Odlingsplaner 2021

Just nu känns det som att vi har tillräckliga odlingsytor för att göra riktig skillnad i vår mathållning. Under 2020 utökade vi dem kraftigt, och har nu ca 100 kvm i form av olika odlingslådor; långa bäddar, pallkragar, altanlådor på hjul, rundare bäddar med höga rostkanter eller vedklabbar runt, och några riktigt djupa lådor som är tillräckligt djupa för rotsaker och potatis. Gemensamt för samtliga är att de är byggda på höjden, eftersom större delen av vår tomt antingen består av berg, dränering eller markbädden för avloppet.

Den enda större förändringen som är planerad är bygget av ett 32 kvm stort glasväxthus, vilket förmodligen kommer ersätta åtminstone en ca 14 kvm stor odlingsbädd. Förhoppningen är att vi kan få bygglovet godkänt, gräva ut, flytta inkommande el, samt få upp delar av eller hela grundmuren innan Bebis Lugn är här. Det kommer till stor del bero på hur jag mår, men siktar vi mot stjärnorna så kommer vi nå en bit i alla fall 🙂

Tomater 2020

Eftersom Bebis Lugn är beräknad till midsommarafton så kommer jag att vara höggravid under den mest intensiva utplanteringen i slutet av maj/början av juni (eller så kommer bebis då, vem vet?), så vi försöker vara realistiska när det gäller hur mycket vi ska försöka odla under året. Men vi vill ju ändå inte bromsa för mycket, utan har landat i att odla grönsaker på ungefär halva den tillgängliga ytan, medan vi sår gröngödsling och blommor på den andra halvan. Det blir således 50/50 grönsaksodling respektive jordbyggande/jordåterhämtning. Som jämförelse odlade vi 40 olika sorters grönsaker, örter och bär under 2020, och listan för 2021 innehåller 19 sorter. Vi struntar exempelvis i arbetsintensiva och/eller kinkiga grödor som bönor, majs och paprika, och halverar mängden tomater. Fokus ligger på sådant som vi tycker mest om att äta och som vi vet hur vi ska hantera på bästa sätt. Det innebär ju också att vi vet vilka moment vi kan tulla på om det behövs och ändå få hyfsade resultat.

Vi kommer förmodligen behöva hjälp med just utplanteringen, men det är nog inga problem bara vi kommer ihåg att faktiskt be om det. Det värsta som kan hända är att massa plantor hamnar på komposten, vilket jag tycker är mycket bättre än att inte ens försöka! Fröpåsar är trots allt ett ganska billigt nöje, och vi befinner oss ju i det lyxiga läget att allt vi odlar är ren bonus och inte en nödvändighet. Planerna kommer såklart att ändras med tiden för det gör de alltid, men vi är ganska bra på att planera och planera om allt eftersom förutsättningarna förändras.

Det kan säkert låta helt sjukt att försöka bygga växthus och odla massa saker precis innan bebis, men vi kommer nog båda behöva ett andningshål om vi ska klara av att vara hemma tillsammans utan att jobba i ett helt år. Kommer vi att klättra på väggarna och gå varandra på nerverna? 2020 gav oss stora möjligheter att träna på att vara hemma utan externa fritidsaktiviteter där vi lämnar hemmet och träffar andra människor än varandra i 6-9 månader (9 månader för mig, 6 månader för Herr Lugn, såhär långt), men då hade vi fortfarande våra respektive jobb att ”gå” till.

Förutom de rent odlingsrelaterade målen så ska vi färdigställa hallgarderoben och åtminstone isolera snickerboa så pass att vi kan börja använda den igen. Just nu är den bara ett tomt skal med en förlängssladd från pannrummet, men planerna är i det närmaste klara förutom just eldragningen. Lägg till ”jobba” och ”preppa för bebis” så tror jag att vi har tillräckligt att göra under vintern och våren! 😉

Hallgarderob in progress! Lagom leopardmönstrad efter en omgång schellack 😉

2 reaktioner till “Odlingsplaner 2021

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s