Höstmys

”Ska ni ha en redan?” sade tjejen i kassan. Japp, det ska vi! En krans alltså, som i min värld fungerar precis lika bra som höstdekoration så länge den inte innehåller faktiska tomtar. Det är ju nu det är så fruktansvärt mörkt. Sen kommer adventsbelysning, juldekorationer, och förhoppningsvis snön och ljusar upp tillvaron. Men just nu känns det som mörkast – de här höstveckorna när mörkret liksom slår en i huvudet som vore det en slägga. Det är mörkt när vi åker på morgonen och mörkt när vi kommer hem. Kroppen vill inte vara med på vår påhittade verklighet med 8 timmars arbetsdag. Den vill sakta ned, sova längre, vara utomhus när det är ljust, kura inomhus när det är mörkt. Det är säsong för mys, helt enkelt!

Varför har vi inte en starkare tradition av att fira hösten i Sverige? Vi behöver ju extra ljus, samvaro och god stämning för att överleva den mörkare årstiden, och mörkt är det redan nu – inte först vid adventstid. Våra tyska vänner pyntar höst och amerikanarna firar Thanksgiving. Vad gör vi, traditionellt sett? Minns våra döda och tänder ljus på gravar. Sen då? Fram för mer höstmys, säger jag!

Vi äger en enda adventsljusstake. Den har jag haft sedan studenttiden. I min förrförra lägenhet snålade jag, och i vår förra lägenhet hade vi inte behov av mer då vi hade väldigt få fönster. Dessutom har vi blivit brända av ljusslingor för utomhusbruk som knappt håller i en säsong (den ena Clas Ohlson, den andra Star Trading. Same shit different name…). Nu har vi i princip hur många fönster som helst, vi bor i mörka skogen, och våra lyktstolpar i trädgården sussar sött tills elektrikern har varit här och gnuggat sina geniknölar. Dito för taklampor i vardagsrummet och badrummet. Det är helt enkelt väldigt mörkt, och pannlampa är nästan ett måste bara för att ta sig till och från bilen.

Jag skiter faktiskt fullständigt i vad folk tycker om tidiga ”juldekorationer” – vi behöver ljus! Vi fortsätter på temat kransar, och har beställt fyra stycken guldfärgade med LED-belysning. Två kommer hänga i köket och två i vardagsrummet. När det blir dags för adventsljusstaken att komma fram så flyttar vi den ena kransen från framsidan till baksidan av vardagsrummet. Höstblommor (typ ljung) har vi skippat helt i år då det känns som pengar i sjön. Förra året försökte jag få dem att överleva genom att gräva ned dem i rabatten, men det gick åt pipsvängen. Om man ändå vore en liten svennebanan som köpte engångsblommor varje år… men här matar vi ISKen istället 😉

Annons

En reaktion till “Höstmys

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s