Kick off, nyårslöften eller bara samtal?

Jag har gett upp försöken att skriva ned fasta mål och sedan följa upp dem noggrannt, för jag har jättesvårt att vara realistisk i det formatet. Börjar jag skriva så tar det liksom inte slut, men slutar alltid med att jag blir stressad och/eller besviken. Det går liksom inte att optimera alla områden i livet samtidigt – åtminstone inte för mig och inte i form av nedskrivna ambitiösa och mätbara mål. Så fort jag börjar skriva sådana så hamnar jag i träsket ”styrketräna 3 ggr/vecka”, ”spring 3 ggr/vecka”, ”ät inte godis/halvfabrikat/kakor”, osv. Nyttigt men utan själ och glädje.

Alla större förändringar som jag har lyckats genomföra har vuxit fram på ett mer naturligt sätt. Ibland har jag satt ett konkret mål som ”gå inte i några affärer förutom mataffären en gång/vecka” när jag ville sluta nöjesshoppa, men sådana är inte hållbara i längden även om de fyller sitt syfte en stund. Så länge vi rör oss framåt så är jag nöjd, så just nu lever vi mer på kontinuerliga samtal och små justeringar av riktningen. Kanske beror det på att jag numera är ganska klar över mina prioriteringar i livet och inte behöver analysera så mycket? Det händer alltid något som gör att planerna behöver ändras, och flexibilitet verkar vara den mest effektiva och bekväma inställningen just nu. Däremot behöver jag en plan, eller åtminstone en riktning och en vilja att ta mig någonstans, för annars händer det ingenting.

Så om jag ska försöka samla tankarna, vad har vi för planer för det nya året 2021?

 • Vi ska bli föräldrar! Det är utan tvekan årets (om inte livets?) största händelse. Bebis Lugn är beräknad till midsommarafton. Den här punkten innehåller en veritabel lavin av småsaker som behöver/ska/villhöver fixas innan Bebis Lugn föds. Saker ska planeras och införskaffas, och rum ska inredas – både fysiskt och psykiskt. Massa små och stora saker i huset ska fixas, för vi förväntar oss inte att energi eller tid kommer finnas i särdeles stor mängd under det första året.
 • Vi vill vara föräldralediga tillsammans i ett år utan att ta ut föräldrapenning. Det här ”målet” är högt satt och ingen av oss vet hur det kommer att arta sig (även om vi har fått en liten försmak av hemmalivet i och med corona). Om vi sparar max under första halvan av 2021 och sedan lever ganska modest i ett år efter det så kan det gå. Om det visar sig att det var en dålig idé för att vi blir galna på varandra utan jobb eller av corona begränsade fritidsaktiviteter så får vi tänka om. Någon kanske börjar jobba deltid tidigare än planerat, eller så tar vi ut lite föräldrapenning om det behövs.
 • Mitt mål för sparandegraden brukar ligga på 50%, men förra året valde vi att fixa massa fastighetsrelaterade saker och landade på ca 40%. I år kommer vi att kontinuerligt spara pengar, men de kommer sedan att spenderas på Bebis Lugn och extra föräldraledighet. Vi kommer fortsätta peta in några tusenlappar på börsen under det första halvåret, men ambitionen kanske snarare kan vara att vi ska bibehålla vår krisbuffert och inte ta ut något från ISKarna, eller liknande. Om nettoförmögenheten stiger så är det en bonus, och börsen får puttra på bäst den vill.
 • Jag vill behålla min nuvarande fysiska form. Första trimestern har varit tuff, men nu går jag promenader med hundarna igen, och vi har grävt fram vår gamla Xbox 360 Slim. Det är precis lika roligt att spela Kinect Adventures som det är att titta på när Herr Lugn gör det! Jag ärvde rubbet av min morfar och konsolen har över 8 år på nacken, men det är lika roligt och fysiskt krävande ändå. Möjligtvis hade en nyare konsol inte låtit fullt så mycket för den är en rejäl jetmotor med dagens mått mätt. Men det är roligt och ansträngande, vilket är precis vad jag behöver! Ett mycket enkelt sätt att vara mer aktiv än man tror i en timme utan att märka att det har gått en timme 🙂
 • Herr Lugns ambition är att vi ska gräva ut för växthuset och åtminstone få upp grundmuren innan bebis. Jag är försiktigt optimistisk men vågar inte räkna med att jag kommer kunna hjälpa till att släpa speciellt mycket material. Under första trimestern har jag varit superförsiktig och det tyngsta jag har gjort är att ställa in oanvända staketstolpar i snickerboa. Jag gissade på 5 kg per stolpe (minst) och lassade på tills jag nådde 100 kg, sen fick Herr Lugn ta över. Nu känner jag mig starkare, men avskyr det faktum att ingen kan säga vad som är en säker tyngd varken för ett enskilt lyft eller under en dag. Jag är inte speciellt svag och har tränat hårt i perioder i mitt liv, men nu har jag haft ett antal väldigt lugna månader igen. Min fysiska aktivitet det senaste halvåret har mest bestått av hundpromenader, mindre byggprojekt och trädgårdsarbete.
 • Vi vill hålla igång grönsaksodlingarna utan att köra slut på oss helt.

