Vi rotar alltid i fyndlådan

Vi handlar mest på vår lokala Stora Coop nu för tiden, men det händer även att vi svänger in till vår närmaste mataffär som råkar vara en ICA Supermarket. Vi gav Willys en riktigt ärlig chans men det bara gick inte, för det slutade alltid med att något var tvunget att köpas på Coop ändå för att det inte fanns alls, eller inte fanns i ekologisk utgåva. Jag tröttnade snabbt på att åka till flera butiker när skillnaden i slutpris blev högst marginellt. Jag hann dock notera Willys svinnlådor – tummen upp på dem! Det här är väl främst ett resultat av att jag hårdnackat vägrar svika mina principer om ekologiskt annat än i undantagsfall. Det kan man ju tycka vad man vill om (och tro mig, vi känner många som tycker att det är helt sjukt av alla möjliga anledningar), men om jag nu ska leva som jag lär så är det en viktig pusselbit att inte alltid låta sparandet gå först i frågor om livsmedel, materialval, mm.

Men faktum är att Coop och ICA inte är mycket sämre än Willys när det gäller klipp på utgående varor. Coop har nästan alltid massa godis till kraftigt rabatterade priser i ett dedikerat hörn av en kyldisk. Det rör sig oftast om korv, kyckling, nötfärs eller mjölk med kort datum, men kan vara vad som helst – ofta ekologiskt. Så lite kött som vi äter så kommer jag inte ens ihåg när vi köpte färs, korv eller hela köttbitar till fullpris sist. När det finns så fyller vi frysen. Herr Lugn kom hem med typ åtta förpackningar ekologisk kycklingbröstfilé för några månader sedan, och nu är vi på sista paketet. Däremot är det dåligt med fisk, så det brukar vi få köpa som vilken svennebanan som helst.

En gång köpte vi fem liter ekologisk mjölk för 1 kr/styck. Den gick naturligtvis ut samma dag, men så länge den inte ska skummas till cappuccino så är det ju skit sak samma om den har tagit omvägen via frysen. Smöret såldes samtidigt för 2 kr/kg. Riktigt smör alltså, inte nåt margarinkrafs. Ost är ytterligare ett område där vi har sparat storkovan flera gånger, och förutom tillgången i butik så är det bara frysutrymmet som sätter stopp för hur många vi släpar hem när det vankas bra erbjudanden.

De gånger som vi har gett oss den på att lyxa till det med charkbricka och dessertost någon kväll (kanske en gång varannan månad, om ens det?) så är det toppen att svänga förbi ICA och rota runt bland de charksnuttar som har blivit förpassade från delidisken till lågprislådan. Fredag kväll var väldigt givande häromsistens (jag gissar att det är då de rensar i delidisken..?). En snutt lyxsalami för 6 kr? Ja tack! Vi tog flera olika sorter och festade två dagar i rad, både med och utan gäster. För att sätta det här ytterligare lite i perspektiv så skulle det aldrig falla mig in att köpa någonting alls i delidisken. På samma sätt som att jag aldrig köper blåbär, kantareller eller jordgubbar… vill jag ha så får jag vackert plocka och/eller odla dem själv, för fy bövelen vad det är dyrt för relativt onödiga (om än goda) livsmedel!

Jag tror att det var samma kväll som senaste charkfyndet som vi upptäckte att samma ICA säljer enkilosförpackningar med bacon. Den var verkligen svindyr jämfört med alla andra baconsorter, men gissa vad som hände ett par veckor senare? Kort datum = nedsatt till nästan ingenting = vi köpte 3 kg. Resultat: en årsförbrukning (?) bacon ligger och gosar i lagom stora förpackningar i frysboxen.

Det är verkligen inte så att vi åker och handlar bara för att se vilka erbjudanden som råkar finnas, utan vi handlar bara när vi ändå ”måste”. Det brukar bli ca fyra storhandlingar och ett fåtal påfyllningar av mjölk eller frukt, dvs. färskvaror som brukar ta slut snabbast. Samtidigt är frysboxen fylld till bristningsgränsen, så om det verkligen behövdes så har vi mat så att vi klarar oss i flera månader. Speciellt såhär års med tomatsås, blåbär och en trädgård som fortfarande producerar massa mat. Det känns som att vi har kommit ganska långt när det gäller att utgå från det som finns snarare än exakt vad vi råkar vara sugna på för stunden. Det gäller både vad som råkar vara billigt i butik just nu, och vad som finns att skörda hemma.

