Böckerna är mina följeslagare

När jag var yngre var jag en inbiten bokslukare. På rasterna var min näsa begravd i en bok. Hela loven spenderades med näsan i olika böcker. På engelskalektionerna på gymnasiet gjorde jag snabbt färdigt grammatiken och sen fick jag läsa vad jag ville resten av terminen. Det blev måånga böcker det. Att läsa och att lära sig grammatik och utöka ordförrådet går hand i hand, åtminstone för mig. Nej, jag kan inte alls alla grammatiska regler, termer, och skillnaden mellan de och dem i regelform. Jag har inte lärt mig att stava genom att traggla glosor, åtminstone inte så mycket på svenska, och jag har aldrig begripit vitsen med att göra språkinlärningen så komplicerad i skolan. Det mesta har jag fått gratis genom att läsa och skriva kopiösa mängder. Det har räckt och blivit över för att få högsta betyg i svenska och engelska, tala och skriva engelska så att en av mina universitetslärare inte ens förstod att jag var svensk under en hel termin, och dessutom har jag behållit glädjen jag erfar av att både skriva och läsa. Vad vore jag utan dem?

Tyska däremot lärde jag mig aldrig, trots fem års studier och ett VG i slutbetyg. Tragglande, knaggligt, osäkert och regelbaserat… jag knäckte aldrig läskoden så kom inte vidare. Nu har jag för länge sedan gett upp, även om jag i viss mån kan tolka instruktionsböcker när det krävs. Efter fem år så kunde jag ändå inte läsa en enda mening obehindrat, ens i en lättläst bok. Jag vet inte om det säger mest om utbildningen eller mig. Kanske säger det mest om mitt (eller lärarens?) begränsade intresse, men jag blev bättre på latin under ett års studier än motsvarande års tyska…

Läsandet har mer eller mindre alltid gått i perioder, både innehålls- och tidsmässigt. Mamma läste Pettson och Findus, Mamma Mu och Disney. Sen gick vi över till Harry Potter. Först läste hon för mig och sen läste jag för henne. Innan hela serien hade kommit ut på svenska så hade jag hunnit läsa alla själv på engelska tror jag. Mina tidiga tonår spenderades med alla böcker på temat hästar som biblioteket kunde uppbringa. Jag svalde mammas ansenliga samling deckare med hull och hår, och massa Guillou, Jean M Auel, Tolkien, mfl. De där engelskalektionerna på gymnasiet fylldes av Robert Jordans The Wheel of Time, som jag redan innan hade läst på svenska så långt det gick. De tre sista fick jag vackert vänta på eftersom författaren gick bort och Sanderson behövde lite tid på sig för att skriva den sista, som i slutändan blev tre böcker. Episk serie på mer än ett sätt, Tolkien kan slänga sig i väggen 😉

Ett tag satte jag en ära i att läsa klassiker i form av Moa Martinson, Ivar Lo-Johansson, John Steinbeck, Strindberg, Shelley, Dumas, Dickens, Swift, Shakespeare, Defoe, Moberg, Goethe, Hjalmar Söderberg, Jack London, Christie, Kafka, Voltaire, och jag vet inte vad. Det var en övergående period som säkert triggades mest av ganska avancerade litteraturstudier på gymnasiet. Jonas Gardell och Dan Brown var mer eller mindre ständiga följeslagare och favoriter, tillsammans med Michael Connelly och Roslund och Hellström.

När jag väl kom upp på universitetsnivå så blev studiernas läsbörda så stor att nöjesläsningen temporärt fick stryka på foten, men jag hann ändå med en hel del Hunter S Thompson, Stephen King och en salig blandning av vad jag nu kunde hitta på Stockholms stadsbibliotek. Under den här perioden så började jag även läsa bloggar i princip som böcker, dvs. hittade jag något som verkade lovande så började jag från början och läste rubbet. Mycket Mr. Money Mustashe, Familjen Fri, Frugalwoods, Minimalisterna och The Minimalists. Framför allt många sena nätter på MMM när jag egentligen borde ha sovit eller pluggat… The Secret Life of Stuff och Zero Waste Home ställde livet på ända, tillsammans med ovan nämnda bloggar.

Yrkeslivets början bjöd på högt och lågt i form av ex. Min mormor hälsar och säger förlåt, The Highly Sensitive Person: How to Thrive When the World Overwhelms You, Världen enligt Snusmumriken/Lilla My/Mumintrollet/Muminmamman, och en hel hög Selma Lagerlöf, men snart snöade jag in på personlig utveckling, verksamhetsutveckling och populärvetenskaplig litteratur i allmänhet. Tribal Leadership var bibeln på min förra arbetsplats, och vi uppmuntrades att läsa massor om allt hela tiden. Väldigt intressant och lärorikt, men man kan ju tycka att lite debiterbar tid borde ha kunnat avvaras för utbildning.

Här märks det att min hjärna börjar fatta att något inte stod riktigt rätt till. Böcker som Quiet: The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking, Your Brain at Work, Daring Greatly och The 7 Habits of Highly Effective People föreslår att jag försökte begripa mig på hur tusan jag skulle kunna hantera min nya verklighet. Vi blev matade med Väggen: en utbränd psykiaters noteringar av Pia Dellson, men inte tusan hjälpte det. Eller, det kanske hjälpte någon annan, men inte mig. Jag tror att jag hade blivit mer hjälpt av om någon hade sagt att jag inte behövde eller ens fick jobba övertid, och att jag hade stöd gentemot kund på den fronten. Dvs. att jag var tvungen att sätta min egen hälsa först, både för min egen och för arbetsgivarens skull.

