Vi lär känna svampskogen

Få saker är så rogivande som att vandra runt i svampskogen i några timmar. På bara tre tillfällen har vi lyckats bli tillräckligt bekväma för att känna igen svart trumpetsvamp, trattkantareller, kantareller, blodriskor och fårtickor, och vi har redan två ställen som vi kommer återkomma till flera gånger under hösten. Faktum är att vi i princip aldrig har plockat svamp förut. Svamp har en väldigt speciellt konsistens och smak, och jag tyckte inte om att äta någon typ under mina första 20 år i livet. Det behövde jag inte heller, för även om mamma någon gång har pekat ut Karl Johan för mig, så har vi aldrig plockat, och heller aldrig ätit speciellt mycket svamp. Herr Lugn har ätit betydligt mycket mer än mig, men aldrig varit en av de som plockat speciellt mycket.

Ibland känns det ganska ledsamt, alla de här sakerna som jag i princip aldrig har gjort förut. Varför gjorde vi inte det? Det är många spirande intressen som pockar på uppmärksamhet nu, och det är riktigt härligt. Skit samma att min familj inte tyckte att det var roligt att snickra, måla, bo i hus, ha trädgård, odla mat, plocka svamp och bär, laga ”annorlunda” mat, baka, träna, sticka, sy, rita, eller överhuvudtaget skapa egna saker. Generation köpa allt, typ? Bekvämlighet framför allt. Min familj kan tyvärr inte ha varit ensam om att inte skapa speciellt mycket med sina egna händer. Känner ni igen er i att ha helt andra intressen än era föräldrar?

I helgen kommer vi ladda svampkorgen med fika och åka ut i skogen igen. För att det är skönt, för att det är mysigt att samla sin egen mat, och framförallt för att det är roligt att göra något värdefullt tillsammans. Jycke Lugn blir mer och mer terränggående, med och utan ryggsäck, och snart kan man inte tro att han har vuxit upp i stan längre 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s