Fru Lugns resa: Empty spaces, what are we living for (22 jan 2015)

Fru Lugns resa är en serie inlägg som jag har publicerat på någon av mina tidigare bloggar, de flesta skrivna under perioden 2014-2015 när jag som mest intensivt rensade och omvärderade det mesta i mitt liv. Inlägg som jag vill ha kvar, som säger något om min resa mot frihet, och som förhoppningsvis kan skapa resonans hos någon som är i början av sin egen resa. Hav tålamod och överseende, jag var blott en liten ensamstående 24-årig korridorsboende ingenjörsstudent!

Nedanstående inlägg publicerades första gången 22 januari 2015.


Det började med obekväma kläder och femtiotalet plastförpackningar med diverse lotions, potions och allmänt kladdigt skräp som jag köpt i tron att det skulle avhjälpa torr hud, fett hår, tunt hår, blek hy och jag vet inte vad annat. Smink jag tänkt lära mig använda, men det fanns alltid viktigare och mer intressanta saker att pyssla med, och resten fungerade helt enkelt inte (duh).

Nästan tretusen prylar gjorde jag mig av med förra året, allt från lypsyl, böcker och kläder till mindre bra/oviktiga foton och högvis med anteckningar. Bokhyllorna är inte proppfulla, en byrålåda innehåller nu köksredskap, det finns luft i garderoben, och än har jag inte saknat en enda pryl.

Ett tomt skrivbord känns bättre än ett överbelamrat, på samma sätt som att en tom köksbänk känns bättre än en med mikro, kaffebryggare, vattenkokare, disk och diverse andra prylar framme. Jag har ett gigantiskt skrivbord. Inte speciellt snyggt men stabilt som sjutton och väldigt användbart vid större projekt. Det är även en stökmagnet, ungefär som soffan jag aldrig satt i men som attraherade allehanda prylar som egentligen borde ha hamnat någon annanstans.

Vad betyder det egentligen? Att soffan bara användes som tillfällig förvaring betydde naturligtvis att den var överflödig, och så småningom ersattes den med en fåtölj som åtminstone använts som sittplats lite oftare än sin föregångare. Skrivbordet försöker jag hålla rent så långt det går, men det attraherar ändå en mängd saker. Det där som jag inte ”orkar göra just nu”, vare sig det är disk, papper som ska sorteras, ren tvätt som ska läggas undan eller något helt annat.

Jag gillar ordning och reda, men inte tomma ytor utan syfte. Jag vill att mitt hem ska kännas mysigt och ombonat, om än utan att vara det minsta stökigt. Det värsta stöket har alltid varit mittenlådan i skrivbordshurtsen – ni vet den där som inte är av lagom storlek för något alls utan liksom verkar vara byggd för att svälja allt som inte har en egen plats. Den är nästan tom nu och det känns helt sjukt för jag kan fortfarande inte hitta ett vettigt användningsområde för den. Skrivbordet är tomt så när som på en laptop och nuvarande val av varm dryck.

Vad ska jag med all denna tomma yta till? Jag börjar tro att det betyder att jag skulle må bättre med ett mindre skrivbord och med mindre förvaring. Ett stort bord är sjukt praktiskt ibland, men inte alls tillräckligt ofta för att motivera dess existens i mitt hem på 17 kvm, eller ett framtida hem där jag garanterat kommer ha ett köksbord. Det är bra att klättra på för att putsa fönster, hänga gardiner och nå översta hyllan i bokhyllan. Men jag har ju faktiskt en stege.

Betyder tomma ytor, lådor, hyllor och skåp att jag har för många ytor, lådor, hyllor och skåp? Den överhängande känslan är fortfarande lättnad, men jag börjar även lära mig att jag inte alls behöver mer förvaringsutrymme. Mer utrymme gör bara att vi vill fylla tomrummen med mer saker. Ett proppfullt skåp är inte lättanvänt och alla tomrum behöver inte packas med så mycket som överhuvudtaget går in.

Med detta vandrar jag iväg i snöyran för att införskaffa fler smala galgar. Det kommer ta ett tag att vänja mig vid en enhetlig och luftig garderob, och det återstår att se vad som infinner sig efter lättnaden i rensningsprocessen.

The show goes on och den som lever får se.

2 reaktioner till “Fru Lugns resa: Empty spaces, what are we living for (22 jan 2015)

  1. Åh vad kul att läsa detta! Kanske särskilt när en själv är 24-årig student (medicin visserligen, fysikdelen gjorde mig helt avskräckt från ingengör-spåret och jag har inte ångrat mig en dag sen dess) som är ny i funderingar kring minimalism, sparande och vad som har mening i livet. Och som nyligen fått upp ögonen för hur orimligt mycket onödiga saker det går att trycka in i en studentlägenhet.

    Gillad av 1 person

    1. Härligt! Det ligger fler inlägg på temat rensning i pipen den närmaste veckan 🙂 Haha, som dataingenjör så var det ingen i klassen som uppskattade den enda fysikkursen, eller fattade varför den var relevant… jag förstår det fortfarande inte.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s