Byt jobb!

Det slog mig igår när min arbetsgivare anmälde min inkomst till Försäkringskassan inför stundande föräldraledighet att jag i praktiken har mer än halverat min arbetstid sedan Försäkringskassan beslutade om inkomsten senast.

Då var jag sjukskriven och mådde piss efter att ha jobbat i snitt 64 timmar hos kund per vecka i ungefär ett år. Vad min totala arbetstid inklusive engagemang hos min arbetsgivare var vet jag inte ens, och det ska vi nog vara tacksamma för såhär i efterhand. Jag minns speciellt en vecka när jag var hos kund på heltid, och samtidigt hade möten på min arbetsgivares kontor fyra dagar av fem. Kom till det ena kontoret 06.45 torsdag morgon, följt av 8h hos kund, och sen tillbaka till det första kontoret för kvällsevent till ca 22.30 på kvällen. Vi fick mat och lärde oss massor, men som jag snart också lärde mig så behövs det mer än äta-sova-jobba för att må bra. Noll övertidsersättning och kunden skulle alltid ha minst 40h/vecka. Allt annat som man förväntades engagera sig i hos arbetsgivaren gjorde man på sin fritid. Eller ja, fritid hade jag ju knappt någon då. Det ekonomiska resultatet var 504 tkr brutto per år, plus ca 2% i tjänstepension.

Nu jobbar jag 32 timmar per vecka hos kund, och den lilla tid som jag lägger på events, utbildningar och konferenser hos min arbetsgivare tas direkt från tiden hos kund så att min arbetstid alltid är i snitt just 32 timmar per vecka. Eventuell övertid kompenseras med ledighet eller minst 150% debitering, och jag har alltid fått välja själv vilket av det jag vill ha. Det ekonomiska resultatet är 510 tkr brutto per år, plus ca 11% i tjänstepension. Resultatet på min fysiska och mentala hälsa tror jag framgår tydligt av hela den här bloggen 🙂 Dessutom har jag trevliga och realistiska kollegor som jag inte har något emot att gå ut att äta med på företagets bekostnad… eller gå på opera med, vandra med på Mallis, osv.

Slutsats? Det går att bedriva konsultverksamhet på ett lönsamt sätt utan att kräva 210% av de anställdas energi, kropp och själ. Man vinner inga prestigefyllda priser som Europas bästa arbetsgivare, och man får inte synas i alla chefstidningar som finns, men egentligen borde det väl vara tvärtom? Det kan hända att man som IT-konsult behöver genomleva ett antal hundår för att lära sig vad jobbet innebär och utveckla den lilla begränsade kompetens man har från en längre högskoleutbildning (det behövde åtminstone jag), men om man klarar det så är det sen fritt fram att söka sig vidare till de små aktörerna där man kan skapa sig en dräglig och rent av trivsam tillvaro.

Det kommer inte låta så coolt, det kommer inte vara din arbetsgivare som syns och hörs överallt, det finns inte lika många, stora, extremt krävande och rikskända uppdrag att välja mellan (om du ens får välja), och dina bekanta kommer inte att känna igen företagsnamnet. Förmodligen inte framtida rekryterare heller, så du kommer inte att kunna få nästa jobb bara för att du kan namedroppa företag x. Men spelar det någon roll?

Jag njöt i stora drag av att vara personen till höger i ett par år innan jag ramlade ned i ett svart hål och själv blev personen till vänster. Det är så mycket bättre att jobba tillsammans med människor som åtminstone har ett hum om vad de vill och hur man gör… där man har ett gemensamt mål och faktiskt hjälps åt för att hitta en lösning, istället för att bara kasta pengar på någon annan som ska lösa alla deras problem så de slipper ta något ansvar själva.

Jag är fullt medveten om att jag aldrig hade fått mitt nuvarande jobb redan under mitt tredje år på arbetsmarknaden om jag inte hade haft alla erfarenheter som jag skaffade mig på jobbet från helvetet, men ändå. Jag tycker att det är helt sjukt, för jag hade inte reflekterat över de faktiska siffrorna innan jag såg det svart på vitt hos Försäkringskassan igår. Jag undrar hur livet hade sett ut idag om min första arbetsplats hade varit mer resonabel, mer… vanlig kanske?

Jobba 64-90h/vecka, vara ständigt nervös och stressad, aldrig få säga nej till kund, lära dig massor och vara helt slutkörd jämt, eller Jobba 32h/vecka, ha trevligt på jobbet, göra det som hinns med under ordinarie arbetstid men inte mer, och ha energi kvar till resten av livet. Du får ungefär samma lön för båda, men mycket bättre pension (och andra förmåner) om du väljer det senare. Vilket väljer du?

3 reaktioner till “Byt jobb!

  1. Är också IT-konsult och känner så igen mig i det du skriver! Bytte arbetsgivare tidigt i min karriär (min första ”riktiga” som konsult) då jag höll på att gå in i väggen efter att ha jobbat stenhårt i ett antal år ute hos kund. Att lämna var det bästa jag gjort. Så här i efterhand kan jag inte förstå att jag stannade hos min första arbetsgivare så länge som jag gjorde, men jag var liksom fast i ekorrhjulet och jämfördes hela tiden mot andra inom bolaget. Det gällde ju att vara bäst, debitera mest och alltid vara tillgänglig för att kunna bli befordrad m.m. Min man har berättat att jag inte var någon trevlig person att umgås med under dessa år, vilket jag förstår. Jag var ju jämt stressad och tänkte på jobbet dygnet runt. Tack och lov är den tiden förbi! Nu värdesätter jag helt andra saker hos mina arbetsgivare och ser till att lämna jobbet på jobbet när jag går hem för dagen. Det känns lyxigt 🙂 Skönt att du verkar ha hittat rätt du med.

    Gilla

    1. Tävlingen mot mig själv och andra var beroendeframkallande för mig som alltid vill göra mitt bästa, och det var jätteroligt och spännande. Men så inte hållbart – som du säger blir man ganska otrevlig och har ingen hjärnkapacitet kvar till resten av livet. Jag har dock upptäckt att man på rätt arbetsplats kan bli ännu mer uppskattad för sina tydliga ramar och begränsningar. En smart arbetsgivare uppskattar anställda som har tillräckligt balanserade liv för att inte jobba ihjäl sig. Skönt att du också har hittat den vardagslyxen!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s