Lugnets trädgård 2020: planering och inställning

Köksträdgården 2020

Ovan ser ni planen för köksträdgården 2020. Vi flyttade in i vårt hus i maj 2019, och byggde odlingsbädd F1-F6 och L1 förra sommaren. Resten skulle vi bli klara med i år, vilket nästan hanns med. Den enda som är halvfärdig är B1 – i övrigt har vi nu våra dryga 100 kvm odlingsyta. Att utökningen blev så massiv i år får jag nog skylla på mina ryggproblem, som var som värst hösten 2019. Jag hade en rejäl inflammation i halva ryggen, och gick på starka antiinflammatoriska och smärtstillande. Det var inte tal om att ens räfsa löven som fallit på gräsmattan, än mindre att utöka odlingsytorna.

Skissen ovan var ett försök att planera odlingarna som fungerade ganska bra, mest för att Herr Lugn och jag gjorde gemensam sak av att räkna alla förodlade plantor och anteckna resultatet i våras, för att sedan placera ut grejer med relativt generösa avstånd. Faktum är att det här är första året då vi har fått plats med alla plantor som vi har försått. Dvs. vi hade tillräcklig yta utomhus för allt som vi sådde inomhus! Det är en av de största lärdomarna från 2020 – det kändes som att vi hade fullt tillräcklig yta, och jag saknade inte plats någonstans. Faktum är att orken tröt innan odlingsytan gjorde det, så helt smockfullt blev det aldrig. Därmed finns det forfarande utvecklingspotential, även utan vidare utökning. Win!

Platsen för det nya örtlandet markerades med Jycke Lugns lina.

Några ord om verktyg och material

Inomhus har vi tre bokhyllor med växtbelysning under varje hyllplan, och i år så kompletterade vi samlingen med underbevattningsbrickor så att vi hade åtminstone en per hyllplan. Jag lär mig för varje år som går – om man ska göra någonting i större skala så ska man ha rätt verktyg. Lite i samma kategori som att man kan bygga ett hus med fogsvans som enda såg, så kan man odla i mjölkkartonger och ställa överblivna runda innerkrukor på mattallrikar, ugnsformar och plåtar i fönstren, ända tills husgeråden är slut och det är fullt i fönstren. Rejäla underbevattningsbrickor, fyrkantiga krukor i bra kvalitet som kan diskas utan att falla i småbitar, pluggboxar i hårdplast, mm. kan inte rekommenderas nog för dig som vill odla år ut och år in.

Sakerna som marknadsförs till ”hobbyodlare” är generellt sett av usel kvalitet och kostar dessutom alldeles för mycket med tanke på att de kanske (!) håller i en säsong. Leta efter grejer som marknadsförs till proffsodlare så slipper du slita ditt hår, svära varje gång du kör tummen genom en liten fjösig plastkruka, och må dåligt över att du har spenderat pengar på ren skit. Om någon hojtar i kommentarerna så kan jag skriva ett inlägg om saker som jag tycker fungerar vs. saker som jag tycker verkligen inte fungerar, för det är väl fasen att man ”alltid” ska behöva göra all research själv. Om det inte vore för bloggare/inspiratörer/egenföretagare som Sara Bäckmo och Farbror Grön så hade jag gått på många fler nitar än jag faktiskt har.

De grå pluggboxarna och svarta underbevattningsbrickorna rekommenderas alla gånger. Undvik de rosa (gröna, orange, blå, mm. minikrukorna). De vita och svarta handskarna är någon modell av Hestra Job, och är de som har hållit längst för allt vad trädgårdsarbete heter såhär långt.

Lita inte på handeln och reklamen – läs vad folk som odlar på det sätt som du vill odla på säger istället! Som så mycket annat så poppar det upp skitprodukter överallt så fort något blir modernt och trendigt. Precis som att du som hyperinspirerad ny odlare inte förtjänar bättre än att köpa ny plast varje år, svära över saker som går sönder, få felmärkta fröer eller plantor, plantor och jordprodukter av dålig kvalitet, osv… (instruktionerna på fröpåsarna ska vi inte ens prata om för jag blir bara arg). Det kan ju få vem som helst att känna sig dålig och ge upp innan man ens har börjat! Tack Sara för att du har övertygat mig om att jag är värd mer än så! Att grejerna bara ska funka så att min energi kan gå till att odla mat som gör skillnad för vår familj istället.

