Odlingsåret tar sin början

Små ludna tomatbebisar är så himla söta! Speciellt kompakta sorter som får sina karaktärsblad extra tidigt.

Årets första sådder har tittat upp! Fyra gurkplantor av sorten Piccolino, och nio tomatplantor av sorten Vilma. Samtliga ska odlas i krukor inomhus i våra vardagsrumsfönster. Utomhus är det fortfarande väldigt mycket vinter. Vi hittade en liten lucka där vi kunde hugga oss igenom isen och sätta 4 kvm vitlök, men annars har det inte hänt någonting. Vi tar det ganska lugnt i år, även om jag hade tänkt mig att den första inomhussådden egentligen skulle göras i december.

Av 11 + 4 fröer har 9 + 4 grott!
Fyra dagar senare har gurkorna satt riktig fart och det är snart dags för första omplanteringen!

Det här är nog första gången jag inte envisas med att så en hel pluggbox (49 pluggar), utan begränsar mig till det antal plantor som vi faktiskt vill ha och får plats med. En vanlig grå pluggbox med plastlock (alltid med lufthålen öppna) och siktad planteringsjord ovanpå en värmematta under växtbelysning. Fyll på vatten så det alltid är nästan fullt i tråget under pluggarna. När de har kommit upp en bit är det bara att stänga av värmen och ta av locket. Häpp!

Jag älskar de här pluggboxarna och önskar att vi hade fler. De är dyra men så sjukt smidiga att de är värda varenda krona. De tar väldigt liten plats, allting växer som ogräs i dem, och man behöver aldrig våndas över vattenmängd eller ventilation. Dessutom är det jättelätt att få upp pluggarna och plantera om i princip utan att behöva röra själva plantorna. Kanske är det därför de blir extra fina? Det återstår att se hur den lägre temperaturen i vårt vardagsrum kommer påverka plantorna, för vi brukar alltid ha lite för varmt i vanliga fall. Nu när vi snålar med elen så är det snarare runt 15-17 grader förutom när vi eldar i kaminen. Kanske får vi knubbigare plantor än någonsin?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s