Köpa kylskåp med ”växeln i fickan”

Vårt kylskåp läcker. Igen. Vi hade ju en gammal vattenskada i köket redan när vi flyttade in. Den var torr sedan länge och de förra ägarna hävdade att det var kylskåpet som hade läckt. Det golvet lades om i mitten av januari i år, curtesy of vår hemförsäkring. För några veckor sedan var det blött igen. Dräneringen i kylskåpet rengjordes men det verkade inte hjälpa. Den nya parketten tog lite stryk men torkade trots allt bättre än jag hade förväntat mig. Den minimala skadan kommer inte att synas när kylskåpet är på plats, men den är en tydlig varning: vatten + parkettgolv = skit pannkaka, även om det bara rör sig om några droppar. Den här gången har Gorenjekylen av okänd ålder gjort sitt.* Bajs, typ, och de 25 tkr som vi såg fram emot att putta in på sparkontot just den månaden blev genast en mindre summa.

Men vänta lite nu. Får det vara såhär enkelt?

 1. Vi tog ett beslut att byta ut kylskåpet.
 2. Herr Lugn googlade lite. Visade vad han hade hittat.
 3. Jag läste på lite mer för att bilda mig en egen uppfattning.
 4. Kanske en timme senare hade vi beställt det mest energisnåla kylskåpet vi kunde hitta.
 5. DHL levererade dagen efter.
 6. Sparkontot blev påfyllt med 17 tkr istället för 25 tkr i slutet av månaden.
 7. Häpp.

Ja, det får vara såhär enkelt. Jag kommer alltid tillbaka till MMMs gamla klassiker Give Yourself the Gift of Not Worrying About Money, och ju längre vi kommer desto tydligare blir det. Nej, mer sparpengar betyder inte att du aldrig behöver tänka på pengar eller planera större inköp, men de inköp som måste planeras blir större, och de problem du ”behöver” oroa dig för blir färre till antalet. Det krävs inte ens speciellt mycket pengar för att vanliga orosmoln som vitvaror, glasögon, några nätter på sjukhus, mm. ska sluta vara orosmoln av ekonomiska skäl. En stund senare kan du sluta oroa dig för hur ni ska klara skivan om ni blir arbetslösa, eller hur ni ska kunna överleva på föräldrapenningen om ni vill vara hemma mycket med barnen.

Jag minns fortfarande när en hundralapp var en hel förmögenhet, och jag slet häcken av mig i timmar för att sortera och dela ut reklam för typ ingenting betalt. Den sämsta lönen jag fick var 21 kr för ca 3h arbete, men allt som oftast var det närmare 150-200 kr. Eller mitt andra jobb på ridskolan som gav ca 800 kr för en helg (06.00-18.00 lör-sön). Ville jag ha ett par jeans eller en ny tröja så var det sparande eller tigga av mamma som gällde, och samma Levisbrallor som ”alla andra” hade kunde jag bara drömma om för det var H&M som gällde.

Spola framåt ett tiotal år så har lönen gått upp massor, arbetstiden gått ned lite (jämfört med studier + extrajobb), och marginalerna ökar ständigt i takt med att vi blir smartare och lånen mindre. Att leva på betydligt mindre pengar än man drar in är som magi för både den psykiska hälsan, friheten och valmöjligheterna. Jag kan fortfarande få lite ont i magen vid tanken på att taket kanske måste bytas mer snart än jag är bekväm med, men egentligen handlar det inte om de rena pengarna utan snarare om att våra planer kanske skulle behöva ändras. Kanske behöver vi då jobba ytterligare ett år eller bara skjuta upp andra byggnadsprojekt en stund. No big deal.

Just vad gäller kylskåpet så var det en baggis att fixa, och utlägget kändes knappt. Dessutom gick vi från en elförbrukning på 350 kWh/år till 75 kWh/år. Det är pengar och planet det också!

Har ni några utgifter som ni brukade oroa er för som ni inte ens tänker på längre utan bara tar som de kommer?

*Jag skäms lite över att vi inte gjorde några större försök att felsöka och laga det gamla kylskåpet, men det ekonomiska resonemanget ovan står jag fast vid i alla fall 🙂

2 reaktioner till “Köpa kylskåp med ”växeln i fickan”

 1. Visst är känslan underbar! Jag kan nästan känna att den är berusande när något går sönder. Tråkigt förstås men det blir lite vatten på en gås och sedan får man optimera inköpet (vilket jag gillar också).

  Vår fjärrvärmeväxlare gav upp här för ett tag sedan. Det var en nätt summa på 30K att byta. Diskmaskin, köksfläkt, tvättmaskin och torktumlare har också gett upp under våra dryga fem år i huset… Torktumlaren blev en begagnad och det andra nytt.

  Här näst väntar tegelfasadens fogar och en omläggning av papptaket…

  Gillad av 1 person

  1. Det är den – det känns nästan som att man gör något förbjudet. Hur sjukt är inte det? Det säger en hel del om hur mycket tid människor i min omgivning spenderar på att gnälla om dylika ”oväntade” utgifter, tror jag.

   Ojdå. Jag tycker vi har haft en hel del att stå i med mindre vattenläckor, men den största kostnaden såhär långt är hydropressen som ska bytas nu på tisdag. All el ska dock kollas och ev. dras om – där väntar vi bara på att elektrikern ska få tid med oss.

   Jag väntar med spänning på allt du lär dig om tegelfasader och tak 🙂

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s