Nytt golv och ett vitt hål i väggen

Vårt nya köksgolv är på plats, och vattenläckan är ett minne blott. Det blev Forbo 3-stav Harmony i klarlackad ek. Mycket snyggare än jag hade förväntat mig efter att ha dreglat över diverse enstaviga parkettgolv i ek, ask och valnöt innan vi sansade oss och stoppade tillbaka plånboken i fickan. Icke att förglömma att ovanstående fås till det förnämliga priset av 3000 riksdaler, dvs. självrisken på villaförsäkringen (låg pga. välkomsterbjudande). Dessutom kompletterar de socklar som saknas och sätter in vattenskydd i skåpet under diskbänken, till synes utan extra kostnad. Två snickare har kört järnet i två dagar, och imorgon är det bara socklar, trösklar och skafferiet som ska tillbaka, sen är det färdigt. Snyggo!

I sovrummet är det en annan historia – där står en före detta orange furugarderob på tork. Insidan är målad med sista lagret antikvit linoljefärg från Ottossons färgmakeri, men ska torka i ungefär en månad innan våra kläder får flytta tillbaka. Jag vet att den tekniskt sett är torr efter 3 dygn per lager utan tillsatt torkmedel, men här chansas inte. Färgtillverkaren som var med i Hundra procent bonde för typ hundra år sedan sade att det var bäst att vänta upp till fyra veckor innan man ställer något på nymålade ytor, annars kan det bli märken. Den inbyggda bokhyllan i hallen fick torka i en månad, och där har vi inte haft några som helst problem ens med att tunga böcker ”klibbar” eller lämnar märken efter sig.

I gästrummet står resten av garderobsdelarna på vänt medan snickarna grejar i köket, alla i olika stadier av färdigställande. Så fort köket är klart så åker målerigrejerna fram igen! Den gamla klädstången var i metall med ett brunt plasthölje över som sviktade betänkligt, och var fäst med skruv som gick igenom innerväggen och tenderade att fastna i mina finaste stickade tröjor på översta hyllplanet. Den nya blir en målad rundstav i ek med mässingsfästen som kommer hänga i taket istället för i de spinkiga innerväggarna.

Precis såhär fulfuruorange var hela garderoben.

Just nu kliar det i renoveringsfingrarna, och jag har spenderat många timmar idag dreglandes över tapeter och färger till köket, sovrummet och kontoret. Bäst att ta tillvara på energin och inspirationen när den finns.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s