Hur många pengahinkar har ni?

Så kom dagen då ISKen kämpade sig över 400 tkr! Till största del med hjälp av nysparande, vilket för min del blev helt outstanding med nästan 42 tkr denna månad på grund av inkommande miljöbilsbonus. Det kommer inte riktigt synas i månadsrapporten eftersom vi redovisar de faktiska transaktionerna för månaden, medan kreditkorten gör att vi betalar dem en dryg månad senare, men det var nu det hände, jag lovar 😉

Vi är tillbaka på banan efter årets utgiftsfest i form av hus, tillbehör till hus, och bröllop. Lönerna rullar in som de ska varje månad, och möjligheten att gå ned i arbetstid är en öppen diskussion med mina chefer. Jag är mest nyfiken på hur det skulle påverka lön och pension, för jag tvivlar inte en sekund på att livet skulle bli rikare och att jag skulle må bättre av att jobba mindre på lönekneget. Som det ser ut just nu jobbar jag hemifrån en dag i veckan, vilket fungerar bra. Mindre pendling, mindre krav, mer effektivt jobb, mer hundmys, och större frihetskänsla = winwinwinwinwin. Min kund vill fortfarande anställa mig (= bra betyg för en konsult), så situationen kan knappast bli bättre.

Vår lättillgängliga buffert är tillbaka på 125 tkr, och efter att ha gjort ytterligare research så känner vi oss väldigt nöjda med det. Faktum är att det nästan känns som att vi har tagit i i överkant med tanke på att en ny vattenpump kostar under 20 tkr, en ny värmepump + panna uppåt 100 tkr, och att lägga om taket drygt 150 tkr. Sen kanske det blir lite jobbigt om vi behöver åtgärda alla de sakerna samtidigt, men vi har bra löner in varje månad, en kombinerad kredit hos Everyday på 100 tkr (som naturligtvis skulle betalas av innan den började ticka ränta, precis som vanligt), och om det verkligen brinner så finns ISKarna att tillgå. I allra värsta fall så kan vi låna pengar eftersom vi köpte hus för mycket mindre än vad bankerna tyckte att vi hade råd med.

Ibland kan jag bli lite putt på att vi har så mycket lån, men det var ett högst medvetet beslut, och vi amorterar som sagt i runda slängar 20 tkr/mån för att så småningom ta oss ur det hålet. Sett till nettoförmögenheten så var det ganska länge sedan hålet var ett faktiskt hål, så ett visst lugn har infunnit sig i magen.

Jag har läst en hel del om folk som öronmärker pengar hit och dit. Det är underhållsfonder, målsparande, barnsparande, semestersparande, nöjeskonton och jag vet inte vad. Blir det inte rörigt att hålla ordning på allt, och mindre effektivt att förvalta när det är så många olika hinkar? Jag kan förstå att man behöver låsa pengar på olika sätt om man har svårt att hålla tassarna borta, men annars? Vad har jag missat? För det känns som att jag eventuellt har missat något väsentligt genom att bara ha två hinkar (sparkonto + ISK), men jag kan inte komma på vad det skulle vara?

Vår grundprincip är numera att vi inte spenderar pengar. Vi köper inte saker vi inte verkligen behöver eller vill ha, och vi vet att vi har ett tillräckligt hälsosamt sparande för att känna oss trygga och kunna hantera den stora merparten av alla förutsedda och oförutsedda händelser som är någorlunda troliga. De händelser vi inte kan hantera själva (än) har vi försäkringar för – i dagsläget villaförsäkring och olycksfallsförsäkringar. Medlemsskapen i fack och a-kassa blir mer och mer redundanta, och några livförsäkringar har vi inte heller.

Vem som helst av oss skulle kunna kola vippen imorgon och den andre kan betala räkningarna, bo kvar i huset, och vara sjukskriven eller arbetslös i flera år utan större problem. Dessutom ärver vi varandra, så vad är det folk är så rädda för? För rädda är de, och väldigt få verkar kunna få in i sina huvuden hur mycket hängslen och livremmar vi faktiskt har. Jag börjar hålla med MMM om att hans variant av FIRE är den riktigt fega metoden – att först spara ihop tillräckligt för att stashen aldrig ska ta slut, för att sedan göra vad man vill. Det riktigt svåra är snarare att våga hoppa utan femton fallskärmar. Jag fattar att det här låter som privilegierad bullshit för gemene svennebanan, men om man tjänar hyfsat med pengar så är det faktiskt inte speciellt svårt att spara sig till större frihet och ekonomiskt lugn. Det kräver rannsakning, ärlighet och aktion. Man kan inte tänka sig till det, utan man måste göra saker. Genomföra förändringar. Är det där skon klämmer?

Ojdå. Jag blir lite (höh, mycket) frustrerad när jag blir ifrågasatt och människan i fråga inte ens verkar befinna sig i samma solsystem… Ärligt talat så blir jag mest arg på vilken soppa folk sätter sig i. Vad är det för liv att ständigt oroa sig för än det ena, än det andra? Men tillbaka till om vi faktiskt behöver öronmärka pengar eller inte!

Om vi verkligen skulle behöva en ny bil så får vi väl ta och köpa en ny bil då… likaså semesterresor, renoveringar, löpande underhåll, barnens körkort, mm. Varför detaljstyra genom att ”målspara” till dessa saker? Vi vet ju ändå inte hur mycket de kommer (eller inte kommer) kosta. En stor grej som vi eventuellt inte kan ducka är kommunalt vatten och avlopp, och det skulle kunna gå på uppåt 250 tkr om 11-25 år (ja det är det officiella tidsestimatet). Är det inte bland annat det ISKen är till för? Långsiktigt sparande? Pengar är pengar är pengar, oavsett var de ligger. Eller?

Hela vårt sparande är ju en typ av målsparande, bara det att målet är att leva ett bra liv med lugn i magen och ökande frihet. Om något så känns det som att det skulle vara lättare att spendera mer pengar om vi delade upp det… om vi hade ett renoveringskonto, ett bilkonto, ett nöjeskonto, osv. – är det inte en slippery slope till att man får spendera alla de pengarna på respektive renovering, bil och nöjen då, bara för att de finns med ett uttalat syfte? Lite som att ha en budget där man ”får” spendera x kronor i en viss kategori, och därmed gör det bara för att man får.

Hur många pengahinkar har ni, och varför?

 

En reaktion till “Hur många pengahinkar har ni?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s