Lugnets trädgård 2020: ekonomin

Tidigare inlägg om vår köksträdgård 2020:


Vad kostar det här kalaset då? Jag hoppas att det har framgått med all önskvärd tydlighet i tidigare inlägg att vår köksträdgård är en storsatsning för framtiden. Jag har odlat i någon form i ungefär tio år (fönsterkarm, balkong, frimärkesträdgård, och nu villaträdgård), och är helt på det klara med att självhushållning och/eller storskalig grönsaksodling för hushållsbruk är något som jag vill syssla med i mitt liv. Vi tänker oss att vi ska bo kvar här tills vi är så gamla och grå att vi inte orkar sköta om fastigheten längre.

Personligen så hoppas jag att jag ska få vara lika frisk som vår 80-årige granne som fortfarande bygger hus, spelar dragspel och badminton, och lever ett väldigt aktivt och kärleksfullt liv tillsammans med sin senaste kärlek. Jag tror att de träffades för fyra år sedan, och det är en fröjd att se dem tillsammans. De är sådana där människor som liksom bevisar att det går att leva långt och lyckligt med en positiv inställning och aktiv livsstil (och en dos tur i det genetiska lotteriet?).

Det här är och ska således bli vår plats på jorden i många år, och i planerna finns åtminstone två barn. Vi kommer förmodligen heller aldrig vara utan hund(ar) någon längre stund, även om två känns alldeles lagom just nu och det förhoppningsvis är långt kvar tills det blir aktuellt att skaffa valp igen. Att jag är väldigt hemkär och gärna centrerar mitt liv kring hemmet (även om min karriär också är väldigt viktig för mig), och att jag och Herr Lugn tycker om att påta, bygga och fixa tillsammans, hoppas jag också har framgått tydligt.

Var vill jag då komma med det här? Jo, jag vill att ni ska förstå bakgrunden till våra val innan jag talar om exakt hur mycket pengar vi har lagt på vår trädgård. Det är inte alls alla förunnat att kunna göra de val som vi har gjort, och det är heller inte alls nödvändigt att lägga ned så mycket pengar på en odling som vi har gjort. Med tid och tålamod så behöver det inte kosta speciellt mycket alls.

Jord kan byggas av endast organiskt material som man samlar på sin egen tomt, och processen kan accelereras genom att tigga trädgårdsskräp och gräsklipp från grannarna, kyrkan och kommunen. Det mesta slängs i alla fall, eller hamnar på en komposthög som aldrig används. Närmaste stall är en guldgruva för den som behöver gödsel. Många stall betalar för att få sin gödsel bortforslad – du gör dem en tjänst genom att ta lite av det (eller mycket, för det går att odla i ren hästgödsel). Odlingsbäddar behöver inte ha kanter för att fungera bra. Bokashi är inget måste, folk har ändå komposterat allt i alla tider. Unga fruktträd går att hitta för 500-600 kr. Yngre växter är alltid billigare än äldre, och folk är generellt generösa med sticklingar om man visar intresse för deras trädgårdar. Det går att sticklingsföröka massor, ta egna fröer, shoppa utförsäljningar i slutet av säsongen, osv. i all oändlighet.

Med tålamod, mod, driftighet och uppfinningsrikedom så kan man komma hur långt som helst. Det är ingenting i odlingen som sådan som säger att man måste lägga massa pengar på den, även om det verkar vara svennebanans nya hobby att lägga massa livsenergi på en trädgård som de flesta ändå knappt använder. Hur många växthus har ni sett som det inte ens odlas i? Eller ens sitts i regelbundet, trots att det nya uterummet skulle lösa alla problem? Jag tror att ni vet vart jag vill komma… spendera inte pengar för spenderandets skull, helt enkelt. Bara en sådan sak att vi som bor på landet i ett gammalt sommarstugeområde ändå är lite märkliga som vill odla mat. Grannarna säger saker som ”Vad ska ni göra med allt?”, även om ett fåtal verkar mer avundsjuka än något annat. Släktingar som tycker att vi är helt galna som vill äta egenodlade grönsaker (”med kiss på!” (eh nej, kisset vattnas ned i jorden och vi tvättar alla grönsaker, tack så mycket)). Okunskapen och det moderna sättet att se på mat (och avföring, gödsel, matrester, mm.) är fascinerande.

Mitt huvudsyfte med den här bloggen är att presentera vårt liv och vår ekonomi precis som det/den ser ut. Jag är medveten om att vi tjänar bra och vi har jobbat (och jobbar) hårt för att komma hit, men samtidigt är det inte ovanligt att svenska hushåll består av två personer med hyfsade löner som bor i hus, har två barn, åker på semester för många tusenlappar varje år, har flera bilar, kanske båt, osv. Vi kan lägga pengar på våra största intressen och samtidigt spara mot friheten just för att vi väljer – hårt och skoningslöst. Vi äter i princip aldrig ute, vi har en bil trots att vi bor på landet, vi har inte båt, vi flyger aldrig (om det inte är jobbkonferens), vi åker inte på semester, och nästan alla våra pengar går till gemensamma satsningar på hem och familj. När vi hade mindre pengar så höll vi oss inom de ramarna istället. Jag har odlat på olika sätt oavsett om min månadsinkomst har varit 8 tkr eller 35 tkr efter skatt, eller för den delen noll och ingenting och jag har levt på sparade pengar.

