Babyshoppingkavalkaden tar sin början

Jag har en känsla av att stora delar av mitt höstlov kommer att gå åt till att läsa på om allt från mjukliftar och spjälsängar till bröstpumpar och amning. Jag kan liksom inte låta bli, och en bättre timad semester har jag nog aldrig haft! Gravidappen Preglife informerar oss om att jag nu är i vecka 6, att Bebis Lugn är ca 4-7 mm stor, och att hen mest liknar en liten dinosaurie (åtminstone enligt mig). Jag som älskar kunskap suger åt mig som en svamp och tycker att typ allt från den där lilla dinosaurien till tvättrutiner för tygblöjor är jättespännande. Jag är liksom inte ens nervös än utan har helt sonika börjat gnaga i ena änden av informationsberget som behöver inmundigas. I’m such a projektledare.

När Herr Lugn har jobbat klart för dagen så sitter vi på rad vid matsalsbordet med våra laptops och läser och fnular och diskuterar. Jag bröt ihop i totala fnissattacker och kippade efter andan med tårarna sprutande när jag försökte läsa försäljningssnacket om Medela Swing Maxi Flex elektrisk dubbelbröstpump högt här om dagen. Försök säga det snabbt tre gånger… men förutom att vissa saker tydligen är oförklarligt hysteriskt (hysteriskt!) roliga så har jag inte märkt av några direkta graviditetssymtom än. Mitt i vanliga fall exemplariskt låga blodtryck ger lite mer yrsel än vanligt, men annars så. Om vi inte hade varit sådana planeringsfreaks (dvs. vetat om precisa datum när allting har skett eller inte skett) så undrar jag om jag hade märkt något överhuvudtaget. Som det är så går jag ju och känner efter hela tiden. Å andra sidan kan varken jag eller Herr Lugn tänka oss ett scenario där ingen av oss hade kommit på att jag borde ha haft mens vid det här laget… men vi är ju lite märkliga (?) 😉

Redan i måndags gick mycket tid till att undersöka djungeln av tygblöjor, spjälsängar, skötbord, mm., och Herr Lugn googlade babyskydd samt konstaterade att vår bil har ISOfix-fästen. I tisdags skapade jag ett konto på Blocket och lade in diverse bevakningar, och igår var vi och köpte en begagnad barnvagn. Ingen mening med att vänta när de ultimata klippen presenterar sig! Det ”värsta” som kan hända är att vi får tvillingar och därmed måste komplettera med ett tvillingchassi (och fler sitt-/liggdelar).

En tre år gammal Emmaljunga NXT90 med alla tillbehör. Alltså jag menar alla tillbehör, inkl. mugghållare, parasoll, regnskydd, två åkpåsar, oanvänd fotsack, babyskyddsadapter, skötväska, reservdäck, mm. Besparing jmf. med nyköp minst 16 tkr, trots att vi än så länge saknar liggdel. Det är taget med tanke på att enda ”felet” är att läderimitationen på handtaget är lite vriden på ena sidan… Jag erkänner att några fjärilar fladdrade till i magen när vi lastade in vagnen i bilen 🙂

Barnvagn tittade vi på redan innan vi blev gravida, och tygblöjorna känner jag också är ganska färdigresearchade. Check, check. En liten bit i taget så ska vi nog lära oss det här också, precis som allting annat. Jag måste bara bestämma mig och sen släppa det, utan att analysera sönder varenda liten detalj när jag väl har bestämt mig. Ett gemensamt Google Sheets fylls undan för undan med saker som vi kommer att behöva under Bebis Lugns första år, tillsammans med exempelprodukter och priser. Vad kan det tänkas kosta, hur kan vi vara lite smartare, och hur kan vi vara maximalt smarta?

Konsumentverket hävdar att bebis kostar 24 + 28 tkr det första året (basutrustning + löpande kostnader) om man köper allting nytt. Kan vi slå det? Alla de där puttinuttiga ekologiska och öko-texmärkta sakerna som jag gärna dreglar över, vad kostar de? Vad är rimligt? Det går ju inte att sticka under stol med att vi kommer behöva en hel del saker. Herregud vad saker vi kommer behöva! Även om jag är fullt medveten om att det mesta inte behövs direkt när man kommer hem från BB så känns det ganska smart att ha fixat det som vi vet att vi kommer behöva åtminstone de första månaderna. Orka göra det mitt i bebisbubblan när allting handlar om matning, sömnbrist och blöjbyten liksom…

Samtidigt svämmar begagnatmarknaden fullkomligt över av saker som folk inte behöver längre. Det går tydligen att hitta ALLT, ofta i princip nyskick. Utbudet av tygblöjor är dock väldigt begränsat på Blocket just nu, men jag har förstått att det finns hela Facebookgrupper dedikerade till att köpa och sälja sådana. Och även om vi skulle köpa dem sprillans nya så blir den totala blöjkostnaden bara hälften eller till och med en tredjedel av dito engångsblöjor beroende på hur många bebis visar sig behöva och i vilka perioder.

Alltså det är ju det här jag gör – organiserar, klurar ut, lär mig nya saker, löser problem, optimerar rubbet. Att ha höga krav på material och kvalitet förenklar processen ytterligare. Nu ska jag bara stå ut med att hantera alla Blocketförsäljare också… Det kommer säkert bli en hel del bilåkande tvärs över länet för att köpa saker. Än så länge är ingen intresserad av att skicka saker, trots Corona, men då har vi bara kollat på vagn och större möbler än så länge. På lördag kliver vi in på IKEA med tumstocken i högsta hugg, för att klämma och känna och mäta och fnula. Sen kan motsvarande möbel inhandlas på Blocket för 50-150 kr.

Blocket var tydligen precis det jag behövde för att sluta (?) dregla över IKEAs nyhet MYLLRA i ljusturkos (spjälsäng och skötbord). Ej rimligt, skärpning, osv. Vi får väl se om det håller i sig när vi väl har varit där. Battle to the death mellan en begagnad GULLIVER/SUNDVIK och en ny MYLLRA? 😉 Om den ens går att få tag i i turkos, för folk verkar redan ha shoppat alla som fanns. Mina battles står åtminstone mellan IKEA eller IKEA, inte typ Stokke Sleepi, Cam Cam Harlequin, eller Sebra. Jag undrar som vanligt vart svennebanan får alla pengar ifrån när det gäller något de tycker är viktigt (som en super-deluxe-exklusiv spjälsäng), samtidigt som de absoluuut inte har råd att vara lite mer lediga eller jobba deltid. The weirdness of the frugal weirdo.

Annons

3 reaktioner till “Babyshoppingkavalkaden tar sin början

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s