Lugnets trädgård 2020: bygg och anläggning

Tidigare inlägg om vår köksträdgård 2020:


Som vi såg i första inlägget om vår köksträdgård 2020 så har vi byggt och anlagt en hel del nya bäddar och odlingslådor under året. Vi har använt alla möjliga material och samlat ihop det vi har hittat på tomten i takt med att vi har städat efter de föregående ägarna. De bodde här i 30 år men efter att mannen i familjen blev allvarligt sjuk så har det mesta i skötselväg fått stå tillbaka. Vi har successivt rensat bort och tagit vara på löv, grenar, ogräs, sly, delvis rutten ved och allmänt utspritt bröte. Högvis med verktyg ligger fortfarande i förrådet. Vi ska gå igenom dem vilket år som helst…

Tomten består till stor del av berg och skog, med en gräsmatta på framsidan, och en ogräsmatta samt läckande damm modell större på baksidan. I stort var tomten alltså ett blankt papper, även om den som tur var inte kunde mäta sig i tråkighet med en vanlig nyanlagd villaträdgård där det bara finns gräsmatta och kanske en häck ovanpå ett tunt lager matjord ovanpå oändliga mängder fyllnadsmaterial. En av våra närmaste grannar älskar sin gräsmatta och äger samt använder minst tre olika sorters gräsklippare, medan vi gör vårt bästa för att eliminera all gräsmatta som hundarna inte behöver rasa runt på. To each their own! Jycke Lugn uppskattar inte alls grannens robotgräsklippare… den ser varken ut som en räv, hund, katt eller älg, och rör sig väldigt konstigt 😉

De första odlingslådorna 2019

Sommaren 2019 byggde vi våra första sju odlingslådor på framsidan av 21×195-virke. Vår markbädd till avloppet ligger på framsidan och det är oklart exakt var den är, så vi valde att helt undvika grävning och bygga på höjden istället. På det viset har det fortsatt i år, både på grund av avloppet och berget som ligger väldigt ytligt på sina ställen. Det har också inneburit att vi har fått köpa hem flera lastbilsflak med jord istället för att använda det som finns på plats. Det blev ett lass förra året och ett lass i år. Det senare vägde in på 16.3 ton, och pytsades ut med spade och skottkärra under våren och sommaren. Det sista ligger kvar på parkeringen i väntan på leverans av årets sista fruktträd.

16.3 ton naturgödslad trädgårdsjord. Oväntat nog så var det precis vad min trasiga rygg behövde för att komma tillbaka till livet – hårt arbete!

Odlingsplatser som vi har anlagt under 2020:

  • Tre 21×195-virkeslådor på framsidan
  • En örtlåda med hög rostkant vid lillstugan
  • En perennrabatt med rostkant vid entrétrappen
  • Fyra altanlådor på hjul av pallkragar
  • Två bäddar av överblivna 80-cm-bitar pallkrage
  • Fyra rejält djupa lådor á 4 kvm på baksidan
  • Jordgubbsland på baksidan
  • Bön-/gurkland på baksidan (påbörjat)

Förra året lade vi tidningar och kartong i gångarna mellan odlingslådorna, och fyllde på med täckbark. Nu har vi gjort samma lärdomar som så många andra och jobbar med markduk och flis istället. Ogräset kommer växa igenom tidningar och kartong fortare än du anar, och jag har varken ork, lust eller tid att rensa gångar stup i kvarten. När det gäller plast i odlingen så har jag kapitulerat, just för att slutresultatet blir så mycket bättre och mer lättskött. Det gäller både odlingskärl, markduk, fiberduk och insektsnät. Faktum är att vissa ogräs som exempelvis kvickrot tar sig igenom markduken också, men i betydligt lägre grad än genom papp. Den täckbark som man kan köpa på påse är väldigt finfördelad och kommer snart förmultna, vilket flisen inte gör lika fort.

