Lugnets trädgård 2020: ätbara perenna växter

Tidigare inlägg om vår köksträdgård 2020:


De enda trädgårdsväxterna som fanns här när vi flyttade in var tre rhododendronbuskar, påskliljor, vintergröna, två funkior, två rosbuskar, en forsythia, några syréner, några krokusar, och massor av spirea av olika sorter som hade fått härja fritt. I ena hörnet mot parkeringen har ett hallonsnår spridit sig in från grannen – ett välkommet tillskott på en tomt som i övrigt inte hade en enda klassisk ätbar växt när vi flyttade hit.

Vi hade med oss en fläderbuske, två hallonbuskar, ett björnhallon, ett gäng rosor och funkior, en klematis, och massor av jordgubbsplantor från vår förra trädgård. Samlingen utökades med två hallonbuskar och ett äppelträd (inflyttningspresent från min svärmor med man) under 2019. I år har vi investerat i flera fruktträd och två rabarberplantor. Jag tycker faktiskt att de rent ekonomiskt kan räknas som investeringar – planen är ju att vi så småningom ska kunna äta det vi själva producerar och således slippa köpa motsvarande livsmedel för faktiska pengar. Ett välmående äppelträd kommer ju definitivt att producera frukt som är värd mer än vad själva trädet kostade under sin livstid.

Följande är det vi har såhär långt:

 • Hallon (Diana, Glen Coe, mormorshallon, en okänd sort)
 • Björnhallon (Tayberry)
 • Jordgubbar (femtielva olika sorter)
 • Äpplen (Amorosa, Ingrid Marie)
 • Körsbär (Merton Glory)
 • Rabarber (Victoria, Red Champagne)
 • Fläder (Black Lace)
 • Lagerblad (vinterförvaras inomhus)
 • Mynta (grön, choklad)
 • Piplök
 • Gräslök
 • Kinesisk gräslök
 • Funkia (flera okända sorter)

Vår samling av perenna ätbara växter är ganska modest än så länge, men den ska utökas! Vi vill så klart ha sparris, mer fläder och hallon, kronärtskockor, och kanske ett familjeträd av päron. Vi har även pratat om ramslök, hassel, och att försöka odla svamp. Under året så har jag sått mängder med piplök och kinesisk gräslök, och vi har köpt både mynta och gräslök som jag hoppas ska leva i många år till. Växthuset kommer säkert att innebära att en helt ny värld öppnar sig, och jag är inte främmande för persikoträd, fikon, och liknande värmekrävande fruktträd. Jag har tittat på blåbär flera gånger, men det känns lite fånigt med tanke på att halva tomten och hela skogen är full…

Ni får ursäkta om min definition av ”perenn” inte stämmer för någon av växterna ovan, för det är ett område som jag är sjukt dålig på… Här menar jag växter som jag förväntar mig antingen ÄR perenna eller självsår sig kopiöst – dvs. växter som jag inte måste så själv eller köpa nya exemplar av varje år. Det känns lite som att vinterportlaken snart kommer kvala in på den listan, för fy bubblan vad den självsår sig! Inte för att jag ska gnälla – jag behöver bara lära mig det så att jag bereder plats för den. Just nu har vi två hela pallkragar som är helt fullsmockade, och det är inte min förtjänst (mer än att jag inte plockade bort plantorna innan de fröade av sig).

Är det något annat som vi borde testa? Vilka är era ätliga favoriter i trädgården?

2 reaktioner till “Lugnets trädgård 2020: ätbara perenna växter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s