Sinnesfrid: dramafria relationer

Vad är det med folk som dras till människor som de inte kommer överens med, eller som verkar sätta en ära i att liksom aldrig vara riktigt glada, ärliga, genuint snälla eller bara liksom bråka hela tiden? Alltid är det något som är fel. Folk som alltid gnäller på jobbet. Folk som bor ihop med partners som gör dem elaka och olyckliga. Folk som överhuvudtaget umgås med folk som gör dem elaka och olyckliga. De tjafsar om det mesta, tävlar om att hela tiden ”ha rätt”, konsumerar för att passa in bland människor som de ändå inte tycker om, underhåller relationer som inte ger dem någon energi, snackar skit om sina ”vänner” och/eller kollegor bakom deras rygg… varför bondar människor över negativitet? Jo, jag vet varför (The Practical Benefits of Outrageous Optimism), men ändå. Det är helt kokobananas. Har vi så liten tilltro till vårt eget värde och människorna omkring oss att vi inte vågar annat?

Jag har gett upp på relationer som bara tar energi. Inte helt, för vissa människor tycker man om och vill inte överge oavsett hur dramatiska de är (ex. familj), men som regel så står jag inte ut med drama queens. Jag har inte ens tillräckligt med energi för att riktigt försöka stå ut med dem. Jag vill ha djupa relationer med människor som är snälla, ärliga, optimistiska och hänsynsfulla, och som genuint vill alla väl. Som behandlar mig med respekt. Som blir glada för att jag är glad, oavsett över vad. Människor som inte tvingar sin vilja igenom genom att ge andra dåligt samvete. Människor som inte gnäller om allt hela tiden och aldrig är nöjda, samtidigt som de inte förmår göra någonting för att förbättra sin situation.

Det var faktiskt på mitt första jobb som jag lärde mig att det finns massa människor som lever sina liv med optimism. Som ser varje problem som en möjlighet eller positiv utmaning att lösa. Som har alla förhoppningar om framtiden och tror – nej vet – att de (och andra) kan göra precis vad som helst bara de prioriterar rätt och försöker tillräckligt mycket. Jag lärde mig vad konstruktiv feedback faktiskt är – att stötta människor i att förbättra vad de gör och hur de gör det, inte att kritisera den de är. Jag lärde mig att jag kan välja själv och att mitt liv är mitt eget, men också att jag ibland måste försvara min rätt att leva mitt liv som jag vill med näbbar och klor för att inte sjunka tillbaka i medioker svennebananmentalitet där det alltid är fel på allting.

Har ni någon människa i er närhet som på något sätt har resignerat sig till att livet suger och därför är det ingen mening att försöka förbättra? Någon som inte tror att de kan påverka sin egen hälsa eller situation överhuvudtaget? Någon som alltid pratar om förändring men aldrig gör något för att den ska ske? Någon som ger nedsättande kommentarer om ditt utseende, dina värderingar, dina intressen, eller dina (positiva) prioriteringar i livet, eller liknande? Som mest verkar avundsjuk och har en väl förankrad vana av att alltid försöka trycka ned dig i skorna, oavsett om de är medvetna om vad de gör eller inte?

Att försöka hjälpa en människa som inte vill bli hjälpt är bland det mest frustrerande man kan ge sig på. Man kan inte tvinga människor till positiv förändring, oavsett hur goda ens avsikter är. Inte ens om de ber om hjälp men samtidigt är helt oförmögna att ta ansvar för sig själva och se till att en förändring sker. Man kan inte ta ansvar för en annan (vuxen) människas liv på bekostnad av sitt eget. Herregud vad det är svårt att acceptera. Det enda vi kan göra är att kultivera de relationer vi har som ger oss tillräckligt med energi tillbaka.

You can’t change the people around you, but you can change the people around you.

The Minimalists

Kan man bara hjälpa människor som är redo att bli hjälpta? Annars blir man väl en tjatig gnälltant själv, som tar mer energi än man ger.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s