Min variant av lönecava

En färg per insättning i ISKen.

Lönecava är inte riktigt vår grej, men vi har ändå vissa saker som vi gör varje månad när lönerna trillar in på kontona. Vi fyller i vår kassabok och uppdaterar Google Sheets-stasharna med månadens värden. Ibland lyckas jag till och med knåpa ihop sammanställningen här på bloggen under rätt månad. Vi flyttar pengar, funderar på vad vi är nöjda och mindre nöjda med, justerar autosparandet vid behov, samt målar swirls. Just swirlsen (se ovan, typ kanelbullar?) har hängt med sedan jag började jobba mot mina första 100 tkr. Snål smart som jag är så har jag aldrig betalat för dem, utan helt skamlöst kalkerat bilder från Map Your Progress.

Vi kan definitivt bli bättre på att fira våra delmål. När firar ni? 100 tkr känns som en signifikant milstolpe, men innebär det att jag har firat 3 gånger? Nä. Däremot tar magen ett litet glädjeskutt av stolthet och ökad frihetskänsla varje gång ISKen passerar ytterligare en 100 tkr-gräns, och jag loggar in lite extra ofta på Avanza bara för att götta mig i min egen glans runt de högtiderna 😉

Jag blir extra motiverad av att få fylla i något, stryka över saker på en lista, flytta kort (ex. i Jira på jobbet). Någon speciell händelse som markerar ett framsteg. Hjärnan blir fetnöjd och myspysgosig av det. Just i år har jag inget specifikt sparmål i form av en summa jag vill uppnå. Eftersom vi har köpt hus och firat bröllop så har vi tagit det som det kommer, och spenderat sjuka summor av vår kontantbuffert.

Trots det så har ISKarna växt (i nysparande såväl som utveckling), och det är ju ändå där friheten bor – i de långsiktiga investeringarna som vi inte kommer röra på flera år. Således är det bara ISKen jag kör kanelbulleuppföljning på just nu, och kan nöjt konstatera att jag trots allt har satt in över 53 tkr såhär långt i år. Det är lite oklart exakt hur mycket av det som är nysparande från lön och hur mycket som är omallokerat från sparkontot, men oavsett så är det över 53 tkr till mot friheten, som jag inte behöver öronmärka till något annat längre.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s