Semesteråret 2020

Så var jag i hamn med mitt mest generösa semesterår någonsin. Hur har det gått? Var det värt det? Fegis som jag är (var?) så har jag aldrig vågat be om tjänstledigt tidigare. Big mistake. Huge. Jag inser att jag har det ganska väl förspänt med 6 hela veckor semester per år, fastän jag under hela 2020 jobbade 80%. Utöver det har jag tagit 8 dagar tjänstledigt. Dessutom hade jag några semesterdagar sparade från 2019.

När 2020 ringde ut så hade jag haft 43 dagar ledigt utöver helger och helgdagar.

Över jul och nyår 2019/2020 var jag ledig två veckor, sedan hade jag påsklov, sommarsemester i 4+1 vecka, höstlov, och ungefär 2.5 veckors semester/kompledigt/tjänstledigt över jul och nyår 2021. För första gången sedan sommarlov var en grej så har jag varit ledig längre perioder än vad hjärnan kräver för ren överlevnad, och det är helt underbart!

Kommer ni ihåg den där uttråkade känslan som brukade infinna sig när sommarlovet närmade sig sitt slut? Åtminstone jag längtade tillbaka till skolan, scouterna/ridningen, och allt annat som drog igång när en ny termin började. Jag ska inte påstå att jag nu längtade tillbaka till jobbet på samma sätt, men jag fick åtminstone inte samma känsla av panik över att jag inte hade hunnit vila upp mig och koppla bort tillräckligt innan det var dags igen.

Jag tror att hemligheten inte bara ligger i antalet dagar, utan också hur jag spenderade de dagarna, samt att mitt jobb inte längre är totalt utmattande på regelbunden basis. När man är helt slutkörd efter en längre jobbperiod så räcker inte 1-2 veckor till mer än att typ sova och såsa runt innan det är dags igen. Att dessutom försöka klämma in något livs- eller hemmaprojekt eller en resa är dömt att misslyckas.

Jag förstår verkligen tjusningen med att resa långväga och uppleva nya platser och kulturer, men det är inget som Herr Lugn och jag har sysslat med hittills. När jag reste i min ungdom så var det snarare min mamma som ville se världens storstäder på löpande band och jag hängde mest med. Har man ev. råd med en vecka så försöker man då trycka in så många sevärdheter som möjligt på så kort tid som möjligt, vilket jag såhär i efterhand har insett är ett skitjobbigt sätt att resa. Eftersom allting kostar massa pengar (= mental press) så ska upplevelsen maxas till varje pris, oavsett hur man mår eller hur aktiv man är van vid att vara i sitt vanliga liv. Släng på lite jetlag och resultatet blir att man behöver semester för att återhämta sig efter semestern…

Jag inbillar mig att ovan scenario går att jämföra med en vanlig svennebananfamilj på årets stora charterresa? Allting ska upplevas, familjen ska ta igen all tid med varandra som de inte har under resten av året, alla ska komma överens, tycka om varandra, och dessutom ska de vuxna hinna vila upp sig. Är den upplevelsen verkligen så fantastisk som det låter vid fikabordet? Eller skulle fler må bättre om de istället byggde ett vardagsliv som var mer hållbart, som man inte behöver ”komma bort ifrån” på regelbunden basis? Vad tror ni?

Vi lever ett mycket lugnare liv just nu, och det har inte speciellt mycket med corona att göra. De som är kritiska till vårt val att flytta från stan menar att vi bara har skaffat oss en himla massa jobb (hus och trädgård) och lång pendling, men jag ser det fortfarande som att vi har ”flyttat till semestern”. Istället för att spendera några veckor i en sommarstuga eller betala dyra pengar för att släpa hela familjen till något annat land, så bor vi i en tillvaro som är mer lik semester hela tiden. Det är lättare att hitta ett lugnare tempo här. Det är tyst, nära till/i skogen, det blir faktiskt mörkt… här sover allting utom skogen på nätterna. Grannarna lever liv som är mer lika det vi eftersträvar, och vi blir naturligt exponerade för alla möjliga olika typer av arbetsliv, livsåskådningar och livsstilar. I stan är det aldrig tyst eller lugnt och skönt, och det finns väldigt liten plats att bara vara. Att ta sig ut i naturen blir ett större projekt, och de flesta runt omkring lever relativt homogena och hektiska liv. Jag tror att fler har upptäckt det här under 2020 än under något annat år? Mer vardaglig lunk i skogen och mindre rusning i tunnelbanan, liksom.

Årets lediga dagar har spenderats hemma med att skrota runt, sova länge, laga god mat, pilla i trädgården, måla lite, bygga lite, läsa, se på film, spela brädspel, osv. Vi har hunnit bygga ut odlingarna massor, ta hand om oss själva och varandra, konstaterat att vi tycker att vi är redo för att skaffa barn, och nu är vi i gravidvecka 18. I början av juni gjorde Jycke Lugn Jr sitt livs största resa på åttaveckorsdagen, och vi är numera fyra (plus Bebis Lugn i magen) i familjen. Visst har vi haft att-göra-listor för semestern som de flesta andra, men inga superkrav som har blivit särskilt betungande. Vi orkar allt som oftast att göra lite saker under arbetsveckorna också, istället för att klumpa ihop allt till ett enda sjok av måsten som ska klaras av under semestern. När årets längsta semester var två veckor så orkade jag liksom inte ens kravla mig ur sängen eller soffan innan det var dags att gå tillbaka till jobbet, och inte hann jag ”glömma” jobbet heller. Hjärnan fick aldrig vila eller byta fokus, för resten av livet var liksom satt på paus medan jobbet tog allt.

Nu är det bäst att jag slutar babbla och går tillbaka till jobbdatorn – 3-4 timmar kvar av arbetsdagen idag, sedan ska det målas hyllplan och borstas hundar, och säkerligen kikas ned i lådan med bebiskläder som fylldes igår 🙂 Allting är ju urgulligt i storlek 56, men vi håller oss i princip till det minimiantal plagg som Minimalisterna rekommenderade när deras första var plutt, så bilden nedan är rubbet i klädväg förutom att jag ska sticka färdigt en pyjamas och kanske en mössa i ännu mindre pyttestorlek. De flesta påstår ju att man får sjuka mängder presenter av hela släkten, och i värsta fall så får vi väl tvätta lite extra innan vi hinner fylla på med det som saknas. Således är bebisgarderoben färdig för vistelse på och hemkomst från BB, tillsammans med babyskydd och vagn.

Annons

En reaktion till “Semesteråret 2020

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s