Flisade gångar in progress. Vi har producerat minst två kubik egen flis i år – det är ett riktigt mysgöra att mata grenar genom kompostkvarnen!
Herr Lugns mormors kompostkvarn/flismaskin har gått varm! När jag fyllde 30 så fick jag en alldeles egen – de vet hur de kan skämma bort mig! 🙂

De flesta bäddarna har fyllts till ungefär hälften med uppochnedvända grästorvor, grenar, halvförmultnad ved, löv och kompost, för att sedan toppas med jord, ungefär som en opretentiös och väldigt enkel variant av hügelkultur. Allt organiskt material ger näring till jorden medan det bryts ned, och allt trämaterial fungerar ungefär som en svamp som suger åt sig fukt som sedan avges till jorden. Näringen kommer växterna bättre till gagn om nedbrytningen sker i eller ovanpå bäddarna istället för på komposthögen. Under året så har vi tömt alla komposthögar och grävt ned allt trädgårdsskräp som vi har kunnat hitta, inklusive all gucka som vi grävde upp ur dammen förra året.

Totalt fyra altanlådor har vi byggt i år. De blev så mycket snyggare än jag hade förväntat mig!

Utöver det trädgårdsskräp som vi har grävt ned så har vi gödslat med Bokashikompost, kissvatten och pelleterat hönsgödsel, och täckodlar med gräsklipp. Just täckodligen vill jag bli bättre på till nästa år. Eftersom vi i princip bor i en barrskog så trivs inte gräsmattan speciellt bra (däremot mossan som jag tycker är mycket mysigare att sätta ned tårna på), och vårt gräsklipp räckte precis till att täcka samtliga bäddar… när vi väl hade klippt färdigt gräset för säsongen 😉 Alla nedklippta plantor ligger nu ovanpå bäddarna, och sen fyller vi på med höstens laddning med löv.

Vi får se om jag tar mod till mig och kontaktar grannarna för gräsklipp och hästgödsel nästa år. Den senaste tidens diskussioner om stråförkortningsmedel i hö och halm gör mig dock lite tveksam till hästgödsel, även om bajset i sig är den bästa gödningen man kan få tag på! När jag var aktiv i hästbranschen så var det ingen som hade koll på om de köpte hö och halm som odlats med stråförkortnings- eller bekämpningsmedel till sina djur, det kan jag lova! Är det bättre nu, tro?

Nyanlagt jordgubbsland med två nyplanterade rabarberplantor.

De extra djupa odlingslådorna på baksidan är reserverade för rotsaker, potatis och annat som behöver extra djup. Totalt rör det sig om 16 kvm, och oväntat nog har detta visat sig vara vår soligaste plats, på norrsidan av huset. Solen når helt enkelt över huset så det blir som bästa söderläge. Det är i princip bara altanen närmast huset som alltid ligger i djup skugga. Eftersom vår tomt är nästan exakt 50×50 meter så har vi egentligen inte tillräckligt med utrymme för att separera tomater och potatis, men vi hoppas att huset står i vägen tillräckligt för att potatisen ska kunna bo på baksidan och tomaterna på framsidan, utan fruktansvärd spridning av potatisbladmögel däremellan. Än så länge har vi varit helt förskonade.

Fyra djupa odlingslådor på baksidan.

Nästa år hoppas vi så klart bli färdiga med växthusbygget på 32 kvm. Just nu ligger bollen hos mig igen – de ritningar kommunen har över vår lillstuga från 1963 är gamla och stämmer inte längre. Därför behöver jag rita om dem så att vi kan lämna in dem tillsammans med en ansökningsblankett om att omvandla lillstugan till en attefallskomplementbyggnad, och därmed frigöra byggyta till växthuset. Som det är nu så har vi inte tillräckligt med överbliven yta av ”rätt” sort för att få bygga ytterligare 32 kvm. Jumping through all the hoops! Det kommer bli bra, vi ska bara blidka byggnadsnämnden och spara ihop tillräckligt med pengar. Men det rör sig framåt!

6 reaktioner till “Lugnets trädgård 2020: bygg och anläggning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s