Spenatskörd

Igår kväll kunde det inte hjälpas längre – två av fem spenatsorter var på väg upp i blom och behövde skördas, pronto! 3.3 kg spenat sköljdes, hackades, förvälldes och packades. Nu har vi 13 påsar á 250 g spenat i frysboxen, och förra årets skörd är inte ens slut än. Det beror dock bara på att vi fortfarande snålar med vår egenproducerade mat… sparar till speciella tillfällen, typ. Men hamstern i mig är nöjd, och en verklighet där vi kan äta fritt av det vi odlar utan att behöva stödköpa något känns inte alltför avlägsen.

Ute på friland hinner vi få en lika stor spenatskörd till om det vill sig väl, då de sorterna verkar lite mer ovilliga att gå upp i blom i värmen. Sedan tar sommargrönsakerna över tills på höstkanten då vi sår ny spenat för höstskörd och övervintring. Jag gör en mental notering om att fem fröpåsar inte är tillräckligt, såvida inte årets mangold blir jättebautamassor stor 😉

Målet är att det allra mesta som vi producerar ska frysas in i glasburkar, och vi jobbar på att utöka samlingen av framför allt Weckburkar. Denna gång fick det dock bli fryspåsar. Hur många burkar behövs det, liksom? I vilken storlek och form? Hur mycket äter vi av varje gröda, både per år och tillagningstillfälle? Min mathantering var helt plastfri, men det var innan vi började odla! Det kommer ge sig med tiden, och drömmen om hyllor, frys och kyl fyllda med vackra glasburkar finns kvar.

Satan vad det är roligt att odla mat i meningsfulla mängder!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s