Massivt möbelfynd

Under våra år som studenter, singlar och lägenhetsboende med mikroskopiska balkonger (och budgetar) så har både Herr Lugn och jag samlat på oss en hel drös av mer eller mindre värdelösa och/eller obekväma utemöbler, mestadels från IKEA. Billig skit, helt enkelt, med resultatet att vi har en eklektisk samling stolar där varje sort bara har en enda kompis och samtliga sjunger på sista versen.

Sedan vi flyttade till hus så har vi provsuttit rubbet i alla prisklasser utan att hitta något vettigt, eller så har vi varit för snåla för att slå till. Jag vägrar plast av flera anledningar precis som i resten av hushållet – när det gäller just möbler mestadels för att de är fula och inte går att underhålla. Vi har dreglat mycket över Brafabs teakmöbler, och matgruppen åtminstone jag ville ha allra mest går på ca 22 tkr vid nyköp. Där slår snålheten till varje år. Inte för att vi inte har råd eller för att just de möblerna inte skulle hålla tillräckligt länge för att motivera priset, utan för att vi konsekvent har prioriterat annat. Men just som vi hade glömt allt vad utemöbler heter för tredje året i rad så kom vårsolen åter, och med den börjar det återigen att klia rejält i sitta-ute-nerven.

Matbord med en butterflyskiva, aka 180-230 cm goodness!
6 st positionsstolar, där en enda skruv står mellan oss och att montera det lösa armstödet som ligger ovanpå. Piece of cake!

Ibland är det nästan för enkelt att köpa begagnat. Jag började titta i fredags eftermiddag, och missade en episk och sprillans ny matgrupp i kvalitetsteak med tio stolar för 6500 kr innan jag hann få med Herr Lugn på tåget. I lördags missade vi precis en Hillerstorpgrupp med 6 stolar och snygga dynor för 6000 riksdaler. Jag började inse att här gäller det att vara snabbare på bollen än en timme efter upplagd annons om det skulle bli något! Tredje gången gillt igår när vi slog till på en matgrupp i teak som vi åkte och hämtade en och en halv timme senare. Det är inte alls samma tryck på grånade trämöbler som på bruna fina – beror det på att folk inte orkar sköta dem, eller för att de inte vet hur lite som krävs och vilken magi som döljer sig i ett lager olja, tro?

Just de vi köpte matgruppen av ville byta till en soffgrupp och fick inte plats med båda på sin altan bredvid det nya spabadet. Några år gamla av okänt märke och ej omhändertagna, men stabila och hela. Vattendelaren i prisklass verkar framför allt vara skötselnivån. Har den tidigare ägaren gjort sitt jobb så vill de ha stålars. Har de inte det så finns det riktiga fynd att göra! Ju gråare desto billigare. Våra ”nya” möbler befinner sig i någon sorts mellanläge, så vi fick ge 2 000 kr för ett rejält matbord med butterflyskiva och 6 st positionsstolar med relativt nya dynor.

Finns det något mer tillfredställande än att köpa billiga begagnade utemöbler i teak, och sedan borsta, slipa och olja dem till perfektion? Tveksamt! Det skulle i så fall vara de snudd på 20-åriga fåtöljerna och sofforna som vi fick till skänks förra sommaren. Att mata den torra gråa massan med linolja och hux flux förvandla den till djupaste brunröda sammet – det går inte av för hackor det! 🙂

20-årig fåtölj innan: grå, torr och delvis rutten.
Detaljstudie efter stålborste, lätt slipning och påbörjad oljning.

Vips så är vi i gravidvecka 28 och jag har just skaffat mig mer jobb! Det kommer bli grymt, speciellt nu när vi snart ska vara hemma på heltid i åtminstone ett år. Vi skrubbar altanen med såpa och skurborste mellan videomötena, odlingslådorna på hjul är rensade och har fått en hel Bokashihink var, och två 10-pack penséer väntar på plantering. Jag väntar mest på bättre väder så fönstren kan putsas. Det kommer bli så fint och mysigt, och snart är det säsong för utefrukostar!

3 reaktioner till “Massivt möbelfynd

  1. Får lust att ta tag i våra teakmöbler när jag ser dina bilder! Vi har låtit dem bli gråa för att slippa underhålla dem och använder dem alltid med dynor, men det kanske är dags att olja in dem under påsken så att man vågar sitta på dem även utan dynor framöver 🙂

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s