Incommunicado

Jag lovar att jag kommer svara på kommentarer, vilken månad som helst nu! Sjukt dålig stil när ni är så snälla och kommer med bra tips, stöd och hejarop… Tack! ❤

Tomater, broccoli, persilja och tatsoi håller i vanlig ordning på att växa oss ur huset – det hör maj månad till!

Det är mycket som inte blir gjort just nu. Det känns så i alla fall, även om jag vet att det händer massor. Jag jobbar heltid sedan början av april. Vi har haft måleriverkstad i någon del av huset hela det här året såhär långt. Vi spenderade över hundra papp i april, Jycke Lugn blev inlagd en natt med dropp, och vi har åkt till veterinär akut tre gånger under en tvåveckorsperiod (de mår bra nu). Värmepumpen fungerar fortfarande inte trots massa pengar, tid och svordomar, men vi orkar ärligt talat inte bråka med den rörfirman längre. Just nu kör vi elpanna som vägrar pumpa ut mindre än 50 grader i framledning trots helt strypta radiatorer, varm utomhustemperatur, hög returtemp och meck med alla inställningar som finns. 50 kWh/dygn ungefär till saftig prislapp, men det får helt enkelt vara så ett tag nu för vi har blivit tvungna att prioritera lite hårdare (och har väl ärligt talat tröttnat på att stånga oss blodiga när ingen verkar kunna lösa problemet).

Två rensade land, och igår klippte jag till och med gräsmattan! Det är de små segrarnas tid just nu.

Växtbebisarna frodas. Bebis Lugn också. Förlossningsväskan är packad, skötbordet är uppställt, och alla hennes saker är tvättade. Bilen är städad och babyskyddet monterades i förrgår (jag freakade ur lite efter två helvetiska dagar med förvärkar fredag-lördag). I teorin är det 31 dagar kvar så vi hoppas att hon håller sig i skinnet en stund till.

Växer fint gör hon i alla fall. Barnmorskan hotade med tillväxtultraljud förra gången, men nu är vi nästan ikapp kurvan igen. Så otroligt normal och mellanmjölk som det kan bli, nästan. Är det okej att vi blev lite besvikna? Det hade varit så mysigt att få se henne en gång till innan vi faktiskt får träffa henne… 🙂 Själv föddes jag ungefär nu á modesta 2.1 kg och jag är ju nästan normalfungerande som människa, så jätteorolig är jag egentligen inte 😉 Men hon får ändå gärna bli helt färdigbakad först, för allas vår skull.

Kanske är det nu jag bara ska plantera rumpan i soffan/badkaret och vara tacksam för att vi är så förberedda som vi kan bli? Jag visste väl att det var en bra idé att preppa tidigt, för nu orkar jag ju knappt vagga iväg på 700 m hundpromenad med Jycke Lugn Jr utan att grina illa! Hjärnan hänger bara med i lite enklare arbetsuppgifter, och sitta/stå vid skrivbordet går max 2h i stöten. Vi får väl se hur det går med de 14 planerade arbetsdagarna som är kvar. Nästa gång ska jag försöka komma ihåg att det inte alls är absurt att ta en månads semester innan BF. Två veckor kändes som en ocean av tid för ett par månader sedan, not so much nu.

Golvlisterna i vårt sovrum är på plats! Tapetseringen blev klar typ i februari 2020, men lister är ett sånt där sattyg som är alldeles för enkelt att vara utan när andra saker är roligare att pilla med 😉 Oklart om spikhuvudena ska spacklas eller bara målas… oavsett lär det inte hända innan spjälsängen flyttar ned hit, eller så gör det det. Det är verkligen ”ta det som det kommer” som gäller just nu.

Vi befinner oss på nivån där de saker som är kvar inför bebis är typ ”djuprengöring av tvättmaskin inför tygblöjor”, ”laga matlådor och baka bullar”, samt ”fönsterfoder, golvlister och rena fönster är trevliga saker att ha”. Helgförmiddagarna spenderas i sängen med frukost och någon föräldrarelaterad ljudbok. Hundarna älskar de långa sagostunderna när matte och husse chillar på samma ställe i några timmar. Just nu kör vi Ditt kompetenta barn: på väg mot nya värderingar för familjen av Jesper Juul. Sjukt bra bok och massiv igenkänning – så pass bra att jag till och med kan tänka mig att köpa den i pappersform för att bläddra i då och då.

