Vissa försäkringar tycker jag fortfarande är värda pengarna, men i takt med att kapitalet har växt så har jag även blivit mer kritisk, och dessutom har jag upptäckt några saker som jag aldrig hade vetat om jag bara hade lyssnat på gemene svennebanan eller dagligmedia.
Visste ni exempelvis att man kan vara föräldraledig utan att ta ut föräldrapenning? Det innebär i praktiken att du och din partner kan vara lediga från jobbet från förlossningen och fram tills dess att barnet är 18 månader, utan att använda alla precious ”dagar” från Försäkringskassan som alla pratar sig hesa om. Aldrig har jag hört någon nämna ett ord om att det går att vara hemma längre än Fk säger utan att gå ned i arbetstid eller ta ut semester. I praktiken innebär det väl att man är tjänstledig, men det är en tjänstledighet som arbetsgivaren inte kan neka (!) för det står i lagen.
Det här är verkligen ingenting som svennebanan brukar prata högt om, eller är vi bara helt döva?
Nu när vi på allvar har börjat planera för att bli fler i familjen så är det mycket att lära och planera inför. Ponera att vi skulle vilja vara hemma tillsammans med bebis i 1.5 år, hur mycket pengar skulle vi behöva? Hur snabbt skulle vi kunna spara ihop det om vi verkligen satsade?
I dagsläget gör vi av med 23-30 tkr per månad inkl. amorteringar och rubbet, allt beroende på hur mycket lyxig mat och hur många hemmaprojekt vi unnar oss. Alltså skulle vi behöva 276-360 tkr per år för att kunna vara lediga båda två. När vi hårdsparar så kan vi lägga undan ca 25-30 tkr/månad just nu. Summa summarum: om vi verkligen bestämde oss så skulle vi kunna spara ihop de pengar vi behöver för att vara hemma tillsammans i åtminstone ett år på ca 9-15 månader. Inte en helt omöjlig tidsrymd när vi pratar graviditeter. Då har vi inte ens räknat med de pengar som ligger och skvalpar i ISKarna eller på räntekonton öronmärkta för el, växthus, renoveringar och whatnot. Med skiftande prioriteringar så kan kapitalet definitivt omfördelas.
Resultatet av att vi lever på en lön redan nu är ju dessutom att en förälder kan vara hemma så länge den andra arbetar, alldeles oavsett vad samhällsapparaten tycker om det. Eftersom det dessutom bara skiljer några hundralappar mellan våra löner, så spelar det ingen roll vilken förälder som är hemma eller vem som jobbar, och vi kan utan problem dela upp tiden på godtyckligt sätt som känns bra – båda jobbar halvtid, eller den ena jobbar 60% och den andra 40%, osv. Om man tycker att SGI är viktigt (högst avhängigt ens position på arbetsmarknaden och storleken på det egna kapitalet skulle jag säga), så kan den ena ta ut föräldrapenning och den andra vara tjänstledig, eller någon annan spexig kombo. Möjligheterna är i princip oändliga.
Med detta inte sagt att vi båda kommer vilja vara hemma tillsammans på heltid under en längre period, men bara vetskapen om att det är teoretiskt möjligt är helt fantastisk. Det går att lösa, om det skulle visa sig fungera bra för just vår familj. Just familjelivet är ytterligare ett område där jag uppskattar Sara Bäckmos val och ståndpunkter väldigt mycket. Jag tycker att det känns väldigt vettigt att optimera livet efter barnens behov, vad de än är. Om det betyder att man är hemma på heltid i 3-4 år, att barnet börjar på förskola på maxtid vid ett år, eller ett mellanting där barnet är hemma till x år och sedan kortare dagar på förskolan, ja det får framtiden utvisa. Jag kan tro vad jag vill om vad som kommer passa oss och lägga massa värderingar i det nu, men egentligen har jag ju ingen aning. Jag har bara en känsla av vad jag tycker är rätt, fel eller bara meh, men som allting annat så kommer de åsikterna att ändras med tiden. Eller inte. Ingen vet.
