Elen, jag är fascinerad

Hur rädd ska man vara för el egentligen? Räddare än många husägare verkar vara i alla fall. Så länge lamporna lyser, tvättmaskinen går, och huset inte har brunnit ned (än) så verkar allt vara frid och fröjd. So what om en hemmapulare eller slarvig elektriker drar lite sladdar hit och dit, ”glömmer” att isolera trådar som inte är kopplade till något i båda ändar längre men ändå har full malla på sig, osv.

Det är väl ganska givet att man omgående ser över elen om man flyttar in i ett hus med el från kanske 50-talet eller tidigare, eller förstår att kuloledningar från sekelskiftet inte bör användas längre. Men hur många flyttar in i en f.d. sommarstuga från 70/80-tal som har varit permanentboende i över 30 år, kontinuerligt har byggts ut och moderniserats, och omedelbart förstår att elen, den måste man titta på?

I vårt fall är den förra ägarens brorsa dessutom behörig elektriker, och har enligt allt vi har fått höra kollat att allt är okej. Han är förvisso brorsa till en hemmafixare av rang, men ändå. Lite sneda lister, icke perfekt golvläggning, klumpig målning och två plastfönster som inte matchar resten betyder inte automatiskt att eldragningen suger. Dessutom är det kanske inte det man vill lägga sina första 50-150 tkr på när man precis har köpt en till synes välfungerande villa där en helt vanlig familj har bott i 30 år. Eller? Det är helt enkelt alldeles för lätt att inte ta tag i det så länge det mesta fungerar.

Hur man gör när man inte har en aning om hur man gör? Jag ser en halogenspot som sitter dikt an mot en träregel. Jag skulle kunna gå med på eltejpen och att det var lite smart/kostnadseffektivt att använda doslock för att täcka hålet i taket, givet att man inte ville köpa spottar med rätt diameter… men ett proffs skulle knappast ha gjort såhär (?). Har ni glott under/över era ev. spottar? Vi har inte använt dessa sedan vi insåg att det fanns noll luft över dem. Anklaga mig gärna för att ha sett för många avsnitt av Arga snickaren, men jag har lärt mig en del bra grejer i alla fall 🙂

Att ingenting förutom kök och badrum var jordat reagerade jag på redan under visningen, men det är ju varken olagligt eller speciellt ovanligt i lite äldre hus. Porslinssäkringar är inte heller världens ände, även om de tenderar att blixtra lite gött när man skruvar i dem. Det har jag haft i alla mina lägenheter, och så länge det finns en jordfelsbrytare så är det okej så vitt jag vet.

Ni som äger hus, tog ni omgående dit en elektriker som gick igenom rubbet för att se om det var säkert och korrekt gjort efter köpet? Eller nöjde ni er med att allting fungerade (om det gjorde det)? Hur mycket okänd fulel finns det egentligen i våra väggar? Hur många halogenspottar utan tillräckligt utrymme ovanför? Hur många oisolerade kablar, proppskåp utan kåpa, mm? Då menar jag inte ens alla kandidater till Arga snickaren där kablar i alla regnbågens färger sprutar ur väggarna som spaghetti, eller där jordfelsbrytare är ett okänt koncept och skarvsladdarna sitter fem i rad. Jag menar helt vanliga hus där det finns doslock på de allra flesta ställen, och lysknapparna och eluttagen till synes fungerar som de ska.

Ska man behöva lägga en kvarts/halv miljon extra efter husköpet för att verkligen försäkra sig om att husskrället och alla dess system är korrekt konstruerade och fungerar på ett bra sätt? El, värme och vatten ingår ju oftast inte i besiktningen (och hur många är det inte som köper hus utan en ordentlig sådan..?). Ska man behöva kunna allt själv för att ta det där ansvaret som man trots allt har som beställare?