Enda gångerna som vi verkligen köper något snordyrt till fullpris verkar vara de få tillfällen som vi ställer till med grillkalas. Då får det gärna vara både bra kött, en uppsjö av olika grönsaker, svamp, och flera olika såser. Men alltså i somras tror jag att vi grillade typ tre eller fyra gånger, så det blir inte så mycket det heller. Dock väldigt gott och värt varenda krona de gånger det händer! Samtidigt ska jag inte sticka under stol med att jag tycker att våra matkostnader är i högsta laget… men det beror bara på att jag vet att vi skulle klara oss bra på en tusenlapp per person om vi planerade lite bättre och åt lite billigare mat. Som med så mycket annat så är jag dock väldigt nöjd med vår kosthållning. Det har blivit lite väl mycket korv och pasta till oinspirerade jobbluncher de senaste månaderna, men över lag så köper vi väldigt få produkter som ”inte är mat” (godis, snacks, dryck i PET-flaska, halvfabrikat utan ex. väldigt hög kötthalt, mm). Vi skulle absolut kunna skära ned på både det ena och det andra, men jag njuter lite av vår mer frikostiga inställning just nu. Framför allt att kunna bjuda hem folk på riktigt god mat utan att ens fundera över vad det kostar.

Är ni också stolta medlemmar i klubben vi-som-hänger-över-kanten-och-rotar-i-lågprislådan? Ibland blir det kö till just de lådorna, men då väntar vi gärna. Den där gången när mjölken kostade 1 kr så fick vi gå ett extra varv så att killen hann märka färdigt allt han hade på vagnen. Ibland ska man ha flax!

4 reaktioner till “Vi rotar alltid i fyndlådan

 1. Hur mycket pengar lägger ni på mat då?

  Vi älskar också svinnsmart, men vår Willys har aldrig något där som inte är typ eldorado smörgåskalkon. Inte riktigt min grej och Ica har endast 20% rabatt, vilket gör att vi aldrig köper något där. Ett vanligt extrapris är bättre liksom. Coop är bättre, men där handlar vi inte lika ofta som på Ica och Willys. Sådana där superpriser som du beskriver har jag iaf aldrig sett här med undantag för fruktyoghurt som nyligen inhandlades för 2 kr litern. Men det händer verkligen aldrig annars.

  Gilla

  1. Vi har snittat på 3200 kr/mån de senaste tre månaderna. Mitt mål är runt 3 tkr, men där är vi inte riktigt. Snittet för året är ca 4700 kr/mån, men det inkluderar hushållsartiklar och en hel del grejer som är inköpta på Järnia som är en del av vår närmaste ICA-butik (tänk trädgård, el, bevattning, växter, verktyg, mm.). Det är inte alltid vi orkar splitta kvittona på mat resp. annat i kassaboken utan allt hamnar på ”ICA”.

   Det är definitivt mycket smörgåspålägg, inälvor, mjukost och veganska halvfabrikat i fyndlådan, men allting som är kort datum brukar vara nedsatt med åtminstone 30-50%. De där snuttarna från delidisken är så klart inte billiga ens på extrapris, men ändå acceptabla någon gång ibland 🙂 Några riktiga klipp som 1-2 kr har vi bara hittat en gång, men jag tänker att de säkert har det oftare och inte bara när vi råkar vara där 😉 Oftast är det dock bara chokladmjölk eller proteinpudding i den disken, och de verkar vara billiga hela tiden…

   Gilla

 2. Jag föredrar generellt Ica eller Coop framför Willys. Jag blir alltid så irriterad över deras begränsade sortiment samt det faktum att de inte alltid har svenska produkter trots att det är i säsong. Jag tycker de har för mycket egna varumärken. Nu handlar jag oftast på nätet så det blir en blandning av olika butiker.

  Ica på mitt förra ställe hade rabatterade priser på söndag förmiddag. Jag har inte upplevt någon större skillnad i totalkostnaden oavsett var jag handlar. Jag har snittat ca 1800 kr per månad som ensamstående. Jag köper sällan ekologiskt men alltid svenska produkter om det finns.

  Gilla

  1. Eller hur, jag tog mig inte igenom den irritationen utan gav upp och bytte butik istället. Däremot har Coop av någon outgrundlig anledning slutat med torra bönor (vita, kidney, osv.), så det får vi bunkra på Willys ibland..!

   Jag har inte heller upplevt någon större skillnad i totalkostnad, och det spelar ingen roll var vi har bott och vilken butik vi har handlat i. Det där känns lite märkligt med tanke på att folk påstår att det ÄR stora prisskillnader mellan olika kedjor, men vi har legat runt samma oavsett ICA Nära/Hemköp inom tullarna i Stockholm eller Coop/Willys/ICA nu ca 5 mil från ”stan”. Kanske anpassar vi vad vi handlar efter pris, eller så är det inte så stora skillnader på just ”våra” varor..?

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s