Perspektiv på ett hyllplan

Vad har ni för relation till era hyllplan och/eller skåpstommar? Varje gång vi berättar att vi håller på att bygga och måla något nytt så är det någon som gör stora ögon och säger något i stil med ”Gud vad ni sliter/arbetar!” eller ”Det skulle jag aldrig orka!”.

Exhibit A: ett färdigt hyllplan och/eller skåp från närmaste möbel- eller byggvaruhus.

Material? Spånskiva klädd med ett tunt lager laminat/plast eller i bästa fall någon millimeter riktig fanér. Oftast kritvitt, men finns ibland även i ett begränsat antal andra färger.

Fördelar? Billiga, lätta, finns överallt, färdigt på en shoppingrunda plus lite skruvande.

Nackdelar? När laminaten släpper (och det kommer den göra) så är det helt kört, och fanéren är oftast alldeles för tunn för att överleva en omslipning. Man kan måla men det blir sällan bra, och det skjuter bara upp det oundvikliga (tippen) en kort stund. En produkt som innehåller så många olika material är dessutom i princip omöjlig att återvinna på ett bra sätt (återvinna som i att den faktiskt kan bli exakt samma produkt igen).

Typexempel på ”vanlig” skåpstomme efter ca 15 år. Skitigt, trasigt, går i princip inte att återställa. Denna har målats minst en gång, men när laminaten väl har släppt så har den släppt.

Exhibit B: ett färdigt hyllplan i valfritt obehandlat träslag, sågat och eventuellt målat helt efter eget huvud.

Material? Träskiva, linoljefärg i valfri kulör.

Fördelar? Dyrare up front men billigare i längden, finns också på närmaste byggvaruhus, kan underhållas, slipas om och målas om i det oändliga. Behöver aldrig hamna på tippen eftersom materialet antingen kan återanvändas, bli ved, eller läggas på komposten. Den färdiga produkten är din alldeles egna unika, och något att vara sjukt stolt över oavsett om du är finsnickare eller glad amatör som oss.

Nackdelar? Inga i min värld, men jag kan (kanske) acceptera att inte alla tycker att det är värt att lägga ned tid och engagemang på att designa, måla och snickra för att få en helt måttanpassad och egendesignad garderob som kan hålla för evigt med rätt underhåll, till en bråkdel av kostnaden av att beställa något liknande. Mer miljövänlig också, och du får jobba med händerna, kanske lära dig något nytt och utveckla ditt tålamod. Självkänslan får sig en boost, och du blir påmind om din glädje och stolthet varje gång du ser din kreation.

Detaljstudie av halvfärdig hallgarderob. Tre hyllplan saknas, så snart färdig! Skicket om 15 år kommer mestadels hänga på hur duktiga vi är på underhåll, eller så kanske vi slipar och målar nästa gång om just 15 år, eller när vi nu tröttnar på att den börjar se lite trött ut.

Hur förklarar jag det här utan att predika nästa gång någon bara kan se all tiiid och jooobb och sliiit? Låt mig va – jag jobbar på att utveckla mig själv som människa och ta bättre hand om planeten, vår hemmiljö och mig själv, typ! 😉

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s