Jag är inte så upprörd som jag brukade vara längre, men kanske borde jag vara det. Just nu är jag mest lite småförbannad och nyfiken på hur världen och andra människor fungerar. Hur är det tänkt att fungera och varför gör det inte det? Varför lämnar man kvar gammal skit när man gör nytt, utan att koppla ur det gamla som inte används längre? Varför, varför. Det är ungefär som att fråga varför vissa människor till synes struntar i att anstränga sig på jobbet, eller kör på trots uppenbar brist på kompetens. Men de flesta av oss jobbar trots allt inte med saker som kan bli skillnaden mellan liv och död, även om jag själv råkar röra mig i periferin för patientsäkerhet på mitt nuvarande uppdrag.

I skrivande stund så är hallen, matplatsen och badrummet helt genomgångna, och de farliga spottarna i vardagsrummet är ett minne blott. När det väl händer så går det undan! Vi blir ett sånt där smart hem som kan styra rubbet via en app om vi vill, eller så kan vi fortsätta gå runt och trycka på fysiska knappar. Visst känns det lite (ganska mycket) skitnödigt, men en sån dimmer kostar tydligen ungefär lika mycket som en vanlig vriddimmer av bättre fabrikat. Den största skillnaden är att den nya är programmerbar efter val av ljuskälla, istället för att man måste välja apparat efter ljuskälla och sen sitta fast vid det valet. Kan vara den bästa uppfinningen sen LED-lampan..?

Dessutom tar installationen mycket kortare tid eftersom hela systemet kan kompletteras med trådlösa enheter. Vill jag ha en ny lysknapp vid bakdörren så behövs bara en dosa på väggen som snackar med rätt annan dosa, istället för att hål ska göras och sladdar dras. Mycket smidigt och kostnadseffektivt i ett hus där placeringen av tändningar till allt möjligt (lampor, eluttag, fläktar) inte är så genomtänkt alla gånger. Nackdelar? Världen blir allt mer batteridriven, här i form av klockbatterier som beräknas behöva bytas vart 15e år, typ. Miljösnobben i mig tycker inte riktigt om det, men å andra sidan kommer vi nu kunna ha LED överallt och det blir enklare än någonsin att spara el.

Jag ser mest fram emot att kunna släcka rubbet med en enda knapptryckning, och kanske att kunna kolla att allt verkligen är av på distans. Trots att vi är programmerare båda två så är smarta-hem-grejen inget som vi har saknat, men vi kommer förmodligen vänja oss fort som tusan och hitta mängder av fördelar med det. Inte behöva lämna soffan för att släcka på kontoret i andra änden av huset? Check. Inte behöva släcka innan man har hittat ned i sängen? Check. Tända ytterbelysningen när man kommer in genom grinden så man slipper slå sig halvt fördärvad (eller göra som grannarna och ha strålkastare med rörelsedetektor)? Check. Den där sista kommer lösa sig självt när vi väl har grävt upp de gamla icke fungerande lyktstolparna, men det är så inte prio just nu.

Bäst av allt är att okända gamla kablar försvinner ur väggarna, det som inte kan tas bort isoleras ordentligt, och rubbet blir jordat. Vi får dessutom en ny fin central där vi vet precis vad allting går till och varför, trasiga apparater ersätts med nya av bättre kvalitet, spotlights blir säkra och det allra mesta blir dimbar LED. Vi har till och med fått en bättre begagnad badrumsfläkt som uppskattningsvis är minst tio år fräschare än den vi hade. Om vi dessutom kan få ett eluttag till maskinparkshörnet i köket (espressomaskin, kaffebryggare, vattenkokare, generell laddstation) så blir jag tvärnöjd. Listan över fördelar kan göras lång!

Jag kommer sova lugnare framöver, samtidigt som jag tycker att det inte borde vara rocket science att inte peta på saker som man inte får peta på, och kanske till och med lämna efter sig papper som visar hur det hela var tänkt från början. Vi har ju för tusan originalritningarna till den första huskroppen, och åtminstone en principskiss över det enskilda avloppet, så var är elen? Att standarder förändras och uppgraderas är (ofta) bra, och olika människor har verkligen olika åsikter om vad som faktiskt är ett väl utfört arbete, men det var länge sedan vem som helst fick stoppa in fingrarna i en apparatdosa utan inblandning av behörig elektriker.

