Svampplockningen är igång!

Vi är verkligen nybörjare när det gäller svamp. Alltså så mycket nybörjare att förra året var första gången jag plockade svamp. När jag var yngre så tyckte jag inte om svamp, och vi har heller ingen tradition i familjen av att plocka svamp. Eller något annat för den delen… vi levde ur kyl- och frysdisken på ICA, även om vi säkert plockade blåbär hela två gånger under min uppväxt. Herr Lugn har förvisso plockande och delvis odlande släktingar, men har heller ingen erfarenhet av att plocka svamp för att direkt plocka mat.

Vi håller oss således till de allra enklaste och godaste svamparna som man inte behöver jobba så hårt för att känna igen eller tillaga. Vi har varit ute två gånger i år än så länge, vilket gör att vår samlade erfarenhet av svampplockning nu är uppe i fyra tillfällen á ca 2h. Längre än så klarar tyvärr inte min rygg och nacke. Vi har plockat 1.3 kg trattkantareller och svarta trumpetsvampar, samt 2 st kantareller under 2020, och planerar att vara ute åtminstone 2h per helg i några veckor framöver. Vi har långt kvar innan vi kan påstå att vår svampplockning gör någon skillnad på matkontot, men svamp är ändå en lyx som vi inte regelbundet unnar oss i mataffären, annat än färska champinjoner då och då.

Den enda kantarelltoasten per år smakar extra bra just för att det bara är en eller kanske två per år, och vi slänger bara i torkad svamp i grytan vid några enstaka speciella tillfällen. Timpengen är förstås löjligt låg, men vi äter med större vördnad när vi själva har jobbat hårt för att odla eller samla maten vi lagar. Mataffärens livsmedel är för abstrakta, inköpta för pengar som vi tjänat hos respektive arbetsgivare. Det mentala steget blir för långt för att tacksamheten för maten ska nå hela vägen fram. När det är vi själva som har gjort jobbet blir känslan och betydelsen en helt annan. Genom den kan vi också hitta värdet i den mat som andra producerar åt oss, och jag blir än mer övertygad om att jag bara vill äta schysst producerad mat av hög kvalitet.

Vi roar oss kungligt under måltiderna genom att lista vilka ingredienser vi själva har framställt, och hur få det faktiskt är som vi har köpt av någon annan just nu. Vardagslyx!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s