Ekonomi September

Översikt

Nettoförmögenhet: 912 471,83 kr
Nettoförmögenhet inkl. pension: 2 037 058,57 kr <- woho, passerat 2 mkr!
Sparandegrad inkl. amortering: 27,91%

Nettoförmögenheten tuffar på uppåt, och min egen ISK passerade 500 tkr här om dagen

ISKarna går som tåget, och nu börjar jag bli rejält otålig vad gäller privatlånet till min mamma. Tre (3) avbetalningar kvar, sen är det väck! Min irrationella sida vill nalla av bufferten för att lösa lånet NU, men det skulle ju vara lite att skita i det blå skåpet eftersom hela idén med lånet var att lämna bufferten intakt. Tålamod, tålamod, tålamod… På tal om dåligt tålamod så funderar jag på att göra en Fru EB och öka innehavet i Spiltan Aktiefond Investementbolag rejält. Ära vare globalfonderna i höjden, men satan vad tråkiga de är. Jag flippade ju inte ur i marsdippen (alls), så jag kanske skulle klara betydligt högre risk än jag har i dagsläget? Å andra sidan är stabilitet väldigt trevligt.

Månadens utgifter

Såhär fördelades våra inkomster under september månad.

Nu är det höst på riktigt, och hemmaprojekten börjar flytta in. Vi fortsätter arbetet med hallgarderoben, och den här månaden var det väggfärg och skjutdörrar som stod på tapeten (det var ju trots allt rean hos Skånska Byggvaror på just skjutdörrar som föranledde hela projektet). Dessutom kom äntligen rörmokaren och bytte vår hydropress till det facila priset av 4452 kr. Som om det inte var nog så passade vi även på att åka på Ulriksdals Slottsträdgårds äppeldagar förra helgen, eftersom vi fick ett presentkort av min arbetsgivare när vi gifte oss förra året. Ett äppelträd, ett körsbärsträd, några billiga (sjukt oväntat!) krukväxter, och ett gäng tulpanlökar fick vi med oss därifrån. Dessutom beställde vi ytterligare ett körsbärsträd, men det kan vi prata mer om nästa månad när det ska betalas… 😉 För en gångs skull så ska vi utnyttja denna påstått magiska planteringsmånad september till att utöka fruktträdsbeståndet rejält.

Som vanligt så är våra projekt inte så himla planerade, utan vi tar det som det kommer och gör det vi känner för och tycker är tillräckligt viktigt. Den här månaden råkade det bli spackling, målning och köksträdgård. Nästa månads kreditkortsfakturor kommer bli rejäla, men ingen ko på isen för det.

Inkomsterna var helt normala denna månad. Min är lite lägre än Herr Lugns för att min rörliga lön härstammar från en månad då jag bara jobbade (och därmed debiterade) 55h. Herr Lugns egna utgifter sticker ut lite från normalbilden pga. nya glasögon. Egentligen två par, men terminalglasen står ju arbetsgivaren för så de syns inte här.

De gemensamma utgifterna är de som vi delar lika mellan oss, medan tabellen till höger visar våra egna respektive utgifter inklusive hälften var av de gemensamma utgifterna.

Lyssnandet på Vi ska ha barn: handbok i jämställt föräldraskap (Marie Björk) väcker fortsatt en hel del tankar, men det mesta tycker vi är helt självklart. Barnet är ett gemensamt projekt, och därmed blir alla ingående kostnader gemensamma. Det gäller allt från ägglossningstest och gravidkläder till barnvagn och övriga tillbehör. Kanske tar vi det ytterligare ett steg längre genom att dessutom dela lika på kostnaden för garnet som jag stickar barnkläder av..? Stickningen är min hobby och vanligtvis något jag själv står för, men eftersom det blir barnkläder av just detta så blir utgiften gemensam.

Lika självklart är det att vi redan bestämt att vi kommer dela lika på föräldraledigheten, och dessutom vara hemma tillsammans så länge som möjligt. Fast helt genomheliga är vi inte, för jag har själv betalat mina p-piller… I jämställdhetens och ekonomins namn så borde alla preventivmedel också delas lika. Att inte skaffa barn är ett precis lika gemensamt mål som att skaffa barn. Som sagt, många tankar, och såhär långt är jag väldigt nöjd med sakernas tillstånd i vår relation.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s