Nu får tomaterna flytta ut!

Tiodygnsprognosen visar nattemperaturer mellan 8-14 grader. Vet ni vad det betyder? Årets stora utplantering tar sin början! Först ut igår kväll blev 34 tomatplantor och 3 kålplantor. Passande nog så spöregnade det precis innan – perfekt planteringsväder.

Två klippningar av vår gräsmatta ger såhär mycket (lite) gräsklipp. Dags att sätta upp en skylt och tigga grannarnas..? Tomater och sockerärtor bor här än så länge. Kanske får de sällskap av jätteverbena och rotselleri, eller purjolök och slingerkrasse, eller… ja vi får väl se.

Följande sorter åkte ut på friland och i odlingslåda:

  • 30 st högväxta tomater Costoluto Fiorentino
  • 4 st busktomater Vilma
  • 1 st palmkål Nero di Toscana
  • 2 st grönkål Dwarf Green Curled
Bästa busktomaten Vilma fick sällskap av palm- och grönkål. Vi är jättedåliga på att äta tillagad grönkål så dessa ska ätas färska i sallad och på burgare – därav placeringen uppe på altanen. För infrysning och tillagning storsatsar vi istället på broccoli och brysselkål – mumma!

Vi håller på att bygga fyra nya odlingslådor till altanen också, och har nu planterat i den första. Vi har kombinerat delar av hel- och halvpallkragar för att få lådor som är 60×120 cm. Fyra låsbara hjul på varje gör att de inte är omöjliga att flytta vid behov, även om de väger en hel del. Lådorna har (som allting annat vi gör av trä) målats med linoljefärg, denna gång Vit gräddton från Ottossons som även det flagnande altanstaketet ska målas med. Samma sak med ytterdörrar och fönster när det blir dags för det.

Både vi och växterna drar en lättnadens suck, men kvar inne står hundratals plantor och stampar. Som ilskna tonåringar är de – släpp ut oss! Lite i taget bara så kanske vi till och med har fått ut allt innan valpen kommer hem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s