Tomater!

På köksbänken ligger de tomater som hunnit bli gula, orangea och nästan färdigt röda – mest för att vi inte ska glömma bort dem, utan äta och frysa in dem när de har nått perfekt mognad.

Det blev trots allt en del tomater i år. Jag skulle gissa att vi har ätit 3-5 kg färska tomater, och att drygt 15 kg ligger på eftermogning inomhus just nu. Vi började med 80 plantor vid den sista omplanteringen, och har alltså fått ut drygt 20 kg tomater. Lite väl låg ROI, men vi lär oss nya saker varje år! Förra året fick vi ut drygt 12 kg, och i ärlighetens namn behöver vi nog närmare 50 kg om vi ska bli självförsörjande fullt ut. Vi äter inte så många färska, men desto mer krossade tomater, och sen använder vi även tomatpuré och ketchup.

I vardagsrummet ligger de gröna tomaterna på rad och myser. Om några månader kommer nästa års tomatplantor att trängas här under växtbelysningen.

Till nästa år ska vi satsa på tåligare, tidigare och mer rikgivande sorter istället för att bara köpa de som ser spännande ut. Det krävs en hel del för att en tomatplanta ska trivas på friland i vårt klimat, speciellt som vår nuvarande köksträdgård inte ligger i bästa solläge. Till våren kommer vi förhoppningsvis att bygga växthus, och tomaterna på friland kommer få mer utrymme, stabilare stöd och mer regelbunden omvårdnad.

Det går typ inte att googla hur många tomatplantor man behöver för att få ut en viss mängd skörd, då en del tycker att 20 plantor är gaaalet mycket, och de flesta andra bara vill ha nåt litet ätbart på balkongen. Jag vill ju ha mat! Tillräckligt för att äta allt vi vill, ge bort lite, och ha ett visst överlapp mellan lagrad och nyskördad! Mellan tummen och pekfingret så kommer jag så 150-200 frön i vår, så får vi se vart vi hamnar. Jag har svårt att se hur vi någonsin skulle kunna odla för mycket tomater, speciellt som det går att göra så många olika saker med dem. Just nu fryser vi in dem hela, och kommer så småningom göra både krossade tomater, torkad tomatpuré och färdig tomatsås.

Bättre research, bygglov för växthus, och mer seriösa försök till inomhusodling står på agendan innan vårens sådder drar igång.

Årets största tomatskörd

2 reaktioner till “Tomater!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s