Tålamod

Tålamod är en annan grej som är bra att utrusta sig med. Odling är en sådan där sak som är principiellt enkel men ändå väldigt svår att bemästra. Det finns hur mycket som helst att lära sig om varje liten planta och hur den vill ha det för att utvecklas så bra som möjligt. Näringsämnen, vatten, ljus, jord, temperatur, växtsätt, osv., osv. Tro mig, jag har också varit sinnessjukt otålig och känt mig jättedålig. Men varför i hela friden tror vi att det ska vara enkelt att helt plötsligt bli bonde och odla sin egen mat i stora mängder? Att allting ska gå bra hela tiden, att vi ska vara bäst på något innan vi ens har börjat, och att det inte är värt att fortsätta när det inte går precis som vi har tänkt oss? Det är helt orimligt, både fysiskt och psykiskt. Som med så mycket annat så måste man göra jobbet för att lära sig det man behöver lära sig för att uppnå sina mål. Trädgård är dessutom ett sådant där område inom vilket man aldrig blir färdiglärd, för det är alldeles för omfattande.

Det mesta hänger på din ambitionsnivå. Först får du kanske nöja dig med att några saker gror. Sen att några faktiskt utvecklas till plantor, som kanske till och med överlever tills det är dags att plantera ut dem. Om du har riktigt flyt så kanske de överlever säsongen igenom, och kanske kanske blir det något att äta. Såhär långt kan du nog komma utan speciellt mycket kunskap. Men om du sen vill ha fina, starka plantor som nästan garanterat ger skörd, ja det kräver mer kunskap, och mer passning än att bara vattna om det ser torrt ut. Jag sådde mina första tomatfröer för ca tio år sedan, och jag är verkligen ingen expert på tomater nu heller.

2020 är första året som vi har lyckats odla en årsförbrukning av just tomater, samtidigt som det är första året vi odlar exempelvis potatis och majs. Och att få 70 kg tomater på 180 plantor är inte speciellt imponerande om du pratar med en ”riktig” expert, men vi är stolta som tuppar och tacksamma för att vi kan fylla frysen med tomatsås för minst ett år. Vi kompenserar för vår okunskap med volym. Det är så många faktorer som är inom vår kontroll, men också många som inte är det.

Vädret är aldrig detsamma från år till år, och att vara anpassningsbar och ha rimliga förväntningar är precis lika viktigt som att hela tiden lära sig nya saker. Resultatet hänger till stor del på hur mycket kunskap och erfarenhet du skaffar dig, men lik förbannat så kommer du aldrig kunna förutsäga exakt hur en säsong kommer att bli. Det är lönlöst att försöka planera in i minsta detalj att du ska odla exakt x st plantor för att få ut exakt y kg mat. Kanske äter sniglarna upp varenda liten morotssådd. All lök ruttnar bort, eller majsen hinner inte mogna. Vildsvinen bökar upp hela potatislandet, eller femton grejer grodde inte ens.

Det blir en del disk men det är lätt värt mödan när man sen kan starta nästa säsong med prydliga staplar av rena krukor. Den här shiny sorten från Nelson Garden är den som fungerar bäst hittills – speciellt om man som jag vill skriva på krukorna med chalk marker (vit tuschpenna), och sedan faktiskt kunna tvätta bort texten…

Rutiner

Det största jag har lärt mig under odlingsåret 2020 är att rutiner är allt. Titta till sådderna varje dag. Vattna innan det blir för torrt. Vänd på krukorna regelbundet för att se vad som behöver planteras om och när. Gödsla mer än vad du tror behövs och läs på om hur andra gör. Gå en runda i trädgården åtminstone varannan dag och gör en mental notering om vad som behöver göras nu och vad som kan vänta. Plantorna skiter fullständigt i att det inte passar dig att plantera om 180 tomatplantor just nu. När de har växt ur sina krukor så behöver de flytta, punkt. Många växter klarar vattenbrist, men för varje gång de hinner bli så ledsna att det syns på bladen så blir de lite svagare och därmed mindre benägna att fortsätta växa på ett bra sätt.

