Fru Lugns resa: Underbara prylar: tekulan 21 maj 2014

Fru Lugns resa är en serie inlägg som jag har publicerat på någon av mina tidigare bloggar, de flesta skrivna under perioden 2014-2015 när jag som mest intensivt rensade och omvärderade det mesta i mitt liv. Inlägg som jag vill ha kvar, som säger något om min resa mot frihet, och som förhoppningsvis kan skapa resonans hos någon som är i början av sin egen resa. Hav tålamod och överseende, jag var blott en liten ensamstående 24-årig korridorsboende ingenjörsstudent!

Nedanstående inlägg publicerades första gången 21 maj 2014.


De finns i alla former, material och storlekar. Jag hade till och med en ärvd i nysilver som var formad som en tekanna, men använder en vanlig silvariant med klämmekanism i rostfritt stål – typen som fungerar utmärkt, håller i evigheter och kostar nästan ingenting.

Varför jag tyckte tepåse var bättre har jag redan förträngt, alternativt aldrig funderat över då jag vuxit upp med tanken att löste är snordyrt.

Saker som blir skräp:
Påste: kartong, ev. plast runt kartongen, påse runt tepåsen, tepåse, snöre, etikett, nit, växtdelar
Löste: växtdelar

Kostnaden då? Jag betalade 149 kr/kg för mitt senaste lösviktste, och en tesked ska visst väga ungefär 3 gram. Det blir alltså 0,447 kr/mugg. Mina vanliga chaitepåsar (Twining’s Voyage Indian Chai) kostar 1,36 kr/påse. Den billigaste (typ Yellow Label) 0,29 kr/påse, men så smakar det ju därefter också och jag är hellre utan. Lite samma tänk som med själva tekulan – varför köpa något alls om det inte håller länge eller smakar gott? All for att köpa dyr kvalitet och samtidigt färre saker!

Om vi ska göra ytterligare en liten jämförelse så kostar mitt kaffe med samma muggstorlek 1,38 kr/mugg, och ska vi tänka ytterligare ett varv kan vi ju jämföra med det kaffe och te jag köpte på Harrods också, men då måste vi komma ihåg att jag fick två tjusiga metallburkar som kommer återanvändas tills de faller i småbitar också 🙂

Harrods no. 42 Earl Grey kostade £7.95/125g och blir således 6,37 kr/mugg. Harrods traditional coffee för £12.95/250g blir 12,11 kr/mugg. Det tycker jag är dyrt, för att inte tala om ”lyxmärkesfaktorn” som alltid bidrar med stor kostnad, men det var det värt den enda gången det hände.

Min slutsats: nej, jag kan inte påstå att te är dyrt – inte ens löste som under min uppväxt ansågs vara en lyxvara. Bara det faktum att löschai smakar mer än dubbelt så bra som påsvarianten men är mycket billigare än det förra… matematik vinner över fördomar och antaganden 😉 Och något att fundera på nästa gång jag vill köpa kaffe eller te ute (lol).


Fem år senare…

Vi använder fortfarande bara löste och vanliga tesilar, och resterna hamnar i Bokashikomposten som blir näring till köksträdgården. Den enda skillnaden är att vi har fyra tesilar istället för en, och har kurerat en tekollektion som består av Psycho Lemon, Skansens gröna och Yellow Label. Jag köper nästan aldrig kaffe ute, och gör jag det så sitter jag kvar på caféet eller tar med i termos. Harrodsburkarna används fortfarande varje dag, nu med Psycho Lemon respektive espressomalet kaffe i.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s