? Att säga att vi ”sparar barnbidraget” blir ju också konstigt eftersom vi samtidigt lade över 52 tkr på bebisrelaterade utgifter under 2021, men 1250 kr ramlar i alla fall in på hennes ISK varje månad.

Elpriset behöver vi kanske inte ens nämna som en faktor i våra höga utgifter, men blev ni lika förvånade (läs: chockade) som vi över det bidrag som alla husägare kommer få? Jag fattar ingenting, speciellt inte som det premierar en hög förbrukning (för första gången har vi halvt på skämt funderat över hur vi ska ”lyckas” använda 2000 kWh/mån…), men om staten vill slänga tillbaka lite av våra pengar så tackar vi inte nej… speciellt som det inte ens verkar gå att tacka nej.

Hur gick det för er under 2021? Hoppas Vabruari är snäll mot er! Vi har hunnit med covid och en misstänkt matförgiftning (alt. väldigt plötslig och intensiv magsjuka), och öppna föris är stängt pga. sjukdom titt som tätt, men nu är vi på benen igen med undantag för långdragen covidhosta 🙂 Bebis Lugn har dunkat huvudet i golvet för första gången till sina föräldrars stora förskräckelse, men fick inte ens en bula. Stort skumgolv/pussel/lekmatta ska inhandlas snarast, för nu är det full fart på de förberedande krypövningarna (hon backade första gången i onsdags, till sitt stora förtret), och våra nerver klarar inte fler dunk just nu.

Jag förstår nu alla som vill sätta på sitt barn en sån här… förutom att den aldrig skulle få sitta kvar i mer än tre sekunder!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s