Lugnets trädgård 2020: trädgårdsåret

Tidigare inlägg om vår köksträdgård 2020:


En av tre växthyllor, april 2020

Vi förodlar väldigt många av våra grönsaker. Att plantorna är lite större och kraftigare när de planteras ut betyder inte bara att vi hinner få mogna tomater, gurkor, och kanske till och med majs, utan också att de har bättre chans att stå emot och återhämta sig efter eventuella angrepp av sniglar och annat. Jag tycker också att det är mycket lättare att sköta om och hålla koll på de små liven inomhus där alla är samlade på ett ställe.

Utplantering juni 2020
Den vänstra lådan, augusti 2020
Den högra lådan, augusti 2020

För att få plats med alla plantor har vi gjort rejält med plats inomhus i form av tre bokhyllor med växtbelysning under varje hyllplan. I år var dessutom fyra fönster reserverade för inomhusodlingen av tomater och gurka. I mitten av maj drunknar vi trots detta i plantor, och behöver utnyttja köksbord, soffbord och ett extra bord eftersom ingenting kan stå på golvet på grund av hundarna. Ni som har förodlat mer än vad er boyta egentligen riktigt tillåter förstår precis vad jag menar, men det är ett pris vi villigt betalar under en dryg månad varje år. Det hör vår odling till, helt enkelt.

Paprikaplantor, april 2020

Redan i december 2019 drog sådderna igång, och höll sedan på kontinuerligt till mitten av sommaren. Vi kan verkligen bli bättre på att så under sensommar och höst också, men i år blev det såhär och det är jag väldigt nöjd med. Vetskapen om att jag lätt kan förlänga säsongen ytterligare om jag vill och orkar gör bara att det finns utvecklingspotential kvar – fler saker att upptäcka, testa och lära!

De första sådderna, december 2019
Bondbönor, maj 2020

Nu är det snart november igen. Nästa vecka ska årets laddning av sättvitlök levereras, och det börjar bli dags att fynda fröer till nästa säsong, gräva ned vitlök och tulpanlökar, ta in lagerbusken, samt städa trädgården inför vintern. Cirkeln sluts, och i början av december kommer de första fröna att pillas ned i jorden igen. Kålen och kanske några palsternackor kommer stå kvar ute i landet över vintern, och jag hoppas göra en hel del vintersådder på friland. Eller så blir nästa år lite mer som det här, och det första som åker ut är spenaten och bondbönorna i vår. Vi får se. Om jag behöver ett totalbreak från odlingen på 1-2 månader så kommer det att bli så. Om det känns roligt så blir det vintersådder för fulla muggar!

Förgroddning av potatis, april 2020

Förodlingsperioden december-maj präglas av sådder, omplanteringar och förflyttningar av plantor. Glädjen över att få små saker att växa mitt i mörkaste vintern går inte att beskriva, utan den måste upplevas. Juni är den stora utplanteringsmånaden, och sedan brukar vi få pusta ut lite och njuta av att bara se allt växa i rekordfart under några månader. En del saker som tomater behöver bindas upp flera gånger under säsongen, och vi behöver så klart vattna och gödsla kontinuerligt, men i övrigt är det ganska lugnt tills den stora skördeperioden drar igång. I år har jag varit dålig på att kontinuerligt skörda bönor och mycket har gått till spillo, men frysen är ändå fylld till bredden med tomatsås, hela tomater, bönor, spenat, blåbär, hallon och massa annat godis.

Vi hade årets första frost natten mot tisdag 20/10, men ännu står majs, rotselleri, mangold, nyzeeländsk spenat, palsternacka, kål, pumpor och potatis kvar i landen. Vi har ingen bra stans att förvara rotsaker så de får helt enkelt stå kvar i jorden tills vi äter dem.

Att sortera och inventera fröer hör vintern till!

3 reaktioner till “Lugnets trädgård 2020: trädgårdsåret

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s