Ekonomi Oktober

Nu lägger vi till lite mer nuffror i sammanställningen för att få bättre överblick över hur det går för vår ekonomi totalt sett. Jag tycker ändå att det mest intressanta är att hushållet som helhet rör sig åt rätt håll, även om vi inte delar rakt av på alla utgifter. Översikten visar några nyckeltal och vår nettoförmögenhets utveckling. Sedan har det tillkommit en graf över hur våra inkomster fördelades, innan den vanliga detaljgenomgången av våra utgifter.

Översikt

Nettoförmögenhet: 510 582.27 kr
Nettoförmögenhet inkl. pension: 1 330 391.27 kr
Sparandegrad inkl. amortering: 41.16%

nettoförmögenhet oktober
Vår gemensamma nettoförmögenhet med och utan pension under 2019. Om vi slutar året där vi började så kommer vi vara sjukt nöjda med tanke på att vi har sålt en lägenhet med förlust, köpt ett hus och en bil, tagit flera nya lån, samt firat megabröllop under året.

Månadens utgifter

ekonomi oktober diagram
Såhär fördelades våra inkomster under oktober månad.

Den enskilt största kostnaden den här månaden blev vinterdäck och fälgar till bilen – 11 192 kr. Eftersom vi köpte bilen i april så hade vi naturligtvis inga vinterdäck, och jag blev lite full i skratt när jag såg att Frugalwoods hade köpt exakt samma däck som oss (Nokian Hakkapeliitta 9). Att de som är mästare på research innan köp också har kommit fram till att just de däcken lämpar sig för våra lantliga vägförhållanden känns rätt bra. Det återstår att se hur bra vägunderhållet i vår förening och i kommunen är, men oavsett så vill vi gärna ta oss hela vägen hem även under de värsta dagarna 🙂

Tvåa kom första servicen på bilen med 2 723 kr. I övrigt inget direkt att anmärka på – vi fortsätter amortera drygt 20 tkr per månad, och det som finns kvar efter att kreditkortsfakturorna är betalda går rätt in i ISKarna.

ekonomi oktober
De gemensamma utgifterna är de som vi delar lika mellan oss, medan tabellen till höger visar våra egna respektive utgifter inklusive hälften var av de gemensamma utgifterna.

Gemensamma utgifter

Boende inkl. ränta innehåller el, bredband och ränta på bolånet.

Livsmedel: En helt okej månad. Jag vet inte hur många middagar och fikor vi har bjudit på, men vi äter gott, köper det mesta ekologiskt, och jag njuter i fulla drag av att kunna bjuda hem folk helt spontant utan att behöva tänka på extra kostnader.

Transport: försäkring, bensin, laddning utanför hemmet, ränta, faktureringsavgift som vi inte kan bli av med så länge vi har kvar lånet, samt trängselskatt. Parkerar gör vi gratis vid Herr Lugns jobb, men övriga aktiviteter genererar några parkeringsavgifter i månaden. Denna månad tillkom vinterdäck, fälgar och service. För att behålla Kias nybilsgaranti på 7 år så måste vi serva på auktoriserad verkstad med jämna mellanrum så det är bara att göra.

Utemat den här månaden blev två besök på McDonalds. Jag har varit fetsugen på pizza och annan skräpmat, vilket vi har löst med många tacokvällar och tortillapizzor.

Inredning och underhåll: filar, tvålpumpar, vattenfilter, 11 st vattenglas, tandborstar, tvål, ljusbringare, och fyra LED-kransar för att lysa upp höstmörkret.

Trädgård: tre lådor tulpanlökar på ÖoB. Oklart hur vi ska skydda dem mot rådjuren, men vi börjar med att sätta dem så nära huset som möjligt så får vi se.

Övrigt: en mixer, ljusvekar, glasburkar, tackkort efter bröllopet, bröllopsbilder och två nya droppskydd till köket efter upptäckten av vår fina vattenläcka 😉

Inkomster

Herr Lugn och jag fick våra vanliga löner, och jag fick de vanliga 745 kr från min ärvda kapitalförsäkring. Dessutom cashade vi in 2 515.82 kr i bonus från Everyday.

Egna utgifter

Försäkringar är medlemsavgift till fack och a-kassa.

Transport: Eftersom vi bytte efternamn efter bröllopet så behöver vi nya körkort. Jag har förnyat mitt, medan Herr Lugn fortfarande bär runt på sitt gamla plus personbevis. Vilket år som helst, osv. 😉

Utemat: en lunch och lite godis för min del, och 14 luncher/fikor/middagar för Herr Lugn.

Övrigt: vi har båda betalat mobil och kontoavgift. Jag har köpt två Kindleböcker (Everything that Remains och Minimalism: Live a Meaningful Life av The Minimalists), hälften av garnet till min nya tröja, nya löparskor, samt träningskläder. Jag har även förnyat min prenumeration av Headspace, vilken jag försöker använda varje dag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s