Det där med att se till att ingenting stannar i växten är en av mina största utmaningar inför nästa år. Att se till att alla plantor hela tiden har plats, näring och fukt nog att fortsätta växa utan att stå och stampa någon längre stund. Kålen skiter liksom i att jag inte har mer plats på fönsterbrädan, och vill jag ha fin kål som växer sådär magiskt snabbt som typ bara kål kan, ja då måste jag plantera om när den vill, inte när jag vill.

Det är på många sätt en utmaning att odla mycket mat, men också fantastiskt givande på så många olika sätt. Hela vår mathållning håller långsamt på att förändras i grunden, och vi hittar tillbaka till ett synsätt på mat och matproduktion som känns mer vettigt än det som marknadsförs i frysdisken. För oss är odlingen ingen liten gullig hobby som frugan i huset påtar med bara för att det är roligt och hon är lite märkligt hippie sådär. Om jag ska hårddra det så är det lika delar personlig utveckling och fysiskt arbete, som en livsstil i linje med våra värderingar och en smått politisk handling. Att successivt bli mer självförsörjande och mindre beroende av samhället och staten känns bra i hela kroppen och samvetet. Det fyller mitt liv med mening och jag blir lite mindre hjälplös som människa. Bra kvinna/karl reder sig själv, och så.

8 reaktioner till “Lugnets trädgård 2020: planering och inställning

 1. Lite roligt att du ger lite motsatta råden från mig. Jag upplever att mjölkkartonger och jordsäckar är en bra odlingsstart och att man ska undvika att lägga allt för mycket pengar på det. Jag odlar också mycketi hinkar till följd av platsbrist och har inte köpt någon kvalitativ utrustning alls, trots det har det väl gått åt över 1000 kr per år ändå. Gissar att jag i år lagt 1000 kr bara på jord…

  Oavsett tänker jag att dina tips är vettiga för någon som VET att man vill fortsätta. För folk som tappar lusten år två kanske inte dyrare och bättre utrustning är lika värt det.

  Gilla

  1. Jag håller med helt! Det jag menar är att om man är övertygad om att man vill odla i större skala år ut och år in så är det värt att ha bra utrustning som inte går sönder. Men jag skulle vilja påstå att det lönar sig även i mindre skala, om det är något man tycker är roligt och vill fortsätta med.

   Exempelvis så behöver alla som odlar bygga en bra och näringsrik jord för att få bra resultat, och det får man inte genom att köpa de billigaste jordsäckarna (om man inte sedan matar järnet med organiskt material och gödsel, och då behövde man ju inte jordsäcken till att börja med…). På samma sätt så är det roligare (tycker jag) om man skaffar fröer med bra grobarhet där det som kommer upp är samma sort som det står på påsen 🙂 Lägg lite krut på de viktiga delarna som gör att resultatet har en chans att bli bra, liksom. Med kassa förutsättningar så får odlarglädjen inte ens en chans att infinna sig, och jag tror att folk ger upp innan de ens har börjat.

   Det är klart att man ska börja med de material man har, och jag planterade fortfarande om tomater i mjölkpaket för två år sedan (perfekt modell), och sår vissa saker i tomat- och vindruvsaskar. Men om man som jag efter ca 10 år kommer på att det vore smart att ha fyrkantiga krukor som tar mindre plats och går att diska istället för att köpa nya varje år… ja då tycker jag att man inte ska vara rädd för att närma sig ”proffssakerna”. Eller att man vill slippa köpa ny fiberduk varje år… Jag önskar att jag hade gett mig själv tillåtelse att hoppa över ”nybörjarprodukterna” lite tidigare och vågat ställa högre krav. Det finns så många exempel på skräp som folk blir lurade att köpa just för att man inte förväntar sig att de ska bry sig om att det inte håller mer än en säsong. Snacka om slit och släng! Jag vill ju att alla ska få möjlighet att känna hur jäkla roligt det är att odla! Det är inte en snobbsport där man måste vara expert på allt, och ALLA får köpa bra grejer, även om man självklart kan odla hur bra som helst även utan att köpa en enda pryl om man är lite uppfinningsrik och driftig.

   Ursäkta långt svar… jag skriver flera inlägg i serien så min hjärna är helt inställd på allt den vill säga om odling 😉

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s