Vi kan när som helst rafsa ihop hundarnas saker, ringa någon av två potentiella hundvakter, packa in oss i bilen och åka. Jag skäms verkligen inte det minsta för att allt det praktiska är färdigt, trots omgivningens förvånade småpikar längs vägen. Just nu känner jag bara mild förvåning över att ingen har hållit med om att det kanske är smart eller bara jätteskönt att slippa tänka på prylar såhär på sluttampen när det mesta är som att vada i mental och fysisk sirap.

Vitlök, potatis och spenat har satt fart nu när värmen är här. Dukarna är inte vackra men håller räven från att gräva upp och äta all bokashi.

Det räcker åtminstone med att gå ett varv här hemma för att se att det faktiskt händer saker trots att jag mest jobbar och vilar. Elen är dessutom helt färdig i badrummet och köket, och nästan helt färdig i vardagsrummet. Ny central är på plats, och vi har grävt upp den gamla elen till lyktstolpar och hönshus (blivande snickerboa). Nya lyktstolpar har införskaffats*, kabel och rör finns, och nya fundament ska gjutas. Sysslolösa kommer vi aldrig bli, men som vi brukar konstatera tillsammans med våra närmaste grannar så kan man lika gärna flytta den dagen allt är färdigt. Vi vill inte bli färdiga, det är ju bland annat därför vi flyttade hit! Att ”bara bo” vore skittråkigt, för vi älskar att fixa, pilla och dona tillsammans.

Sista rycket för hyllplanen till vår sovrumsgarderob. Bebis Lugns golvlister och fönsterfodren till mitt kontorsfönster fick sin sista strykning i förrgår. En liten sak i taget så blir det gjort! I förrgår fick vi även smaka på årets första inomhustomater, och gurkor har vi skördat i snart en månad 🙂

*Bauhaus lågprisgaranti är typ för bra för att vara sann? De matchar nämligen inte bara det lägsta priset, utan drar av hela 12% på det lägsta priset man kan hitta i en annan fysisk butik! Så kom det sig att vi fick fyra lyktstolpar till priset av tre.

5 reaktioner till “Incommunicado

 1. Hej!
  Hittade din blogg rätt nyligt, kul läsning och att följa era projekt!
  Jag och sambon går i barntankar och jag undrar om du har tips på fler böcker om barn?

  Gilla

  1. Roligt att höra, välkommen! Precis i början när vi hade bestämt oss så gillade jag Vi ska ha barn! Handbok i jämställt föräldraskap av Marie Björk. Det är tre böcker: Att bli gravid, Förlossningen, resp. När barnet är fött. Pappalogi var också ganska lättsmält gemensam lyssning som satte igång tankarna om hur vi vill att vår familj ska fungera. Mind blown sen när jag lärde mig att man får vara föräldraledig tills bebis är 18 månader utan att ta ut föräldrapenning..!

   Jag är verkligen nybörjare när det gäller bebis och under graviditeten har jag pendlat mellan lättsamt/lättsmält och tyngre psykologi/populärvetenskap. Vi började på biblioteket och läste Att bli mamma och När två blir tre högt för varandra innan vi fastnade i ljudboksträsket.

   Det känns som att vad man vill läsa/behöver höra ändras från dag till dag, åtminstone för mig som älskar information och gärna gör mycket research om allt jag tar mig för 🙂 Sen har det varit jätteskönt att få saker bekräftade av barnmorskan, som en professionell 2nd opinion om det vi tror att vi har lärt oss 😉 Preglife-appen är och har varit en guldgruva, tillsammans med flertalet av Babygruppens webinars nu sista månaderna.

   Lycka till med bebisplanerna!

   Gilla

   1. Tack för bra tips! Ja det finns ju så många olika områden som är intressanta, allt från barnets utveckling till uppfostring och sen själva livet och vardagen som du nämner. Vore guld att hitta en snabbguide i föräldrapeng och liknande för att få input till hur man kan planera sin föräldraledighet. Mitt hopp är bl.a. att sambon vill testa leva tillsammans på hans lön i minst ett år innan jag börjar ta ut föräldrapeng.

    Gilla

  1. Åh, tack 😊 Jag har haft så dåligt samvete, framför allt för att jag inte har svarat på kommentarer nu när folk faktiskt lämnar sådana! Det är så lätt att tänka att ingen bryr sig när man har viktigare saker för sig (eller knappt klarar av att sitta framför datorn tillräckligt för att jobba), samtidigt som jag själv blir orolig när mina favoritbloggare tystnar… 😅

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s