Just vår sjukt noggranna elektriker verkar inte onödigt oroad över statusen i vårt hus. På en skala mellan proffs och svennebanan så verkar det på det hela taget se oväntat bra ut, förutom ett fåtal platser där han antingen har fått sig ett gott skratt eller har konstaterat att det är väldigt bra att det blir omdraget. Det värsta inomhus är redan borta, men det lär bli fler rynkade ögonbryn när det gäller allt som spretar ut från huset till utsidan på olika sätt. Spännande är det i alla fall, och en ganska stor lättnad oavsett.

8 reaktioner till “Elen, jag är fascinerad

 1. Helt rätt att vara försiktig med gammal/fuldragen el. Vi hade nästan en brand i huvudsäkringarna innan vi gjorde något.

  Men just att åtgärda elen upplever jag inte kommer upp i några 250 tkr. Men du räknade kanske med mer än bara omdragning? Vi har bytt huvudelcentralen, dragit om och jordat allt samt mer än dubblerat antalet uttag. Vilket i sig medförde ”viss” spårning i väggar, vilket jag kunde förbereda själv. 3 uttag i ett rum på 32 kvm var ok 1956, men inte 60 år senare. Lagt till el till altan utomhus och några lampor. Samt dragit el till spis som krävde 3*20 Ah.

  Nu har vi gjort det i omgångar och delvis i samband med en liten tillbyggnad, men själva eljobben har nog inte kostat mer än 75000 kr. Tillkommer på det gör 2 laddare till elbil.

  Gilla

  1. Läskigt! Absolut, vi räknar också med ca 70 tkr för själva elen, men drar man in hela ”husskrället och alla dess system” så rinner pengarna iväg snabbt! 😉 Ett antal mindre vattenläckor får man kanske räkna med, men vi hade inte riktigt räknat med att hydropressen och pannan skulle vara delvis trasiga redan när vi flyttade in, eller att värmepumpen skulle lägga av riktigt än. Den torra vattenläckan i köket visade sig inte alls vara torr, men det gick åtminstone på försäkringen.

   Klumpar man ihop alla smågrejer så blir jag lite putt på allt som hade kunnat undvikas med rätt service och underhåll av tidigare ägare. Pannan och värmepumpen ska vi försöka laga innan vi går med på att byta rubbet för ca 130 tkr i alla fall. Kanske är vi bara naiva och nybörjare på husliv (det är vi), men jag tycker att det är fascinerande med alla småsaker som inte har blivit gjorda eller skötta på rätt sätt. Underhåll borde vara A och O just för att det inte ska bli ännu dyrare i längden… men vi har alla olika definitioner av vad ”fungerar tillräckligt bra” betyder!

   Gilla

 2. Jag har kollat på en del ombyggda sommarstugor och i vissa har det funnits besiktningsprotokoll som sagt att inte mycket är rätt gjort. En av de vanliga sakerna har varit el och badrum. Torra vattenläckor som inte är torra borde er besiktsman eller -kvinna upptäckt.

  Jag ser problematiken i FIRE-sfären också när hobbybyggare ska själv bygga om badrum eller göra andra ombyggnationer baserat på youtube-videon eller googlande. Personligen skulle jag inte vilja köpa ett his med badrum eller el som någon hobbybyggare själv dragit. Risken för att man står där med svarte Petter är alldeles för stor. Jag håller mig till måla och tapetsera. Inte ens det lyckas alltid så väl men det är i alla fall görbart att fixa utan fara för liv eller utan höga kostnader.