Det där sista fick jag klura ut själv med hjälp av psykologer, läkare och magkänslan när väggen redan var ett faktum. Även här är anteckningsboken med mina lästa böcker tydlig – jag läste två böcker under hela 2017 – Skillnadens trädgård och Fokus på jobbet. Men det var för sent att klura ut det där med fokus när hjärnan inte kunde fokusera på någonting alls i mer än typ två sekunder. Trädgården däremot kom att bli mitt nya andningshål i tillvaron, tillsammans med fokus på relationer, familj och mental hälsa. Det tog ett bra tag för hjärnan att komma tillbaka på banan (om den nu kan sägas vara ”tillbaka” ens nu?), men utan att försöka så lyckades jag trots det läsa hela 36 böcker under 2018 och 2019. Teman som står ut är rensning, minimalism, lycka, hälsa, trädgård, fokus och relationer. Jag knyter ihop säcken om mitt nya liv och mina återvunna värderingar.

Såhär långt känns det inte som att jag har läst något alls under 2020, men räknar jag efter så är det trots allt tio böcker på listan (dessutom läser jag om Harry Potter varje gång jag är sjuk typ… beroende på antal sjukdagar så hinner jag olika långt varje gång, men de ”räknas” inte igen). Mitt nya livstema är såklart föräldraskap, graviditet, förlossning och bebisar, men trädgård, personlig utveckling och nära relationer finns kvar som ständiga följeslagare. I och med höstens intåg så börjar jag sticka igen, och nu har nog mitt läsande gått in i en ny epok: ljudböcker. Jag har stått emot lääänge och har alltid tyckt att det inte är att läsa ”på riktigt”, men nu har jag upptäckt att det har sina poänger. Min fantasi, min ”inre röst” och mitt eget tempo får stryka på foten, men samtidigt kan jag konsumera böcker och sticka samtidigt.

Ytterligare en fördel är att jag och Herr Lugn kan lyssna tillsammans, vilket åtminstone jag tycker är en väldigt trevlig kvällssyssla. Igår lyssnade vi färdigt på Pappalogi (Manne Forsberg), och har nu påbörjat Vi ska ha barn: handbok i jämställt föräldraskap (Marie Björk). Jag har redan lyssnat på den senare, men den var så bra att jag gärna lyssnar på den igen tillsammans. Vid sidan av det så lyssnar jag själv på Kärleken väntar: 42 tips för att stärka er kärleksrelation (Philip Bäckmo), och läser Skärmhjärnan: hur en hjärna i osynk med sin tid kan göra oss stressade, deprimerade och ångestfyllda (Anders Hansen). Hög igenkänning på den sista, även om jag tycker att han har dummat ned de vetenskapliga argumenten lite väl mycket… ibland blir det populärvetenskapliga lite för populärt, eller vad jag ska kalla det, precis som att gemene svennebanan inte skulle kunna hantera lite mer djuplodande förklaringar. Kanske är jag helt enkelt en snobb som har läst för mycket..?

Jag kände likadant efter Praktika för blivande föräldrar när jag jämförde min egen åsikt med de negativa recensioner som boken fått på bla. Adlibris. Jag uppskattar det lite kalla och rent vetenskapliga perspektivet och försöket att förklara företeelser utan att blanda in för många känslor. Vi snöar in så mycket på vad som rent subjektivt är bra eller dåligt, och glömmer lätt bort att de flesta av oss i västvärlden försöker optimera skiten ur en situation som ur ett globalt och historiskt perspektiv redan är i det närmaste optimal. Rent medicinskt så är allting okej så länge du har koll på din försörjning och tar hand om barnets mest basala behov, dvs. du har säkrat barnets nuvarande och framtida överlevnad. Allt annat är fluff och bonus.

Barnet kommer inte dö för att du någon gång lämnar det skrikandes och går därifrån för att undvika att slänga det i väggen av frustration och ren utmattning. Det senare skulle det däremot ta skada av och kanske till och med dö av. Av två onda ting så är det första minst ont. Att påstå att de förespråkar skrikmetoder tycker jag är lite magstarkt eftersom de i nästa stycke säger att de själva aldrig har lyckats lämna ett gråtande eller skrikande barn utan att trösta det… but I digress. Poängen är att jag alltid får en liten bitter bismak av elitism när jag hittar böcker som liksom dumförklarar läsaren och undviker de delar som jag själv hade varit högst intresserad av att läsa. Eller från andra hållet när jag försöker diskutera känsliga ämnen med andra människor som liksom sätter en ära i att missförstå en med vilje, eller kanske bara har noll vana i att kartlägga alla åsikter och fakta som de kan hitta och sedan tänka och/eller resonera sig fram till sin egen åsikt. Mäkta frustrerande!

Ge mig alla infallsvinklar så kan jag dra mina egna slutsatser och själv forma mina åsikter. I’m such a snob… tror jag. Jag tror att jag har läsandet att tacka för den lilla detaljen i mitt pyske också.

Har ni några favoritböcker på temat föräldraskap, barn, trädgård eller personlig utveckling som jag verkligen inte får missa? Gratisperioden på Bokus Play går snart ut, men det är inte helt otänkbart att jag kostar på mig en förlängning, tillsammans med bibliotekskortet och en Kindlebok då och då.

En reaktion till “Böckerna är mina följeslagare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s