Ekonomiskt savvy people som ni brukar ju ha koll på läget – är det någon av er som har utnyttjat detta? Finns det några fallgropar som vi borde vara medvetna om? Förutom då att ens SGI bara är skyddad under barnets första levnadsår, och SGI är som vi alla vet svennebanans sista livlina, åtminstone om man ska tro pappa staten.
Vi tog ut 1/4 dagar om jag inte missminner mig. Sedan har vi använt dagarna till att vara hemma kring lov och sådant. Tycker det är helt vettigt att vara hemma länge – eller i alla fall planera för det.
För vår del var det tydligt att vår son krävde mer än oss och mådde bra av att börja FSK -men det stimulit går ju att ordna på annat sätt. Just fritids gillar han ju också och blir besviken om man hämtar tidigt… Tvärt emot vad jag vill och som känns bra i pappahjärtat. Brukar ändå rycka hem ungen vid tretiden (flexibelt jobb).
Så kör ni på – skapa förutsättningar för era planer men ta det som det kommer. Precis som livet i stort 🙂
Fö känns våra ekonomier rätt lika. Vi gör också av med 20-30K beroende på månad och just 25-30K är vad vi brukar spara till ISKn.
GillaGilla
Tog ni ut kvartsdagar medan ni var hemma på heltid alltså? Det känns nästan för bra för att vara sant i detta arbetsfixerade land på något sätt… speciellt att man då kan vara hemma *tillsammans* under en längre tid än dubbeldagarna föreslår.
Det låter jättehärligt ändå, och skönt att du känner att det var/är så pass tydligt vad som passar Jr bäst. Kanske har ni hittat en bra kompromiss mellan lektid med kompisar vs. hemmatid med dig/er, trots besvikelsen? 🙂
Om man planerar för det dyraste scenariot så brukar allting lösa sig väldigt bra oavsett vad som händer. ”Spara för friheten att kunna välja” tycker jag summerar kärnan i väldigt mycket av det vi gör.
Eller hur, jag har tänkt på det också 🙂 Nu är det mycket av våra penningar som har gått till/går till målsparande för växthus, staket, buffert, och lite ytskikt, men jag ser fram emot en tid när rubbet hamnar i ISKen igen!
GillaGilla
Vi har ungefär samma ekonomiska läge som ni och vi var lediga tillsammans i ett år. Därefter var jag hemma själv några månader (men i praktiken hade sambon semester en hel del) och sen började lillen förskola på 25% och min sambo jobbade 25% och var hemma resten. Vi hade inte tänkt börja på föris så tidigt, men precis som herr IGMR så upptäckte vi att det var det rätta för just vårt barn så vi körde en trappa med 25%, sen 50% och sen 75% under ett drygt halvår.
Vi tog ut ca 3 föräldradagar i veckan under vårt lediga år. Från början sa vi att vi var beredda att lägga 200 000 kr på detta år – men när vi räknade ihop året så hade det gått plus minus noll faktiskt 🙂 Så det gick runt på att den ena av oss tog ut 3 dagar, så sjukt skönt! Vi passade på att bo lite i sommarstugan och 2 månader på Teneriffa och hyrde ut vårt hus under tiden, det hjälpte ju till 🙂 Men vi gjorde också av med mycket mindre än vanligt under detta år.
För oss var det skönt att se till att SGIn blir kvar – inte för att vi har behövt den men det var ändå skönt. Efter ett år var båda väldigt sugna på att jobba igen och om vi får ett barn till (vilket jag hoppas) så kommer vi vara lediga tillsammans första året och sen jobba 50% var. Det tror vi vore optimalt för oss 🙂
Lycka till med era planer! Det är sjukt värt att vara föräldralediga ihop!!
GillaGillad av 1 person