Imorgon börjar vi jobba igen efter 2.5 veckors semester. Att gå tillbaka till jobbet med 113 arbetsdagar kvar till beräknad förlossning känns rätt så najs. Det är en överblickbar mängd tid, och sen kommer livet aldrig att bli detsamma igen. Minst ett år ledigt, planer på att aldrig mer jobba över 80% igen – jag tror att det kan bli bra. Apropå den första punkten ovan så har vi precis testat att installera bas och babyskydd i bilen, och igår köpte vi en begagnad byrå till Bebis Lugns kläder och prylar. Just nu är Herr Lugn ute och slår ned staketstolpar mellan snickerboa och sista hörnet på framsidan, och själv ska jag måla det sista lagret på garderobsstommen i hallen.

Det kliar i fingrarna att tömma gästrummet och inreda bebisrum, och det första steget är att få färdigt garderoben så att alla kläder och skor kan flytta ut ur sagda rum. Vi har måttat, fnulat, fönstershoppat online och diskuterat. Rummet ska tömmas, en ventil ska installeras (av någon outgrundlig anledning så är den gamla igensatt från insidan), vi ska bestämma om vi ska måla eller låta tapeten vara, en gammal BILLY ska målas, den ”nya” byrån ska in, och en spjälsäng ska införskaffas. Jag vet att det är typ fem månader kvar, men jag är så redo att kunna kika in i ett nästintill färdigt bebisrum och bara försöka landa lite. Det spelar ingen roll att spjälsängen kommer stå i vårt sovrum ett bra tag sen – bara att ha någonstans att göra av alla nystickade små plagg kommer hjälpa för att vänja mig vid tanken.

Nuvarande förråd med gästrum där under någonstans, aka blivande bebisrum

4 reaktioner till “Kick off, nyårslöften eller bara samtal?

 1. Hello, mysig plan att vara föräldralediga tillsammans! Angående att inte ta ut någon föräldrapenning första året så gör en preliminär plan för hur föräldraledigheten ska tas ut under barnets första 4 år. På barnets 4 årsdag så måste nämligen alla dagar utöver 96st (som kan sparas därefter) ha förbrukats. Så snåla inte i onödan om det sedan skulle bli svårt att jobba ta ut dagarna. Tips!

  Gillad av 1 person

  1. Mycket bra tips! Vår preliminära plan är att vara helt lediga utan föräldrapenning under det första året, jobba 50% var under år 2, och sedan någon annan fördelning av deltid fram till 4-årsdagen så att vi har just 96 dagar kvar när bebis fyller 4 år 🙂 Vår tanke är att det är smart att spara de där 96 dagarna till lov och liknande. Detta tillsammans med rätten att gå ned i arbetstid som småbarnsförälder känns som en ganska bombsäker plan för att kunna jobba deltid under flera år (och därmed spendera maximal tid hemma med barn), lite oavsett vad våra arbetsgivare tycker om det 🙂

   Gillad av 1 person

 2. Hej!

  Hittade din blogg i veckan och har läst flera av dina inlägg. Trevlig läsning och jag har noterat att vi har mycket gemensamt, vilket gör det än mer intressant! Vi är också blivande föräldrar nu till våren, 25-30 år gamla, men som fortfarande är mitt inne i husletandet. Är dessutom ingenjör själv, så kan känna igen mig i optimerandet 😉

  Ett kort meddelande från en nytillkommen läsare. Skall bli intressant att följa din blogg!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s