Det är tomaternas år i år

I skrivande stund så har vi skördat 12.1 kg tomater på friland, och det finns mer än dubbelt så mycket kvar därute. Utöver det så har vi frossat i ca 300 körsbärstomater från inomhusodlingen, och minst 7 kg körsbärstomater från lådorna på altanen. Jag brukar ju säga att man inte kan få för mycket tomater, och det tror jag fortfarande inte, men förutom att vi klår alla våra tidigare rekord med hästlängder (2018: 12 kg som ruttnade pga. frost, 2019: 15 kg) så är vi nog uppe och nosar på de mängder som vi faktiskt klarar av att äta under ett år. Woho!

Missförstå mig rätt – jag skulle gärna äta färska tomater varje dag året runt, men det är ju inget alternativ när man odlar själv. Ärligt talat så är det inget alternativ om vi köper tomater heller, för då lägger jag hellre de pengarna på något annat. Men det är åtminstone teoretiskt möjligt om man tycker att man har råd med det. Men när man odlar själv så är det snarare så att man får försöka äta sig tillräckligt mätt på färska tomater när det är säsong, för att sedan klara sig på de såser, röror och hela tomater som man fryser eller konserverar.

Inomhustomaterna som de såg ut i maj. Sådda i början av december 2019 men nu har de gjort sitt.

Om två dagar får vi hem en laddning med 30 st Weckburkar som ska fyllas med snålröra och krossade tomater. Vi hoppas att de kommer få plats i frysboxen tillsammans med blåbär, hallon, spenat, brytbönor, mangold och annat godis. Hoppas hoppas att brysselkålen faktiskt bildar fina huvuden nu också! Det kommer små pluttar i alla bladveck, men än är vi inte hemma.

I år har vi odlat 180 st tomatplantor in alles, och än så länge är det sorterna Costoluto Fiorentino, Vilma och Cherry Falls som vinner överlägset. Övriga sorter kan vi skrota till nästa år, för de ger helt enkelt inte tillräckligt mycket tomater för att vara värda besväret. Planerna inför nästa år är att aktivt leta efter fler härdiga och rikgivande sorter som fungerar bra just hos oss och som ger tillräckligt mycket för det utrymme de tar i anspråk. Jag har inga problem med att huset svämmar över av plantor i maj-juni varje år, men 180 rangliga tomatplantor var på gränsen. Hittar vi bättre sorter så borde vi ju kunna minska antalet plantor men ändå få tillräcklig avkastning framöver.

Vet i tusan om det inte är blåbärsår i år också, eller så ser det alltid ut såhär här omkring. 10-15 liter har vi fått ihop i alla fall. Kanske är det bara tålamodet och tekniken som har förbättrats sedan förra året?

Jyckar i blåbärsriset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s