  Gilla

  1. Vi har ett väldigt omfattande besiktningsprotokoll, vattenprover, mm. för de tidigare ägarna köpte en megaförsäkring som gäller i 10 år (men vatten- och värmesystem är såklart undantagna…). Badrum och kök är korrekt gjorda, vissa grejer närmar sig end of life, men ingenstans är det någon som har klankat ned på elen innan min svärfar började titta på den.

   Visst är det så! Målning, snickerier eller sätta upp en innervägg klarar vi av, men till och med tapetseringen har vi tagit in målare för så det blir snyggt och rätt från början. Jag tänker att vi bara ska göra det en gång, så då fick det kosta extra 🙂

   Gilla

 3. Vårt hus är från -51, förutom tak och värmepump var inte mycket gjort sedan 70- och 80-talet (trasiga plastmattor, fläckiga tapeter etc). Så vi skulle ändå göra om golven och dra in golvvärme i hallen, då kom frågan om el upp, bestämde oss för att en jordfelsbrytare och nytt
  proppsåp var värt pengarna. (Vi har budgeterat en 2-300 K i renoveringskostnader under de närmaste 2 åren). När det var installerat funkade plötsligt inte några eluttag och en säkring slog ifrån hela tiden. Vi låg på elektrikern, som var helt oförstående. Sedan visade det sig att ett (äldre) eluttag var felkopplat, vilket det gamla proppskåpet inte reagerat på. Efter det har min man bytt alla uttag och strömbrytare, delvis av estetiska skäl, men det kändes också säkrast.
  Det är mycket med hus som är lite svårt att veta vad man egentligen bör göra, vore bra med en bok om det!

  Gilla

  1. Vi hade inte ens ett rudimentärt proppschema, men snart är allt farligt borta och vi får papper på precis all el vilket är väldigt skönt.

   Smart att budgetera för nödvändig renovering! Det är ju inte så att vi inte har pengarna, men det känns surt för att vi inte hade räknat med att behöva göra såhär mycket de första åren. Så vitt vi visste så köpte vi ett färdigt och relativt välfungerande hus. Det vi visste om var i princip att de små papptaken på utbyggnaderna behöver läggas om inom några år, och att det kommer komma kommunalt vatten och avlopp ”om 11-25 år” 😉 Å andra sidan visste ingen av oss speciellt mycket om hus, så vi kommer säkert göra lika många nybörjarmisstag som alla andra…

   Eller hur! Jag har letat med ljus och lykta efter någon sorts heltäckande ”husägarskap for dummies”, men det verkar alltid landa i böcker som avhandlar typ ”bygg en pergola”, kurslitteratur från diverse hantverksutbildningar, dyra tekniska beskrivningar för byggbranschen, eller ändlöst scrollande på byggahus.se 🙈

   Gilla

 4. När vi flyttade in upptäckte vi att vi hade elvärme i badrumsgolvet och ingen jordfelsbrytare – dödsfälla. Så bland det första som gjordes var att vi installerade ny huvudcentral med jordfelsbrytare. Utöver det har vi med elektrikers hjälp fixat lite extra uttag, installerat badrumsfläkt X 2 osv. Inga stora saker.

  Själva har vi satt dimmers där vi kan. I kök, hall och utomhus har vi Philips Hue + Ikea Trådfri. Dessa är kopplade till våra kameror och tänds om någon går in på tomten när vi inte är hemma eller nattetid.

  El är inte att leka med och bra att ta tag i 🙂

  Gilla

  1. Fy 🙈 Vi hade av okänd anledning två jordfelsbrytare som elektrikern kliade sig i huvudet över… verkar vara ett riktigt detektivarbete att försöka reda ut allting!

   Det är så himla skönt att kunna trycka på en knapp och faktiskt få lagom ljus, eller ljus överhuvudtaget! Att huset stod kvar är ett under med tanke på armaturer med smälta kablar och alla inomhusförlängningssladdar som låg här och där i trädgården (och i dammen!), men de bitarna var i alla fall enkla att åtgärda på egen hand.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s