(Har jag skrivit en tillräckligt lång disclaimer om att alla inte måste göra som vi har gjort för att vara bra människor nu? Det verkar ju vara så världen fungerar numera… alla måste kunna relatera till allting som skrivs utan att bli upprörda, kränkta eller känna sig exkluderade. Själv blev jag sporrad och inspirerad av Familjen Fris gamla inlägg om exakt hur deras ekonomi såg ut… jag var student med enda inkomst CSN, och de drog in över 70 papp i månaden. Alla är olika, I suppose. Jag kan sakna deras gamla blogg för det hade varit jättespännande att jämföra nu när vi lever lite mer som de gjorde då. Nu när jag förmodligen verkligen kan relatera och inte bara aspirera och drömma).

Så, let’s get to it – uppbyggnadsfasen av vår köksträdgård som ska försörja oss med mat så länge vi bor här. Det här kan så klart aldrig bli en helt korrekt sammanställning, för vad gör jag med en samlad kassabokspost från ex. Bauhaus, där jag inte har en aning om vad som är till vad? Det mesta är dock korrekt med hjälp av mejlade beställningsbekräftelser och det faktum att vi följer upp vår ekonomi ganska bra, samt tenderar att fokusera på ett projekt i taget. Vissa saker används dock inte uteslutande till den ätliga delen av köksträdgården, som exempelvis jord, rabattkanter och verktyg.

Utgifter för köksträdgården 2019-2020

Om bilderna nedan är för små, högerklicka och välj ”öppna i ny flik” eller vad det kan tänkas heta hos just dig för att se dem i större skala. Att använda WordPress inbyggda tabeller var bara en övning i total frustration, därav att det blev bilder.

Byggmaterial

Jord, gödsel & skydd

Verktyg, förodling, växtstöd & bevattning

Växter & fröer

Totalsumman får jag till 73 935.70 kr under ca 2 års tid. Det rör sig om lite mer än två månadslöner efter skatt för oss, och som synes så kan det med lätthet bli mycket billigare om man vill.

Kvällspressen hävdar att svennebanan i genomsnitt lägger 18 500 kr på semesterresor varje år, men jag vet att många lägger betydligt mer än så. En kollega hos kund förväntade sig att lägga 70 tkr på familjens utlandssemester förra året, exempelvis. Jag kan inte låta bli att göra sådana jämförelser… för ungefär samma peng så fick vi en komplett köksträdgård, två års egenodlade grönsaker och ett gäng plantor som kommer bära frukt i ca 30-50 år. Lagret av fröer, jord, bekämpningsmedel och annat är dessutom inte slut. Då har vi ändå varit ganska lata och köpt massa färdiga produkter, hemleveranser, och i vissa fall rent av fullvuxna plantor.

Det är klart att vi har sparat pengar på att lassa ut jorden för hand istället för att hyra en maskin, att vi har betalat 0 kronor för träflisen i gångarna, osv., men man kan absolut spendera mycket mindre än vad vi har gjort med samma eller bättre resultat. Man kan alltid spendera mer, om man vill. Och man kan nästan alltid spendera mindre. Förhoppningsvis hjälper det här någon som försöker planera sin köksträdgård och undrar vad det kan tänkas kosta för någon som är ganska lat men också beredd att periodvis jobba hårt för att få relativt snabba resultat.

2019 till 2020 är såklart vår värsta period utgiftsmässigt. Om vi bortser från växthusbygget, så kommer vi inte att behöva köpa mer jord (om vi inte vill utöka ytorna ytterligare). Rabattkanterna förväntar jag mig ska hålla i minst 10 år, speciellt eftersom vi behandlar allt trä med linolja eller linoljefärg. Eftersom hela tomten är omgiven av skog så har vi inte så värst många platser att ha fruktträd på, och det finns en gräns för hur mycket en familj kan äta eller ta hand om på ett år, om vi inte lägger om vår livsstil helt och faktiskt blir bönder istället för programmerare. Fröer och gödsel återkommer varje år så länge vi inte börjar ta egna fröer (en hel vetenskap om det ska göras på rätt sätt och med garanterad grobarhet) eller framställa egen gödsel. De flesta av kostnaderna ovan beror på att vi ville anlägga köksträdgården snabbt och dessutom få skörd snabbt.

Off the top of my head så räknar jag med att spendera ungefär en tusenlapp på fröer till nästa säsong under rean senare i höst, och vi kommer behöva köpa (eller hitta) mer gödsel. Vi håller på att knäcka gödselnöten, och har fått smaka på resultatet av att faktiskt gödsla ordentligt och inte snåla – jäklar vad det växer! I övrigt kan jag inte komma på något speciellt som vi måste införskaffa för att kunna upprepa den typ av odlingssäsong som vi är i sluttampen av just nu. Vi kommer köpa ett körsbärsträd till, och förmodligen utöka med fler perenna grönsaker och kanske bärbuskar. Men det är inget måste för att producera den mat som vi har skördat i år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s